Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Στρατιωτική θητεία δύο ταχυτήτων - Οι φαντάροι θα μπορούν να επιλέγουν


Φαίνεται πως κλειδώνει η αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς καθώς όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλου ο στρατός ξηράς θα εξισωθεί με Ναυτικό και Αεροπορία που είναι 12μηνη η θητεία.
Ωστόσο, φαίνεται πως η θητεία στον στρατό ξηράς θα είναι δύο ταχυτήτων. Δηλαδή θα παρέχεται σε όλους τους στρατιώτες η δυνατότητα επιλογής. Ότι όποιος το επιθυμεί θα κάνει 12μηνη θητεία, που σημαίνει ότι θα μπορεί να πάει κάποιο διάστημα υποχρεωτικά σε παραμεθόριο (δηλαδή Έβρο ή νησιά) και το υπόλοιπο να το κάνει στην ενδοχώρα, με πιθανότερο το χρονικό διάστημα υποχρεωτικής παραμονής στην παραμεθόριο να είναι 3 με 5 μήνες.
Όποιος επιθυμεί να κάνει 9μηνη θητεία, θα πρέπει όλη να την κάνει σε παραμεθόριο. Οι αλλαγές αναμένεται να ξεκινήσουν, κατά πάσα πιθανότητα στις δύο πρώτες ΕΣΣΟ του 2021.
Από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προαναγγείλει αλλαγές στη στρατιωτική θητεία λέγοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, ωστόσο είχε αποφύγει να απαντήσει κατά πόσο εξετάζεται η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες.
Σε δηλώσεις του ο Ν. Παναγιωτόπουλος αφού επεσήμανε ότι "η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής" πρόσθεσε:
"Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα