Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Νέες περιπέτειες με το δασολόγιο: Μπλόκο στις επιδοτήσεις

Νέες περιπέτειες με το δασολόγιο: Μπλόκο στις επιδοτήσειςΤο δασολόγιο όπως φαίνεται μπλοκάρει τις επιδοτήσεις για τους μισούς περίπου αγρότες της Μεσσηνίας. Η ταύτιση επιδοτούμενων αγροτικών εκτάσεων με αυτές που φαίνονται δασικές στο δασολόγιο, δημιουργεί πρόβλημα για το σύνολο της επιδότησης και αν δεν υπάρξει άμεσα συντονισμένη και ουσιαστική παρέμβαση θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων χιλιάδες αγρότες.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της επισημαίνει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην χαθούν επιδοτήσεις. Η βούληση μπορεί να υπάρχει αλλά από μόνη της δεν αρκεί, γιατί στο ζήτημα εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες οι οποίες δεν βλέπουν ελληνικές ιδιαιτερότητες αλλά επιδοτούμενες εκτάσεις και το χαρακτήρα τους. Η πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί κινητοποίησε τις τελευταίες ημέρες τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έστειλε λίστες με αριθμούς ΑΦΜ αγροτών που έχουν πρόβλημα στην Ενωση και τους υπόλοιπους φορείς που πραγματοποιούν ενεργοποίηση δικαιωμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες και να προχωρήσουν

σε τακτοποίηση του προβλήματος με τα δασικά.
Η λίστα της Ενωσης Μεσσηνίας περιλαμβάνει 14.000 ΑΦΜ -περίπου το 50% των δικαιούχων- ενώ και στους υπόλοιπους παρόχους τα προβληματικά ΑΦΜ ξεπερνούν το 25% των δικαιούχων. Το ζήτημα όπως επισημαίνεται είναι ότι αν οι αγρότες που έχουν έστω και μικρό πρόβλημα με δασικό δεν σπεύσουν να το διορθώσουν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνολικό μπλοκάρισμα της επιδότησης. Οι αγρότες θα πρέπει έτσι να σπεύσουν άμεσα να υποβάλουν ενστάσεις και να προχωρήσουν σε εξαγορές, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν με μπλοκάρισμα της επιδότησης αλλά και ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στο μέλλον.
Το πρόβλημα είναι ότι οι ημέρες που απομένουν για την υποβολή αιτήσεων και ενστάσεων για διόρθωση ή αποχαρακτηρισμό είναι ελάχιστες μιας και η προθεσμία λήγει στις 27 Ιουλίου. Πολλοί αγρότες επειδή είχαν μικροπροβλήματα δεν είχαν κινήσει τη διαδικασία, αν όμως όπως φαίνεται τώρα υπάρχει πρόβλημα για το σύνολο της επιδότησης, όταν υπάρχει πρόβλημα ακόμα και για λίγα επιδοτούμενα μέτρα θα πρέπει να προχωρήσουν σε αιτήσεις μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που δημιουργείται, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ προκειμένου να αποφευχθούν όπως υποστηρίζει καταστάσεις με αρνητικό πρόσημο, δείχνοντας επί της ουσίας τις πληρωμές επιδοτήσεων, ζητεί παράταση τουλάχιστον έως 30 Σεπτεμβρίου για την υποβολή ενστάσεων στους δασικούς χάρτες.
Σύμφωνα με την οργάνωση, επικρατεί σύγχυση σχετικά με το θέμα, ενώ όπως εκτιμά είναι πρακτικά αδύνατο εντός χρονικού πλαισίου που έχει ορίσει το υπουργείο, ήτοι μέχρι τις 27 Ιουλίου, οπότε και ολοκληρώνεται η ανάρτηση του 35% των δασικών χαρτών της χώρας, να ενημερωθούν οι χιλιάδες εμπλεκόμενοι παραγωγοί, να συντάξουν και να υποβάλουν τα σχετικά αιτήματα - ενστάσεις τους.
Το θέμα θέτει με επιστολή της προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, με τον οποίο ζητεί συνάντηση προκειμένου να του εκθέσει αναλυτικά τα προβλήματα που επιβάλλουν την παράταση. Σημειωτέον, η επιστολή κοινοποιείται και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.
«Γνωρίζουμε καλά ότι έχετε διαμηνύσει πως δεν υπάρχει δυνατότητα για άλλη παράταση, ωστόσο σας καλούμε να επανεξετάσετε την απόφασή σας αυτή, λαμβάνοντας υπ' όψιν το αδιαμφισβήτητο γεγονός της αντικειμενικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί», σημειώνει η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, συμπληρώνοντας: «Η χώρα μας στερήθηκε το έργο αυτό επί δεκαετίες και οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν είναι αμέτρητες. Το να υπάρξει μια πολύ μικρή καθυστέρηση, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα γίνουν σωστά, δεν μειώνει την αξία του εγχειρήματος».
Με επιστολή της προς τον καθ’ ύλην αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ διατυπώνει την ανάγκη παράτασης έως τουλάχιστον 30 Σεπτεμβρίου 2017 για τους δασικούς χάρτες, προκειμένου να δοθεί το χρονικό περιθώριο για «την αποφυγή καταστάσεων που με αρνητικό πρόσημο θα εμφανιστούν, εάν σήμερα δεν φροντίσουμε για το αντίθετο».

Εχοντας τακτική επικοινωνία με τους παραγωγούς και πλήρη επίγνωση της κατάστασης που σήμερα επικρατεί, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, αφού τονίζει τη σπουδαιότητα του έργου, επισημαίνει ότι επικρατεί σύγχυση σχετικά με το θέμα και εκφράζει την άποψη ότι είναι πρακτικά αδύνατο εντός χρονικού πλαισίου που έχει ορίσει το υπουργείο, ήτοι μέχρι τις 27 Ιουλίου 2017, οπότε και ολοκληρώνεται η ανάρτηση του 35% των δασικών χαρτών της χώρας, να ενημερωθούν οι χιλιάδες εμπλεκόμενοι παραγωγοί, να συντάξουν και να υποβάλουν τα σχετικά αιτήματα - ενστάσεις τους.

«Γνωρίζουμε καλά ότι έχετε διαμηνύσει πως δεν υπάρχει δυνατότητα για άλλη παράταση, ωστόσο σας καλούμε να επανεξετάσετε την απόφασή σας αυτή, λαμβάνοντας υπ' όψιν το αδιαμφισβήτητο γεγονός της αντικειμενικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί», σημειώνει η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, συμπληρώνοντας: «Η χώρα μας στερήθηκε το έργο αυτό επί δεκαετίες και οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν είναι αμέτρητες. Το να υπάρξει μια πολύ μικρή καθυστέρηση, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα γίνουν σωστά, δεν μειώνει την αξία του εγχειρήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα