Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Έλεγχος… «Ρίχτερ» σε 81 σχολεία της Μεσσηνίας

Στο μικροσκόπιο των ειδικών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, 81 σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων στη Μεσσηνία, περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως μεσαίας σεισμικότητας, και, έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1986, χρονιά που τέθηκε σε εφαρμογή ο σύγχρονος κανονισμός στατικής επάρκειας.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα των «Κτιριακών Υποδομών» (ΚΤΥΠ) ξεκίνησε τον Μάρτιο από 18 δήμους της Δυτικής Αττικής και έχει ήδη ολοκληρωθεί σε 54 μονάδες, ενώ σε αρχικό στάδιο βρίσκονται οι έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, οι οποίοι σύντομα θα επεκταθούν στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
Οι προσεισμικοί έλεγχοι είχαν ξεκινήσει το 2005 από τον τότε Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και ώς το 2011 είχαν καλυφθεί 6.023 κτίρια σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα σε αυτά που βρίσκονται στην τρίτη ζώνη σεισμικότητας.
Το πρόγραμμα όμως μπήκε στον... πάγο το 2011, λόγω του πρώτου Μνημονίου που έφερε την απόλυση περίπου 300 συμβασιούχων του ΟΣΚ, οι περισσότεροι από τους οποίους δούλευαν σ' αυτόν τον κρίσιμο τομέα.
Τρία χρόνια μετά, λίγο πριν από τις εκλογές του 2015, με απόφαση της τότε διοίκησης του Οργανισμού και με απευθείας ανάθεση παραχωρήθηκε στην επιτροπή ερευνών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου ο έλεγχος 1.782 σχολείων στην ηπειρωτική Ελλάδα αντί 500.000 ευρώ (συν ΦΠΑ). Για να καλυφθεί η επιλογή, η σύμβαση είχε βαφτιστεί «ερευνητικό» πρόγραμμα και είχε δοθεί έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι έλεγχοι ξεκίνησαν και πάλι πριν από τέσσερις μήνες, με την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων στην εταιρεία «Κτιριακών Υποδομών», που δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση του ΟΣΚ, της ΔΕΠΑΝΟΜ, που έχει την ευθύνη για την κατασκευή δημόσιων νοσοκομειακών μονάδων, και της «Θέμιδας», που κατασκευάζει σωφρονιστικά καταστήματα.
«Το πρώτο θετικό τεστ έγινε στους σεισμούς στα νότια της Λέσβου», επισημαίνει η πρόεδρος των ΚΤΥΠ Ιωάννα Κοντούλη και εξηγεί ότι από την πρώτη στιγμή οι μηχανικοί του οργανισμού βρέθηκαν στο νησί και έκαναν ελέγχους σε 71 σχολεία, ένα νοσοκομείο, τέσσερα κέντρα υγείας και έξι παιδικούς σταθμούς. Μία ημέρα μετά τον μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου είχαν ήδη ελέγξει τα 16 σχολικά συγκροτήματα για να μπορέσουν οι μαθητές να δώσουν πανελλήνιες.
Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα