Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Απειλές από Ερντογάν για νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Νέες απειλές μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών για το κυπριακό εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα συνεδρίου για θέματα ενέργειας στη Κωνσταντινούπολη. «Περιμένουμε όποιοι συμμετέχουν στις εξελίξεις για την Κύπρο να αποφύγουν να κάνουν βήματα που θα οδηγήσουν σε νέες εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Ερντογάν.
Ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό είπε ότι χάθηκε μία ευκαιρία, υπογραμμίζοντας ότι παρά την εποικοδομητική στάση Τούρκων και Τουρκοκυπρίων η αρνητική στάση των Ελληνοκυπρίων οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος λυπήθηκε για την εξέλιξη αυτή. Δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη στάση και την επιλογή που κάνουν εταιρείες ενέργειας και συμμετέχουν στα «ανεύθυνα βήματα των Ελληνοκυπρίων». Η δικαιοσύνη και οι διεθνείς νόμοι θέλουν τους υδρογονάνθρακες να ανήκουν σε όλους.
«Είναι αδύνατο να εκτιμήσω ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίας γίνονται μέρος ανεύθυνων μέτρων από τους Ελληνοκύπριους. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι θα μπορούσαν να χάσουν από φίλο την Τουρκία»
Προειδοποιήσεις και από τον Γιλντιρίμ
Νωρίτερα, προειδοποίηση προς τους ελληνοκύπριους να απέχουν από «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο έστειλε ο τούρκος πρωθυπουργός μετά την αποτυχία των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου. Όπως πρόσθεσε, οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν και στις δύο πλευρές.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες για την επανένωση του νησιού κατέρρευσαν τις πρώτες

πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στην Κωνσταντινούπουλη, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν και στις δύο πλευρές.
«Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να αναηζητήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση αντί να βάζει εμπόδια στη ειρήνη. Τη συμβουλεύουμε να απέχουν από μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν και στις δύο πλευρές».
Σημειώνεται ότι μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται η εξέδρα, με το τρυπάνι για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα