Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Air Condition: Ένα μηχάνημα επιβίωσης για τις ημέρες του καλοκαιριού

Ασυντήρητα τo 90% των κλιματιστικών
Όσο περνούν τα χρόνια όλο και πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη ύπαρξης κλιματιστικών σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, καθώς τις μέρες που υπάρχει καύσωνας σώζει ζωές. Έτσι έχει γίνει απαραίτητο για κάθε ελληνικό σπίτι.
Το «Θάρρος» μίλησε με τον πρόεδρο των πιστοποιημένων ψυκτικών της Μεσσηνίας Ιωάννη Βετουλάκη, που μας τόνισε κάποια πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε, αλλά και να προσέχουμε πριν και μετά την αγορά ενός κλιματιστικού.
Όπως μας είπε αρχικά ,ο καταναλωτής θα πρέπει, κατά την έρευνα αγοράς, να προσέχει αυτό να είναι όσο το δυνατόν πιο επώνυμο και να μελετά τους όρους της εγγύησης που το συνοδεύουν.
Επίσης , ο καταναλωτής να ενημερώνεται για το αν υπάρχει διαθέσιμο στοκ ανταλλακτικών, αλλά αυτό βέβαια το τελευταίο είναι κάτι που δε μπορεί εύκολα να το γνωρίζει και για αυτό έχει μεγάλη σημασία το πόσο επώνυμο είναι ένα
Πόσο κοστίζει
Σχετικά με τα χρήματα που πρέπει να διαθέσει κάποιος για την αγορά ενός σχετικά καλού κλιματιστικού αυτό έχει να κάνει με το μέγεθος, αλλά μια τιμή που αποτελεί την αρχή είναι τα 300 ευρώ.
Η σημασία των btu
Ένα άλλο θέμα που μας τόνισε ο κ. Βετουλάκης είναι το ζήτημα των μονάδων μέτρησης της θερμότητας και ψύξης γνωστά πλέον και ως btu. Για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός χώρου απαιτείται και η επιλογή του κατάλληλου μηχανήματος.
Ένας μέσος όρος υπολογισμού είναι τα btu επί 2,2 αντιστοιχούν στα τετραγωνικά του

χώρου που πρόκειται να ικανοποιήσει. Για παράδειγμα ένα μηχάνημα 12000 btu καλύπτει ιδανικά ένα χώρο 26,4 τετραγωνικών μέτρων.
Η κατανάλωση του ρεύματος
Όσον αφορά την κατανάλωση ρεύματος που είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο ,ειδικά τις ημέρες που το μηχάνημα είναι πολλές ώρες σε λειτουργία, το κόστος κατανάλωσης σύμφωνα με τον κ. Βετουλάκη διαφέρει ανάλογα με το τι ζητά ο καταναλωτής.
Έτσι μας είπε ότι , αν η θερμοκρασία είναι 40 βαθμοί και ο καταναλωτής θέλει μέσα στο σπίτι να έχει 18 βαθμούς με ένα καινούργιας τεχνολογίας μηχάνημα πάντα, αυτό δουλεύει στο φουλ και σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση, από το να θέλουμε 30 βαθμούς Κελσίου από αυτό, αφού θα δουλεύει σε πιο λίγες στροφές ο κινητήρας του μηχανήματος.
Η ιδανική θερμοκρασία
Σχετικά με την επιλογή κάποιων να ρυθμίζουν το Air Condition στους 18 βαθμούς ενώ η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεγάλη π.χ. 40 βαθμοί, ο κ. Βετουλάκης μας είπε ότι αυτό είναι λάθος, εκτός αν ο χρήστης είναι συνεχώς στον ίδιο χώρο και του αρέσει το πολύ κρύο.
Αν κάποιος μπαινοβγαίνει από το χώρο που λειτουργεί το μηχάνημα η ιδανική διαφορά της θερμοκρασίας εντός και εκτός είναι στους 10 βαθμούς.
Η κίνηση αγοράς των ημερών
Τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού ο πρόεδρος των ψυκτικών μας είπε ότι η κίνηση αυξάνεται κατακόρυφα, αφού πολλοί είναι αυτοί που την τελευταία στιγμή «τρέχουν» για να αγοράσουν κλιματιστικό, ενώ πολλά είναι τα τηλέφωνα για βλάβες η συντηρήσεις σε αυτά.
Η κρίση όπως μας είπε έχει επηρεάσει πολύ και αυτό τον χώρο, αφού το 90% των χρηστών άφησε τα μηχανήματα του ασυντήρητα και έτσι όλοι μαζί ζητούν διόρθωση των βλαβών και συντηρήσεις.
Ενώ ακόμα υπάρχουν και αυτοί που πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν άλλη μια χρονιά χωρίς κλιματισμό, κάτι που σε ελάχιστες περιπτώσεις συνέβη. Οι υψηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν μαζικά τους καταναλωτές να ζητούν άμεσα την τοποθέτηση ενός κλιματιστικού.
Η συντήρηση του μηχανήματος
Αναφερόμενος στη συντήρηση ο κ. Βετουλάκης μας είπε ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό και δεν είναι απλά το θέμα να πλυθούν τα φίλτρα, αλλά πρέπει το μηχάνημα να καθαρίζεται εσωτερικά με χημικά.
Για αυτό το ζήτημα επισήμανε ότι οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν ποιος τους κάνει τη συντήρηση, αφού υπάρχουν καταγγελίες στο σωματείο ότι κάποιοι επιτήδειοι κάνουν συντήρηση στο μηχάνημα με ένα μπουκάλι νερό.
Το ζήτημα είναι να γίνει συντήρηση με τα κατάλληλα χημικά, ώστε και να απολυμανθεί σωστά αλλά και να καθαριστεί.
Η σωστή τοποθέτηση
Πέρα από τη συντήρηση, μεγάλη σημασία έχει και η εγκατάσταση του μηχανήματος όπως τόνισε ο πρόεδρος των ψυκτικών, αφού, αν ένα μηχάνημα τοποθετηθεί τυχαία , αποτελεί μεγάλο σφάλμα.
Έχει σημασία και η θέση που θα μπει και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, αφού για παράδειγμα τα inverter πρέπει να έχουν το λιγότερο 2,5 με 3 μέτρα σωλήνα ανάμεσα στα δύο μέρη του κλιματιστικού, διαφορετικά καταστρέφεται το μηχάνημα.
Οι πιστοποιημένοι ψυκτικοί
Ρωτώντας για το πώς ο καταναλωτής μπορεί να καταλάβει αν ένας ψυκτικός είναι πιστοποιημένος και αδειούχος, ο πρόεδρος αυτών μας είπε ότι ο πελάτης μπορεί να ζητά από αυτόν που καλεί, να του επιδεικνύει την άδειά του.
Το 99% των πιστοποιημένων ψυκτικών ανήκει στο σωματείο και έτσι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καλεί και στο τηλέφωνο του σωματείου που είναι το 2721087590 και να ενημερώνεται σχετικά.
Πως άντεχαν στο παρελθόν χωρίς ac
Σχετικά με το συνηθισμένο που αναρωτιόμαστε όλοι πως ζούσε ο κόσμος κάποτε χωρίς κλιματιστικά ο κ. Βετουλάκης μας εξήγησε ότι στο παρελθόν τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.
Ειδικότερα μας είπε ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές λόγω κλιματικής αλλαγής με το παρελθόν, που υπήρχαν άλλες θερμοκρασίες και άλλα επίπεδα των υγρασιών στο περιβάλλον. Ο συνδυασμός θερμοκρασίας και υγρασίας είναι αυτός που κάνει τη ζέστη ανυπόφορη τις περισσότερες φορές.
Ο κλασικός ανεμιστήρας
Τέλος, τον ρωτήσαμε για την κλασική λύση του ανεμιστήρα, μια λύση φθηνή που όμως αποτελεί ψευδαίσθηση ότι δροσίζει το χώρο. Όπως μας είπε, ο ανεμιστήρας αποτελεί λύση όταν κάποιος είναι ιδρωμένος, αφού ουσιαστικά ζεσταίνει τον αέρα και εξατμίζει τον ιδρώτα από πάνω μας, έτσι έχουμε την αίσθηση της ψύξης.
Ο ανεμιστήρας , ωστόσο, δεν κρυώνει τον αέρα, αφού με την τριβή δημιουργείται θερμότητα και έτσι ζεσταίνει τον αέρα.
Πέρα από την ψύξη υπάρχει και η θέρμανση
Πέρα από το καλοκαίρι το Air Condition είναι μια ιδανική λύση και για τον χειμώνα
Το Air Condition πέρα όμως από το ψύχος μπορεί να παράγει και θερμότητα και μάλιστα σε χαμηλή τιμή, αφού όπως μας είπε ο κ. Βετουλάκης η διαφορά κόστους ανάμεσα σε κλιματισμό και καλοριφέρ με πετρέλαιο είναι ένα προς τρία.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα