Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Εθισμός στο φαγητό: Τι πρέπει να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε


Είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους γύρω από ορισμένα τρόφιμα, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν. Η υγιεινή διατροφή και η απώλεια βάρους μπορεί να φαίνονται δύσκολοι στόχοι για πολλούς.
Παρά τις προσπάθειες τους, επανειλημμένα διαπιστώνουν ότι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών τροφίμων γνωρίζοντας ότι μπορεί να τους διαταράσσει από τον αρχικό τους στόχο. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν επιπτώσεις στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να τις περιορίσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Ο εθισμός στα τρόφιμα είναι ένας εθισμός στο πρόχειρο φαγητό, συγκρίσιμο με τον εθισμό στα ναρκωτικά. Είναι ένας σχετικά νέος όρος. Ο εθισμός στα τρόφιμα είναι παρόμοιος με αρκετές άλλες διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και άλλες ανθυγιεινές σχέσεις με τα τρόφιμα.
Επιδράσεις στον εγκέφαλό σας
Ο εθισμός στα τρόφιμα επηρεάζει τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου σας με τον εθισμό στα ναρκωτικά. Συμπεριλαμβάνονται επίσης οι ίδιοι νευροδιαβιβαστές και πολλά από τα συμπτώματα είναι πανομοιότυπα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν ισχυρή επίδραση στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας. Αυτά τα αποτελέσματα προκαλούνται από νευροδιαβιβαστές εγκεφάλου όπως η ντοπαμίνη. Τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα περιλαμβάνουν τα τυποποιημένα τρόφιμα όπως η καραμέλα, η ζάχαρης και τα ψημένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ο εθισμός στα τρόφιμα δεν προκαλείται από έλλειψη θέλησης αλλά είναι αποτέλεσμα ενός σήματος ντοπαμίνης που επηρεάζει τη βιοχημεία του εγκεφάλου σας.
Συμπτώματα εθισμού στο φαγητό
Δεν υπάρχει εξέταση αίματος για τη διάγνωση εθισμού στο φαγητό. Όπως και με άλλους εθισμούς, βασίζεται σε συμπεριφορικά συμπτώματα. Εδώ καταγράφονται κάποια κοινά συμπτώματα του εθισμού στο φαγητό.
Έχετε συχνά επιθυμία για ορισμένα τρόφιμα, παρά την αίσθηση πληρότητας και έχοντας τελειώσει ένα γεύμα. Όταν αρχίσετε να τρώτε ένα φαγητό που λαχταρούσατε, συχνά βρίσκεστε τρώγοντας πολύ περισσότερο από ό, τι προοριζόταν.
Όταν τρώτε ένα φαγητό που λαχταρούσατε, μερικές φορές τρώτε μέχρι το σημείο που να αισθάνεστε υπερβολικά γεμάτος.
Συχνά αισθάνεστε ένοχοι όταν τρώτε συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά βρίσκετε τον εαυτό σας να το τρώτε ξανά σύντομα.
Μερικές φορές βρίσκετε δικαιολογίες στο μυαλό σας γιατί πρέπει να φάτε. Έχετε επανειλημμένα – αλλά χωρίς επιτυχία- προσπαθήσει να σταματήσετε να τρώτε συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως ελεύθερα γεύματα ή ημέρες.
Συχνά κρύβετε την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών από άλλους.
Αισθάνεστε ανίκανοι να ελέγξετε την κατανάλωσή ανθυγιεινών τροφίμων, παρά το γεγονός ότι γνωρίζετε ότι επιβαρύνουν την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης βάρους.
Τι πρέπει να κάνετε
Εάν αποφασίσετε να αποκόψετε οριστικά τρόφιμα για να ξεπεράσετε τον εθισμό σας, μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα για να προετοιμαστείτε και να κάνετε τη μετάβαση ευκολότερη:
Τρόφιμα ενεργοποίησης: Γράψτε μια λίστα με τα τρόφιμα που έχετε τη τάση να ‘τσακίζετε’. Αυτά είναι τα τρόφιμα ενεργοποίησης που χρειάζεστε για να αποφύγετε εντελώς.
Τοποθεσίες γρήγορου φαγητού: Κάντε μια λίστα με χώρους γρήγορου φαγητού που σερβίρουν υγιεινά τρόφιμα και σημειώστε τις υγιεινές επιλογές τους.
Τι να φάτε: Σκεφτείτε ποια τρόφιμα πρόκειται να φάτε – κατά προτίμηση υγιεινά τρόφιμα που σας αρέσουν και τα οποία ήδη τρώτε τακτικά.
Πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα: Σκεφτείτε να κάνετε πολλά αντίγραφα της λίστας pros-and-cons σας. Κρατήστε ένα αντίγραφο στην κουζίνα σας, στο ντουλαπάκι του μπάνιου και στο πορτοφόλι. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί το κάνετε αυτό.
Επιπλέον, μην ξεκινάτε δίαιτα. Θα πρέπει να θέσετε την απώλεια βάρους σε αναμονή για τουλάχιστον έναν έως τρεις μήνες.
Η υπέρβαση του εθισμού στο φαγητό είναι αρκετά δύσκολη. Η πείνα και οι περιορισμοί θα κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.
Μόλις ακολουθήσετε αυτά τα βήματα, ορίστε μια ημερομηνία στο σύντομο μέλλον – όπως το Σαββατοκύριακο – από αυτό το σημείο και μετά δεν θα αγγίξετε ξανά τα εθιστικά τρόφιμα ενεργοποίησης.
*Από την Νάντια Αναγνωστή, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα