Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

"Μαιμού" δικαιούχοι των μέτρων στήριξης: "Σαφάρι" των αρχών για τον εντοπισμό τους - Οι 4 κατηγορίες


Μάρτυρες μιας απίστευτης "εφευρετικότητας" από την πλευρά επιτήδειων φορολογουμένων γίνονται οι ιθύνοντες των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας οι οποίοι και έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της εφαρμογής και παρακολούθησης των μέτρων στήριξης.
Οι προσπάθειες "διείσδυσης", ώστε να επωφεληθούν ακόμη και όσοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού είναι συνεχείς, και υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να αλλάζει συνεχώς τους όρους και τις προϋποθέσεις των μέτρων στήριξης ώστε να μην γίνεται "κατάχρηση".
Τα παραδείγματα ουκ ολίγα:
1. Ιδιοκτήτες ακινήτων εμφάνισαν στην πλατφόρμα του Taxis εικονικά ενοικιαστήρια προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού η οποία φτάνει στο 80% του αναγραφόμενου στο συμβόλαιο ενοικίου. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με εξωνυχιστικό έλεγχο των δηλώσεων κάτι βεβαίως που προκαλεί καθυστερήσεις την αποζημίωση ακόμη και των νομοταγών και πραγματικά πληττόμενων ιδιοκτητών.
2. Εργοδότες εμφανίστηκαν να κάνουν δυσθεώρητες αυξήσεις σε "υπαλλήλους" τους προκειμένου να λάβουν υπέρογκες αποζημιώσεις μέσα από το πρόγραμμα "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" (σ.σ αυτό το πρόγραμμα πληρώνει μέρος του μισθού σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που καλούνται να δουλέψουν με μειωμένο ωράριο για να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος). Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μπήκε "πλαφόν" στις αποδοχές για τις οποίες μπορεί να γίνεται η αποζημίωση του εργαζόμενου.
3. Στις "επιστρεπτέες προκαταβολές" τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων "προσαρμόστηκαν" στις απαιτήσεις των όρων χορήγησης των οικονομικών επιδόσεων. Χιλιάδες επαγγελματίες έφτιαξαν με τέτοιο τρόπο τα τιμολόγια ώστε ο Ιανουάριος να κλείσει με -20% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό. Η πρόσθετη ρήτρα που μπήκε (να μην έχουν οι εταιρείες αύξηση εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019) "έκοψε" πάνω από 200.000 επαγγελματίες οι οποίοι εμφανίστηκαν να έχουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις μέσα στην πανδημία.
4. Στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επίσης επήλθε "απάντηση" στους επιτήδειους με την ρήτρα προκαταβολικής δήλωσης των αναστολών. Για να μην ρισκάρουν το ενδεχόμενο να εντοπιστούν με τον υπάλληλο εντός της επιχείρησης ο οποίος έχει δηλωθεί σε αναστολή, οι επιτήδειοι υποχρεώθηκαν να αναλάβουν το κόστος της μισθοδοσίας και αυτό φάνηκε και από τη μείωση των αναστολών τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο. Σήμερα, θα πληρωθούν 532.208 εργαζόμενοι με τα 534 ευρώ, αριθμός μικρότερος από τον αντίστοιχο του Ιανουαρίου (623.557). Μετά την μείωση των δικαιούχων για τον Φεβρουάριο, έρχεται νέο "χτύπημα" από το υπουργείο Εργασίας με την προσθήκη πρόσθετων κριτηρίων. Ήδη οι εργοδότες ενημερώνονται ότι θα γίνουν έλεγχοι για το ποιοι πληρούν και ποιοι όχι αυτά τα κριτήρια. Χαρακτηριστική η σχετική χθεσινή ανακοίνωση από το "ΕΡΓΑΝΗ":
"Για όσες επιχειρήσεις – εργοδότες υποβάλλουν σήμερα 4/3/2021 δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για τον μήνα Μάρτιο 2021, ως πληττόμενες, θα διενεργηθεί επανέλεγχος για την επιλεξιμότητά τους. Για τον λόγο αυτό, παρακαλούνται οι ως άνω επιχειρήσεις – εργοδότες και οι λογιστές αυτών να ενημερωθούν από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από αύριο 5/3/2021 και ώρα 12:00. Διευκρινίζεται ότι μόνο στις επιχειρήσεις – εργοδότες που δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα εμφανίζεται μήνυμα "Δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας πληττόμενης επιχείρησης" μέσω της επιλογής "ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ" σε κάθε δήλωση αναστολής που έχει υποβληθεί κατά την 4/3/2021 στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Στην περίπτωση αυτή, οι δηλώσεις αναστολών λογίζονται ως μη γενόμενες και οι εργαζόμενοι δεν είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Στις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας που υποβλήθηκαν στις 4/3/2021 από επιχειρήσεις-εργοδότες που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ως πληττόμενες δεν θα εμφανίζεται μήνυμα. Επιπλέον, σημειώνεται ότι από 5/3/2021 και μετά όσες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες δεν θα μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις αναστολών".
Η προσπάθεια να έρθουν στην "επιφάνεια" όσοι επιχειρούν να καταστρατηγήσουν τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστεί και με την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα "τρέξει" από τον Απρίλιο. Την τελική "συνταγή", δηλαδή το απαιτούμενο ποσοστό μείωσης των εσόδων για να μπορεί να καταστεί κάποιος δικαιούχος, το υπουργείο Οικονομικών θα την αποκαλύψει την τελευταία στιγμή και σίγουρα μετά τη λήξη του τριμήνου, ώστε να αποφευχθεί η "προσαρμογή" και το μαγείρεμα των οικονομικών δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα