Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Λαϊκές αγορές: 5 «γκρίζες ζώνες» στον εκσυγχρονισμό τους


Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ) για τον εκσυγχρονισμό στις λαϊκές αγορές, πριν από τα επίσημα αποκαλυπτήριά του.
Μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε λαϊκές αγορές της χώρας, με τους παραγωγούς να μοιράζουν, δωρεάν, τα προϊόντα τους, διαμαρτυρόμενοι για το περιεχόμενο του ν/σ – το οποίο και αποκάλυψε πρώτος ο «Ε.Τ.» σε αναλυτικό ρεπορτάζ στις 7 Μαρτίου.
Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών καταγγέλλει πως η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία «απειλεί το μέλλον των λαϊκών αγορών και ανοίγει το δρόμο στα μεγάλα συμφέροντα και στον αθέμιτο ανταγωνισμό». «Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού, υπέρ της διαφάνειας, υπέρ της ισονομίας, υπέρ των ελέγχων στις λαϊκές αγορές, υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού, υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και της απρόσκοπτης δραστηριοποίησης των παραγωγών στις λαϊκές αγορές της επικράτειας, υπέρ της ενίσχυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, υπέρ του εξοβελισμού της γραφειοκρατίας προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και των καταναλωτών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.
Τα «αγκάθια» για τις λαϊκές αγορές
Ωστόσο, υπάρχει μία σειρά ζητημάτων που δεν βρίσκει σύμφωνους τους εκπροσώπους του κλάδου. Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζουν, μεταξύ άλλων:
* «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε σε εταιρίες τις αγοραπωλησίες αδειών και θέσεων παραγωγών και επαγγελματιών, όπως αναφέρει ο νόμος».
* «Σταματούν την έκδοση των νέων παραγωγικών αδειών και θεσμοθετούν τις προκηρύξεις και τους διαγωνισμούς. Οι φορείς λειτουργίας, όταν θα προκύπτουν κενές θέσεις (δηλαδή ποτέ), θα προκηρύσσουν τις θέσεις αυτές επιλέγοντάς τες με τα αντίστοιχα προϊόντα πώλησης, π.χ. θα ζητούν δύο παραγωγούς με πορτοκάλια, έναν με ντομάτες, έναν με μαρούλια κ.λπ. Ετσι, όμως, ο παραγωγός θα πρέπει να περιμένει κάθε 2-3 χρόνια πότε και εάν θα αποφασίσει ένας φορέας λειτουργίας να κάνει την προκήρυξη. Και η σοδειά, η παραγωγή, μπορεί να περιμένει στο χωράφι».
* «Θα χάνουμε την άδειά μας και δεν θα μας την ανανεώνουν αν δεν πουλήσουμε τουλάχιστον το 70% της δηλωθείσας ποσότητας προϊόντων σύμφωνα με το ΟΣΔΕ (σ.σ.: Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου)».
* «Είναι αδύνατο να καταχωρίζουμε στο Πληροφοριακό Σύστημα τις ποσότητες για την τιμή εκκίνησης, ανά προϊόν, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και να απειλούμαστε με 500 ευρώ πρόστιμο αν δεν το πράξουμε (άρθρο 51)».
* «Να διαγραφεί η παράγραφος 8 στο άρθρο 62, που δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψουν οι παραγωγοί την άδειά τους σε εμπορική, γιατί καταστρατηγείται ο θεσμός. Αν μειωθούν οι παραγωγοί, οι τιμές στις λαϊκές αγορές θα φτάσουν στα ύψη προς μεγάλη ζημιά των καταναλωτών και των ελληνικών αγροτικών προϊόντων».
Από εκεί και πέρα, θεωρούν πως δεν πρέπει να διαταραχθεί η ποσόστωση που υπάρχει σήμερα στις λαϊκές αγορές με 50% παραγωγούς και 50% επαγγελματίες πωλητές οπωρολαχανικών και βιομηχανικών ειδών.
Υπέρ…
Στον αντίποδα, η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις των παραγωγών υπήρξε πολύ περιορισμένη έως μηδαμινή. «Σύμφωνα με τους επαγγελματίες πωλητές, αλλά και με τους ίδιους τους παραγωγούς, η συμμετοχή στην απεργία δεν ξεπέρασε το 3%».
Θέση της ΠΟΣΠΛΑ είναι πως το νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ «όχι μόνον εκσυγχρονίζει το θεσμό των λαϊκών αγορών, αλλά βάζει και οριστικό τέλος σε στρεβλώσεις και παρανομίες ετών που ταλαιπωρούσαν τον κλάδο και, τελικά, ήταν σε βάρος του καταναλωτικού κοινού».
Οπως προσθέτει, η δημόσια διαβούλευση για το ν/σ -η οποία δεν έχει καν αρχίσει ακόμα- θα δώσει την ευκαιρία σε επαγγελματίες πωλητές και σε παραγωγούς να επιφέρουν και όποιες άλλες βελτιώσεις κριθούν αναγκαίες.
Κόντρα
Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους του κλάδου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε: «Διάβασα τα άρθρα του νομοσχεδίου και νομίζω ότι από την αρχή έως το τέλος έχει αυτό τον βασικό στόχο: στην πραγματικότητα καταδιώκει τον αγρότη παραγωγό. Θέλει να τον βγάλει έξω από αυτόν το θεσμό που από τη δική του πλάτη στήθηκε όλα αυτά τα χρόνια».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ο αξιότιμος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως αργά συνειδητοποίησε την ανάγκη δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά στο νομοσχέδιο των λαϊκών αγορών. Αν και η επίσημη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες, ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει συναντηθεί πάρα πολλές φορές με όλους τους θεσμικούς τους εκπροσώπους, όπως επίσημα Δελτία Τύπου αποδεικνύουν, και έχει κάνει εξαντλητικό διάλογο με όλες τις πλευρές. Θέλω, λοιπόν, να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι, όταν, τελικά, ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα διαπιστώσουν: πρώτον, ότι όσοι σήμερα αντιδρούν, οι λίγοι αντιδρούν χωρίς λόγο. Και δεύτερον, όσοι σήμερα το επικροτούν, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, το επικροτούν ορθώς».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα