Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

"Σπορέας Α.Ε.": Εταιρεία παραγωγής υγειοπροστατευτικού ελαιολάδου αναζητεί "μισιακά ελαιοπερίβολα" (φωτογραφίες)


Το υγειοπροστατευτικό ελαιόλαδο μπορεί να πωληθεί σε τιμή διπλάσια από το συμβατικό, και ο δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης ενοικιάζει μισακά αγροκτήματα στη Μεσσηνία με στόχο να τα καλλιεργήσει επιστημονικά ώστε να προσφέρει στους ιδιοκτήτες τους εισόδημα μεγαλύτερο από το σημερινό.
Η εταιρεία ΣΠΟΡΕΑΣ ΑΕ του Ν. Κρημνιανιώτη αναλαμβάνει όλες τις φροντίδες του ελαιώνα (λιπάνσεις, κλαδέματα, ραντίσματα, συγκομιδή κ.λπ.). Υπενθυμίζουμε ότι Ισχυρισμό Υγείας (Health Claim) μπορεί να φέρει μόνο το ελαιόλαδο που περιέχει τουλάχιστον 250mg πολυφαινόλες ανά 1 κιλό ελαιόλαδο – και ότι για το προϊόν ενδιαφέρονται, εκτός από τα καταστήματα τροφίμων, και οι φαρμακοβιομηχανίες.
Ο Ν. Κρημνιανιώτης μιλώντας στην "Ε" περιγράφει πώς ξεκίνησε η προσπάθεια για την ανάδειξη του υγειοπροστατευτικού ελαιόλαδου, στην οποία μετέχουν 3.200 παραγωγοί από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία και την Κύπρο. Μιλάει επίσης για το Βιολογικό Αγρόκτημα Κρημνιανιώτη στο Αριοχώρι Μεσσήνιας και για το νέο στοίχημα που έχει βάλει ο ίδιος, για αύξηση των καλλιεργούμενων ελαιοπερίβολων με υπενοικίαση νέων εκτάσεων στη Μεσσηνία.



Από αριστερά προς τα δεξιά: ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης, ο δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης, η δρ. Ελένη Μέλλιου, η Μαρία Κρημνιανιώτη και η Emilia Arrabito


ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ
Ο δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης γεννήθηκε στη Βόρεια Χαλκιδική το 1952. Ο ίδιος μας λέει: "Τότε δεν υπήρχαν μηχανήματα, πρώτη φορά είδα αυτοκίνητο όταν ήμουν 5-6 χρονών, ενώ λίγο νωρίτερα ήρθαν στο χωριό τα πρώτα τρακτέρ και μια αλωνιστική μηχανή. Μέχρι τότε αλώνιζαν με τα άλογα και τα βόδια. Πρώτη φορά που είδα λεωφορείο, 50 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, ήταν στην πρώτη δημοτικού. Σπούδασα μαθηματικός, έκανα διδακτορικό σε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Πληροφορική. Δίδαξα για πάνω από 15 χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από το 1975 μέχρι το 1990 δίδασκα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Σχολή Ικάρων για 10 χρόνια και στο ΤΕΙ της Αθήνας. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για πολλά χρόνια. Τότε δημιούργησα και το ΚΕΚ στη Μικρομάνη".

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
"Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια, παντρεύτηκα γυναίκα από το Αριοχώρι, τη Λίβα, και πήρα προίκα έξι στρέμματα" αφηγείται στην "Ε" ο Ν. Κρημνιανιώτης και συνεχίζει:
"Στη συνέχεια ό,τι πουλιόταν δίπλα το αγόραζα, και έφτασα να έχω σήμερα περίπου 75 στρέμματα. Ταυτόχρονα ήμουν διοικητής ενός δικτύου δήμων τοπικών αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, λεγόταν "Εύξεινη Πόλη" και δημιουργήθηκε το 1995. Δούλευε κυρίως προγράμματα ευρωπαϊκά και κοινωνικά, και είχε φτάσει το 2010 να έχει 30 καποδιστριακούς δήμους. Μεταξύ αυτών και οι μεσσηνιακοί Δήμοι Θουρίας, Ιθώμης, Μελιγαλά. Τότε γνώρισα τη μετέπειτα αντιπεριφερειάρχη και σημερινή διοικήτρια του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη. Ασχοληθήκαμε με πολλά περιβαλλοντικά και αγροτικά προγράμματα. Το 2012 αυτό από το δίκτυο έγινε ευρωπαϊκό. Ονομάζεται Ευρωπαϊκός Οργανισμός Εδαφικής Συνεργασίας και είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο. Δηλαδή δεν είναι ελληνική εταιρεία, υπαγόμαστε στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

ΤΟ INTERREGG MED
H προσπάθεια για την παραγωγή υγειοπροστατευτικού ελαιόλαδου είχε αφετηρία το πρόγραμμα Interregg Med, λέει ο Ν. Κρημνιανιώτης:
"Το 2015 προκηρύχθηκε το Interregg Med. Τι είναι το Interregg Med; Είναι ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα σαν το ΕΣΠΑ της Ελλάδας. Χωρίζεται σε μικροπεριφέρειες, και μια από αυτές είναι η Μεσόγειος. Εμείς σαν ευρωπαϊκός οργανισμός έπρεπε να προτείνουμε έργα. Τότε σκέφτηκα: Δεν κάνω κάτι για το λάδι; Είχα ήδη διαβάσει έρευνες για τις φαινόλες του ελαιόλαδου. Μέτρησα το δικό μου λάδι και διαπίστωσα ότι έχει διπλάσιες φαινόλες από όσες χρειάζονται για τον ισχυρισμό υγείας. Κατάλαβα ότι δεν πρέπει να πουλάω το βιολογικό λάδι σε πεντόλιτρα, αλλά σε μπουκάλια. Και έτσι δημιουργήσαμε το προϊόν στα μπουκάλια κι αρχίσαμε να το πουλάμε σε μεγαλύτερη τιμή.
Ταυτόχρονα, μελετώντας το Interregg Med διαπίστωσα ότι είχε έναν άξονα για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με καινοτόμες μεθόδους. Σκέφτηκα ότι μπορεί να θεωρήσουμε τον αγρότη μικρομεσαίο επιχειρηματία. Πώς μπορούμε να αυξήσουμε το εισόδημα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών; Μόνο με την ποιότητα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, καθώς η μορφολογία του εδάφους και ο μικρός κλήρος δεν επιτρέπουν γραμμική μηχανική καλλιέργεια όπως στην Ισπανία”.



ΤΟ ARISTOIL CLUSTER
“Σε συνεννόηση με τον καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη, σχεδιάσαμε τους άξονες και επικοινωνήσαμε με την τότε αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη. Μας είπε αμέσως: Αν αφορά το λάδι, προχωρήστε άμεσα. Κατεβήκαμε στη Μεσσηνία και σε συνεργασία με την κ. Αλειφέρη και τον τότε αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Περικλή Μαντά, θέσαμε τις βάσεις για το πρόγραμμα Aristoil.
Ιδρυτές του Aristoil Cluster ήμασταν ουσιαστικά η "Εύξεινη Πόλη", η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επειδή το πρόγραμμα ήταν μεσογειακό συνεργαστήκαμε με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Ελεύθερη Δημοτική Κοινοπραξία της Ragusa, από τη Σικελία, με την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Υπηρεσία Λάρνακας-Αμμοχώστου και την Aristoleo Ltd από την Κύπρο, με το Πανεπιστήμιο του Σπλιτ από την Κροατία, με το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβας και την Diputation de Malaga από την Ισπανία (Ανδαλουσία).
Το πρόγραμμα αυτό χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά έργα και βραβεύτηκε 3 φορές. Συνεργαζόμαστε με 3.200 παραγωγούς, από τους οποίους οι 1.200 είναι Έλληνες. Εχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον άλλοι 300 Ελληνες παραγωγοί και σύντομα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα”.

4 ΕΥΡΩ Η ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ
Οσον αφορά την αγορά αλλά και την τιμή του υγειοπροστατευτικού ελαιόλαδου, ο Ν. Κρημνιανιώτης μας είπε: “Εξετάζουμε τη δημιουργία νέων αγορών, και γι’ αυτό συζητάμε μεταξύ άλλων τόσο με φαρμακοβιομηχανίες όσο και με εταιρείες του εξωτερικού. Θέλουμε να ξεφύγουμε από την παραδοσιακή αγορά και τιμή πώλησης των 2,5 ευρώ το κιλό, και να πάμε στην αγορά του υγειοπροστευτικού ελαιόλαδου ώστε να έχουμε τουλάχιστον μια κατώτατη τιμή 4 ευρώ το κιλό. Είναι δύσκολος ο δρόμος. Δεν είναι εύκολος, αλλά ελπίζω μέσα στο 2021 να έχουμε κάνει κάτι ολοκληρωμένο”.


ΥΠΕΝΟΙΚΙΑΣΗ 70% - 30%
Ο Ν. Κρημνιανιώτης μας μίλησε και για τη νέα προσπάθεια που ξεκινά, υπενοικιάζοντας κτήματα με το μισακάρικο σύστημα:
"Εκτός από την "Εύξεινη Πόλη" ασχολούμαι και με τα δικά μου κτήματα. Από το 2015 συσκευάζω πιστοποιημένα προϊόντα με Ισχυρισμό Υγείας. Εχω ανοίξει προσωπικές αγορές δικές μου. Γι’ αυτό προσπαθώ να αποκτήσω τουλάχιστον 500 επιπλέον στρέμματα σε πρώτη φάση, ώστε να παράγουμε το κρίσιμο μέγεθος που απαιτούν οι αγορές. Υπενοικιάζουμε με ποσοστό 70% για εμάς και 30% για τον παραγωγό. Αν όμως τα ελαιοπερίβολα είναι εγκαταλειμμένα, οι όροι αλλάζουν σε 80% - 20%.
Ενδιαφερόμαστε και για βιολογικές καλλιέργειες υπενθυμίζοντας ότι η μετατροπή από συμβατική σε βιολογική διαρκεί 3 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι η επιστημονική βιολογική καλλιέργεια πολλαπλασιάζει το εισόδημά του. Για παράδειγμα, πολλοί ιδιοκτήτες ξοδεύουν πολλά χρήματα για λιπάσματα που ρίχνουν σε κτήματα με έλλειψη ασβεστίου. Ομως ξοδεύουν άδικα τα χρήματά τους, καθώς το λίπασμα δεν απορροφάται λόγω της έλλειψης ασβεστίου.
Ενδιαφέρομαι για αγροκτήματα σε όλη τη Μεσσηνία, στους Δήμους Καλαμάτας Μεσσήνης και Οιχαλίας. Για πιο μακριά το συζητάμε αν είναι 100-150 στρέμματα από δύο, τρεις, τέσσερις καλλιεργητές".

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 (L 136/25.5.2012, σελ. 26), τον Ισχυρισμό Υγείας – Health Claim μπορεί να τον φέρει μόνο το ελαιόλαδο που περιέχει τουλάχιστον 250mg πολυφαινόλες ανά 1 κιλό ελαιόλαδου. Οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.
Το σύμπλεγμα ελαιοκανθάλης, ελαιασίνης και παραγώγων, που περιέχεται στο ελαιόλαδο με την παραπάνω συγκέντρωση, έχει προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία μας και επιδρά θετικά στην πρόληψη των καρδιακών επεισοδίων, στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ.



Προϊόντα των "Ελαιώνων ΛΙΒΑ" με Ισχυρισμό Υγείας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Σχετική αγγελία της εταιρείας στην "Ε" αναφέρει:
"Ενοικιάζονται ελαιώνες από την εταιρεία ΣΠΟΡΕΑΣ Α.Ε., με μακροχρόνια μίσθωση σε είδος (ποσοστό επί της παραγωγής) αναλαμβάνοντας όλες τις φροντίδες του ελαιώνα (λιπάνσεις, κλαδέματα, ραντίσματα, συγκομιδή κ.λπ.). Διατήρηση βιολογικής καλλιέργειας ή Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, αν υπάρχει. Η Εταιρεία ΣΠΟΡΕΑΣ Α.Ε. με αντικείμενο κυρίως την ελαιοκαλλιέργεια δραστηριοποιείται στη Νότια Πελοπόννησο με έδρα το Αριοχώρι Καλαμάτας, διαθέτοντας το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και τον αντίστοιχο εξοπλισμό.
Συνεργάζεται με την ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΛΙΒΑ Α.Ε. για την παραγωγή υγειοπροστατευτικού ελαιολάδου.
Τηλ. Αριοχωρίου 27210 51723, 6942-034989 κ. Δαβίδ
και Αθήνας 210 2482276, 6944-543198 κ. Νίκος”.
Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία Aristoil υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.aristoilfamily.eu
Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της εταιρείας ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΛΙΒΑ ΑΕ, στην ιστοσελίδα www.livagroves.com     eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα