Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Koρωνοπληρωμές: Ποιοι νέοι κλάδοι εξετάζονται, ποιοι πληρώνονται



Λύση για τους κομμένους παραγωγούς της Καλαμών και προσθήκη δύο νέων προϊόντων, σταφύλι και σύκο, στον κατάλογο των κορωνοενισχύσεων εξετάζει το ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της ηγεσίας του υπουργείου στην «Υπαιθρο Χώρα». Παράλληλα, και βάσει του προγραμματισμού, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πολυαναμενόμενες πληρωμές σε αλιείς και παραγωγούς λαϊκών αγορών, ενώ θέμα χρόνου είναι πλέον η έγκριση της ενίσχυσης του ελαιολάδου από την Κομισιόν.
Πιο αναλυτικά, στη λίστα με τα προϊόντα που εξετάζονται από το ΥΠΑΑΤ για ένταξη στις κορωνοενισχύσεις προστέθηκαν ακόμα δύο. Υπενθυμίζεται ότι στα μέχρι σήμερα υπό εξέταση προϊόντα/εκτροφές εντάσσονται τα όστρακα, η πτηνοτροφία, η χοιροτροφία, το μέλι, το θερινό καρπούζι και η θερινή πατάτα.
Μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων που συγκεντρώνει το ΥΠΑΑΤ, προκύπτει ότι πλέον εξετάζεται σοβαρά η χορήγηση ενίσχυσης για το σταφύλι, τόσο το επιτραπέζιο όσο και το οινοποιήσιμο. Η «ΥΧ» ήταν η πρώτη που είχε καταγράψει με ρεπορτάζ τις συνέπειες του κορωνοϊού στον φετινό τρύγο, που παρά την υψηλή ποιότητά του, φαινόταν να μη βρίσκει στηρίγματα, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις εξαγωγές.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού κλάδου, υπενθυμίζεται ότι έχουν καταβληθεί για Απόσταξη Κρίσης (οινοποιεία) και Πράσινο Τρύγο (παραγωγοί) πάνω από 26 εκατ. ευρώ. Προς ένταξη εξετάζεται και το μαύρο σύκο, καθώς έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα οι εξαγωγές του προϊόντος προς τις ΗΠΑ.
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ
Η «ΥΧ» είχε ενημερώσει για την απόφαση της Κομισιόν να εγκρίνει την κορωνοενίσχυση, ύψους 13,1 εκατ. ευρώ, για την επιτραπέζια ελιά Καλαμών (παρά τη λανθασμένη διατύπωση που είχε προηγηθεί κατά τη δημοσίευση της απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είχε εντοπίσει η «ΥΧ»). Ωστόσο, ζήτημα προέκυψε με ορισμένους παραγωγούς της Καλαμών κυρίως από την Αιτωλοακαρνανία, που μένουν εκτός πληρωμής, γιατί δεν είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ την καλλιέργειά τους με τον αντίστοιχο κωδικό. Παρά την αρχική ενημέρωση ότι επρόκειτο για λάθος των ανωτέρω παραγωγών, σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή από το ΥΠΑΑΤ, το υπουργείο εξετάζει την εξεύρεση μιας λύσης, ώστε να πληρωθούν και οι έχοντες το πρόβλημα.
«7ΧΙΛΙΑΡΟ»: ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΚΟΡΩΝΟΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στην υπογραφή του θεσμικού πλαισίου για το Μέτρο 21 του ΠΑΑ (το γνωστό μας «7χίλιαρο) ώστε να καταβληθεί ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς, ύψους 126,3 εκατ. ευρώ περίπου.
Το νέο Μέτρο «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» έχει τύχει θετικής αποτίμησης από την Κομισιόν και, ως εκ τούτου, η διαδικασία για την έγκρισή του προχωρά κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στην υπογραφή του θεσμικού πλαισίου προτού λάβει την έγκριση της Κομισιόν, ώστε να κερδίσει χρόνο και να πραγματοποιηθεί η πληρωμή γρηγορότερα εφόσον δοθεί το «ΟΚ» από την ΕΕ.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
✱ ΑΛΙΕΙΑ
Η ώρα της πληρωμής πλησιάζει για τους παράκτιους αλιείς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ». Η καταβολή κονδυλίου, ύψους 11,3 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ενημέρωση από το ΥΠΑΑΤ.
Μάλιστα, την έγκριση της Κομισιόν έλαβε και η κορωνοενίσχυση, ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, για τη Μεγάλη Αλιεία, ενώ έχουν προσδιοριστεί και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν με εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα της πληρωμής έως τον Δεκέμβριο του 2020.
✱ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Πλησιάζει, όμως, και η πληρωμή για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Όπως εκτιμά το ΥΠΑΑΤ, την επόμενη ή τη μεθεπόμενη το αργότερο εβδομάδα θα καταβληθεί και η εν λόγω κορωνοενίσχυση. Πρόκειται, πάντως, για μια κατηγορία δικαιούχων που έχει υπομείνει μεγάλη αναμονή. Όπως είχε γράψει η «ΥΧ», η καθυστέρηση οφείλεται στη διαδικασία διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και η οποία βαίνει προς ολοκλήρωση.
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΥΣ
Στο άλλο μέτωπο, αυτό των αιγοπροβατοτρόφων, ανοίγει τελικά η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή ενστάσεων των «κομμένων» από την πρόσφατη πληρωμή του «4ευρου» ενίσχυσης. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ και τον Οργανισμό, πιστώθηκαν 29.887.590,34 ευρώ σε 39.368 δικαιούχους. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας, περίπου 3.000 παραγωγοί έμειναν εκτός πληρωμής, για λόγους που συνδέονται με το κριτήριο της παράδοσης γάλακτος για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο αίγειο και πρόβειο κρέας.
Για παράδειγμα, εκτός πληρωμής έμεινε κόσμος που παρά το γεγονός ότι είχε παραδώσει γάλα στο τυροκομείο, το τελευταίο δεν απέστειλε τον απαιτούμενο αριθμό δειγμάτων στον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα».
ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τα προϊόντα που έχουν λάβει έγκριση από την Κομισιόν, ώστε να δοθεί αποζημίωση στους πληγέντες από τον κορωνοϊό δικαιούχους παραγωγούς είναι τα εξής:
✱ Ανοιξιάτικη πατάτα: 13,6 εκατ. ευρώ.
✱ Ντομάτα θερμοκηπιακή Κρήτης: 7,6 εκατ. ευρώ.
✱ Αγγούρι θερμοκηπιακό Κρήτης: 1,8 εκατ. ευρώ.
✱ Μελιτζάνα θερμοκηπιακή: 0,5 εκατ. ευρώ.
✱ Πρώιμο καρπούζι: 2,97 εκατ. ευρώ.
✱ Επιτραπέζια ελιά Καλαμών: 13,1 εκατ. ευρώ.
ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα