Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Οι τροφές που δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος σας

Όσα πρέπει να προσέχουμε (και είναι περισσότερα από όσα πιστεύαμε).
Μεγάλωσα με γάτες και σκύλους και από μικρή θυμάμαι να μου φωνάζουν οι μεγαλύτεροι να μη δίνω ζάχαρη και πατάτες στη Μπουμπουλίνα (μη ρωτάτε γιατί τη βγάλαμε έτσι, μεγάλη ιστορία). Από τότε λοιπόν πρόσεχα ακόμη και όταν τάιζα αδέσποτα. Στην πορεία όμως έμαθα ότι δεν είναι οι μοναδικές τροφές που προκαλούν προβλήματα στους σκύλους. Προσφάτως άκουσα και για κάποιες ακόμη -που δεν είχα καν φανταστεί- και κάπως έτσι δημιουργήθηκε αυτή η λίστα.
Κόκαλα
Τι κι αν νομίζουμε τόσα χρόνια ότι τα κόκαλα κάνουν καλό στα δόντια των σκύλων, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Όλα είναι μύθος και, για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους καλύτερα να αποφεύγετε να δίνετε κόκαλα στον λιχούδη σκύλο σας. Καταρχάς, δεν περιέχουν καμία διατροφική αξία. Από εκεί και πέρα

όμως, προκαλούν φθορές στα δόντια ή ακόμα και σπάσιμο. Αν κάποιο κόκαλο είναι μυτερό, υπάρχει κίνδυνος να τρυπήσει τον οισοφάγο τον οποίο έτσι κι αλλιώς τα κόκαλα ερεθίζουν και μπορεί να δημιουργηθεί χρόνια οισοφαγίτιδα. Αντιστοίχως ερεθίζουν το στομάχι με κίνδυνο να προκληθούν έλκη αλλά και το έντερο αφού υπάρχει πιθανότητα να το φράξουν. Ακόμη και χρόνια κολίτιδα είναι πιθανό να προκαλέσουν. Καλύτερα δώστε του να μασάει κάποιο παιχνίδι παρά κόκαλο με λίγα λόγια.
Ζάχαρη
Μπορεί να μην ισχύει ότι θα τυφλωθεί ένας σκύλος, όπως έλεγαν οι παλιοί, αλλά αν καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και γλυκών υπάρχει φόβος να πάθει επιληπτική κρίση και, προφανώς, να γίνει παχύσαρκος.
Σοκολάτα
Η θειοβρωμίνη που περιέχει η σοκολάτα είναι μία ουσία τοξική για τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσει εμετούς, διάρροιες, ακόμη και καρδιακά επεισόδια.
Σταφύλια και σταφίδες
Ούτε εγώ το ήξερα αυτό και μου το είπε πρόσφατα η κτηνίατρος. Προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια ακόμη και αν τρώει μία ρόγα σταφυλιού την εβδομάδα.
Βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσιαΕίναι φρούτα που περιέχουν ίχνη κυανίου και τοξικά στοιχεία και προκαλούν πεπτικές διαταραχές.
Κρεμμύδια
Περιέχουν μια τοξική ουσία βλαβερή για τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Ψιψιψόνια (γαριδάκια, πατατάκια, σνακς, ξηροκάρπια)
Περιέχουν πολύ αλάτι, συντηρητικά, χρώματα και ζάχαρη και όλα αυτά μόνο κακό μπορούν να κάνουν σε έναν σκύλο. Θα γίνει αδύναμος και θα χάσει τη διάθεσή του.
Πικάντικα φαγητά
Δεν θέλετε να πάθει ο σκύλος σας κολίτιδα ή χρόνια γαστρίτιδα, σωστά;
Γάλα
Μόνο τα μικρά κουτάβια μέχρι 2 μηνών χρειάζονται γάλα και αυτό πρέπει να είναι είτε το μητρικό ή ειδικό από φαρμακεία. Όσο ο σκύλος μεγαλώνει, το ένζυμο που διασπά την λακτόζη του γάλακτος στον οργανισμό του σταδιακά μειώνεται. Από τη στιγμή λοιπόν που ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πόνοι στο έντερο, τυμπανισμός, ακόμη και κολίτιδα.
Λίπη και τηγανητά
Τα τηγανητά μπορεί να προκαλέσουν κολίτιδα ενώ τα πολλά λίπη είναι ικανά να προκαλέσουν από κολίτιδα μέχρι οξεία παγκρεατίτιδα.
Πρασινάδες – Φυτά
Φαντάζομαι είστε πολλοί που βλέπετε το σκυλί σας είτε να χώνεται μέσα στη φυτά της βεράντας ή να σας τραβάει στη βόλτα για να μασουλήσει τα χορταράκια στα πεζοδρόμια. Γενικά μην τους δίνετε πρασινάδες εκτός από κάποιες φορές που το ζητάνε μόνα τους (και αυτό με μέτρο) μιας και αυτό σημαίνει ότι έχουν δυσπεψία και θέλουν να κάνουν εμετό επειδή κάτι τους ενοχλεί. Αν έχετε “Αλεξανδρινό” στη βεράντα σας, βάλτε το κάπου ψηλά ή εξαφανίστε το. Τα φυτά γενικότερα ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου και προκαλούν κολίτιδα. Το μαρούλι, επίσης, περιέχει μια ουσία που προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια.
ΠατάτεςΟ λόγος είναι ότι περιέχουν μία ουσία που προκαλεί προβλήματα στην όραση και την καρδιακή λειτουργία.
Φυσικά μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δώσετε στο σκυλί σας καφέ και αλκοόλ (σοβαρά τώρα;) γιατί προκαλούν προβλήματα στο νευρικό σύστημα ή και στην καρδιά αλλά και πολύ κρύο ή πολύ ζεστό φαγητό γιατί δημιουργείται έτσι πρόβλημα στο στομάχι του. Επίσης μια ουσία, η ξυλιτόλη, η οποία υπάρχει στο καλαμπόκι, στα μανιτάρια, στις τσίχλες και στην οδοντόπαστα, μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια ή και θάνατο. Αποφύγετε και οτιδήποτε όξινο, όπως λεμόνια, γκρέιπφρουτ, ανανά.  madameginger

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα