Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Αλαλούμ με τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων: Συμμετοχή 25% παρά το κομμένο ΕΚΑΣ


Μπάχαλο με τα φάρμακα χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων που τους έκοψαν το ΕΚΑΣ και τώρα πληρώνουν 25% συμμετοχή στα φάρμακα από την χαμηλή σύνταξη τους.
Το Dikaiologitika  απευθύνθηκε προς τους αρμόδιους φορείς και διαπίστωσε ότι υπάρχουν χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που πληρώνουν συμμετοχή 25% στα φάρμακα χωρίς όμως να γίνεται καμία ενέργεια.
Μάλιστα κατόπιν συμβουλών από φαρμακοποιούς παίρνουν γενόσημα φάρμακα για μην πληρώνουν μεγάλη συμμετοχή.
Εκκρεμούν όπως μας είπαν εγκύκλιοι, αποφάσεις ενώ υπάρχουν πολλά έγραφα που έχουν σταλεί από τον ΕΟΠΥΥ προς τον ΕΦΚΑ για να λυθεί το θέμα το οποίο όμως ακόμη δεν έχει λυθεί. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε την περίπτωση του Λ.Π ο οποίος παίρνει σύνταξη 520 ευρώ και πληρώνει για τα φάρμακα του 100 ευρώ!
Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος έπαιρνε το ΕΚΑΣ και είχε συμμετοχή στα φάρμακα 10% σήμερα δεν παίρνει το ΕΚΑΣ και έχει συμμετοχή στα φάρμακα 25%.
Αν και από το Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο η μηδενική συμμετοχή για όσους έπαιρναν το ΕΚΑΣ ο εν λόγω συνταξιούχος μέχρι πριν τρεις μήνες είχε συμμετοχή 10% ενώ εδώ και τρεις μήνες η συμμετοχή στα φάρμακα πήγε στο 25%!
Την ίδια στιγμή έχουν πάψει να ισχύουν και όλα τα αντισταθμιστικά οφέλη, που ίσχυαν για όσους είχαν χάσει το ΕΚΑΣ τα προηγούμενα χρόνια.
Οι αντισταθμιστικές παροχές για όσους έχαναν το ΕΚΑΣ είναι οι εξής:
1. Σε περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που στερούνται πλήρως το ΕΚΑΣ, για το έτος 2019, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή του ΕΚΑΣ που έχει απολεσθεί. Δηλαδή, 12 ευρώ τον μήνα.
2. Σε περιπτώσεις συζύγων - συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως το ΕΚΑΣ, για το έτος 2019, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στον σύζυγο με το μικρότερο εισόδημα, ισόποση με την παροχή του ΕΚΑΣ 2019 που έχει απολεσθεί, δηλαδή 12,00 ευρώ.
3. Τέλος, απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι φέτος θα χάσουν την παροχή του ΕΚΑΣ μέχρι την τελική κατάργησή του.
Η τροπολογία πάντως του υπουργείου Υγείας τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους από την πρώτη στιγμή είχε προβλήματα. Τον Φεβρουάριο του 2020 οι φαρμακοποιοί της Αττικής διευκρίνισαν ότι μηδενική συμμετοχή έχουν μόνο όσοι την δικαιούνται σύμφωνα με την διάγνωσή τους και μόνο στην περίπτωση που επιλέξουν γενόσημο φάρμακο. Αν επιλέξουν πρωτότυπο, θα επιβαρυνθούν με την διαφορά της τιμής.
Να υπενθυμιστεί ότι όλες ανεξαιρέτως οι συνταγές, έχουν την επιβάρυνση του ενός ευρώ ανά συνταγή, την οποία πληρώνει ο ασφαλισμένος ακόμη και αν έχει μηδενική συμμετοχή και επιλέξει γενόσημο φάρμακο.
Παράλληλα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) υποστήριζε ότι «αυτό που εξακολουθεί να ισχύει, είναι πως όλοι οι πολίτες που έχουν για οποιοδήποτε λόγο μηδενική συμμετοχή στα φάρμακά τους, δεν πληρώνουν απολύτως τίποτε εάν αυτά είναι γενόσημα. Εάν επιλέξουν πρωτότυπα, το σύστημα τους χρεώνει με την επιβάρυνση της διαφοράς της τιμής».
Έτσι σε όλο αυτό το αλαλούμ υπάρχουν στην μέση οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν άκρη για το που πρέπει να απευθυνθούν για να ρωτήσουν, στον ΕΦΚΑ, στον ΕΟΠΥΥ, στο Υπουργείο Εργασίας, στο Υπουργείο Υγείας και τι να κάνουν πλέον που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Οι συνταξιούχοι πάντως χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι της Αττικής, απαιτώντας: Να τους αποδοθούν οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα Δώρα, το ΕΚΑΣ, τα φάρμακα.
Με τη κατάργηση του ΕΚΑΣ όπως αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ που αφορά 400.000 συνταξιούχους, αναγκάζονται να ζουν με συντάξεις πείνας.
Οι συνταξιούχοι ήλπιζαν στον νέο μηχανισμό στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση όμως λόγω του κορωνοϊού όλα αυτά θα μείνουν πίσω. Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα αντικαταστούσε όλες αυτές τις παροχές, το ΕΚΑΣ που κόπηκε, την 13η σύνταξη που θεσμοθέτηση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το κοινωνικό μέρισμα των τελευταίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα