Τρίτη 13 Απριλίου 2021

"Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες" το ΑΦΜ πολυκατοικιών - Σε "γκρίζα ζώνη" μισθώματα από τις γκαρσονιέρες των θυρωρών


Το πρόβλημα με τα ΑΦΜ πολυκατοικιών αναδείχθηκε λόγω και της "γκρίζας εικόνας" με τους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών που δίνονταν προς ενοικίαση για τη στήριξη του κοινού "κουμπαρά" κάθε πολυκατοικίας.
Σε "σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες" εξελίσσεται η διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ για πολυκατοικίες, που, ωστόσο, είναι πλέον απαραίτητη για μια σειρά διαδικασιών, από την ένταξη σε προγράμματα ενεργειακής απόδοσης, το άνοιγμα λογαριασμών για την διενέργεια πληρωμών, μέχρι την εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων.
Ειδικά τώρα που οι ψηφιακές πληρωμές είναι καθημερινότητα και καθώς οι διαχειριστές συχνά καλούνται να διεκπεραιώσουν π.χ, μεγάλους λογαριασμούς φυσικού αερίου ή κοινόχρηστου ρεύματος η ύπαρξη ΑΦΜ και συνδεόμενου λογαριασμού τραπέζης είναι εκ των ων ουκ άνευ. Επίσης είναι απαραίτητη για την διασφάλιση διαφάνειας και σχέσεων καλής γειτονίας καθώς μόνο έτσι, με ανοικτό και διάφανο τρόπο μπορούν, να διενεργούνται οι πληρωμές.
Το ζήτημα έχει, βέβαια, αναδειχθεί με αφορμή τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης όπως το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» όπου παρά το ενδιαφέρον πολλές πολυκατοικίες δεν κατάφεραν να ενταχθούν λόγω μη ύπαρξης των σωστών δικαιολογητικών, αλλά και με αφορμή προσπάθειες σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων για την εκμετάλλευση του σχετικού πλαισίου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Ήδη βέβαια το πρόβλημα υπήρχε εδώ και χρόνια, λόγω και της «γκρίζας εικόνας» με τους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών που δίνονταν προς ενοικίαση για τη στήριξη του κοινού «κουμπαρά» κάθε πολυκατοικίας. Στο παρελθόν τα ενοίκια από αποθήκες, γκαρσονιέρες θυρωρών, πάρκινγκ φορολογούνταν αυτοτελώς, ωστόσο με τις αλλαγές στο πλαίσιο η κατάσταση περιπλέχθηκε και συχνά εφόσον τελούν ακόμη υπό μίσθωση (και δεν είναι με «μαύρα») επιβαρύνουν τον διαχειριστή ατομικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ΑΦΜ πολυκατοικίας.
Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά με την υπ΄αριθμό ΠΟΛ.1052/17.2.2014 απόφαση του ΓΓΕ, περί του πως δηλώνονται οι ιδιοκτησίες στο Ε9, οι συνιδιοκτήτες πολυκατοικιών που διαθέτουν διαμέρισμα θυρωρού, κλειστό κοινόχρηστο χώρο στάθμευσης ή κοινόχρηστη αποθήκη, και κοινόχρηστη κολυμβητική δεξαμενή, κλήθηκαν για πρώτη φορά να δηλώσουν τους παραπάνω κοινόχρηστους χώρους στο Ε9 τους, κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους στο κτίριο.
Τότε η ΠΟΜΙΔΑ αντέδρασε ακαριαία και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο στην απόπειρα έμμεσης φορολόγησης των κοινόχρηστων χώρων, με την πρωτοφανή, παράνομη και παράλογη αυτή ρύθμιση, με αποτέλεσμα το υπουργείο να ανακοινώσει ότι η υποχρέωση δήλωσης περιορίζεται στους χώρους όπου υπάρχει αποκλειστική χρήση.
Συγκεκριμένα και μετά τις αντιδράσεις στις 24-2-2014 το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «δεν υποχρεούται σε δήλωση και όποιος έχει ακίνητο σε πολυκατοικία η οποία διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους στάθμευσης ή αποθηκών. Οι χώροι αυτοί θα δηλωθούν εφόσον είναι παρακολουθήματα του ακινήτου (αναγράφονται στο συμβόλαιο) και υπάρχει αποκλειστική χρήση κοινόχρηστου χώρου. Δεν πρέπει να δηλωθούν περιπτώσεις που δεν αποτελούν παρακολουθήματα της ιδιοκτησίας.
Ωστόσο η ανακοίνωση αυτή, άφησε μέχρι σήμερα χωρίς ξεκάθαρο πλαίσιο τα παμπάλαια υπόγεια «διαμερίσματα» των θυρωρών και παρά τις σχετικές αναφορές εκκρεμεί. Και πάλι βρέθηκε στην επιφάνεια με τις δηλώσεις αποθηκών κλπ για το ΤΑΠ, ωστόσο και πάλι δεν δόθηκε λύση.
Η έκδοση ΑΦΜ
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις κείμενες διατάξεις για να εκδοθεί ΑΦΜ μεταξύ άλλων απαιτούνται αντίγραφο σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας αλλά και αντίγραφο πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας, όπου ορίζεται ο διαχειριστής και αποφασίζεται η έκδοση ΑΦΜ για την πολυκατοικία.
Στη συνέχεια ακολουθεί από τον διαχειριστή η υποβολή σχετικού αιτήματος στην αρμόδια ΔΟΥ που εφόσον γίνει αποδεκτό τότε, ο διαχειριστής μπορεί να απευθύνεται σε κάποια τράπεζα ώστε να ανοίξει ένα λογαριασμό για να δέχεται και βέβαια να κάνει τις πληρωμές που αντιστοιχούν στην κάθε πολυκατοικία με κάθε νομότυπο τρόπο.
Ωστόσο με βάση την εμπειρία το γεγονός ότι απαιτείται ομοφωνία των ιδιοκτητών για την έκδοση του ΑΦΜ δημιουργούνται δυσκολίες κι έτσι μένουν πολλές πολυκατοικίες χωρίς το νόμιμο «μανδύα» για μια σειρά από λειτουργίες.
Και γι' αυτό το λόγο, μεταξύ άλλων, καθυστερεί ο εξορθολογισμός της φορολογικής "ταυτότητας" των κτηρίων αυτών, που είναι χρήσιμος για την τακτοποίηση του κτηριακού δυναμικού (πολλές πολυκατοικίες έχουν ακόμη τα ΑΦΜ των κατασκευαστών τους σε λογαριασμούς κοινόχρηστων χώρων κλπ προξενώντας πολλά προβλήματα), αλλά και απαραίτητος την είσπραξη φόρων σε περιπτώσεις ενοικίασης σε τρίτους κοινόχρηστων χώρων. news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα