Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Λεπτίνη: Η ορμόνη που αδυνατίζει – Πώς να βελτιώσετε την αντοχή της


Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιπώδη κύτταρα. Κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης νηστείας ή λιμοκτονίας, τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται. Ανακαλύφθηκε το 1994 και από τότε έχει μελετηθεί εκτενώς για τη λειτουργία της στη ρύθμιση του βάρους και την παχυσαρκία, τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.
Η λεπτίνη επικοινωνεί στον εγκέφαλο ότι έχετε αρκετό αποθηκευμένο λίπος, το οποίο εμποδίζει την όρεξή σας, σηματοδοτεί το σώμα να καίει κανονικά τις θερμίδες και αποτρέπει την υπερβολική κατανάλωση τροφής.
Αντίθετα, όταν τα επίπεδά της είναι χαμηλά, ο εγκέφαλός σας αισθάνεται την πείνα, η όρεξή σας αυξάνεται, ο εγκέφαλός σας σηματοδοτεί τη λήψη περισσότερης τροφής και καίτε τις θερμίδες με μικρότερη ταχύτητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναφέρεται συχνά ως η ορμόνη της πείνας. Τα τελευταία χρόνια, τα συμπληρώματα λεπτίνης έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή. Ισχυρίζονται ότι μειώνουν την όρεξη και σας διευκολύνουν να χάσετε βάρος. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων είναι αμφιλεγόμενη.
Περισσότερη λεπτίνη… Δεν ισούται με απώλεια βάρους
Αν υπάρχει αφθονία λεπτίνης και λιπώδους ιστού, η λεπτίνη μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι το σώμα σας έχει αρκετή ενέργεια αποθηκευμένη και μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε. Ωστόσο, στην παχυσαρκία, τα πράγματα διαφοροποιούνται. Τα παχύσαρκα άτομα παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα αυτής της ορμόνης σε σχέση με άτομα με φυσιολογικό βάρος.
Φαίνεται ότι τα υψηλότερα επίπεδα θα ήταν ευνοϊκά για να επικοινωνήσετε στον εγκέφαλό σας ότι το στομάχι σας είναι γεμάτο και να σταματήσει να τρώει. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. Η αντίσταση στη λεπτίνη συμβαίνει όταν ο εγκέφαλός σας σταματήσει να αναγνωρίζει το σήμα της ορμόνης, δηλαδή ακόμα κι αν διαθέτετε αρκετή ορμόνη και αποθηκευμένη ενέργεια, ο εγκέφαλός σας δεν το αναγνωρίζει και πιστεύει ότι εξακολουθείτε να είστε πεινασμένοι. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζετε να τρώτε.
Η αντίσταση της λεπτίνης όχι μόνο συμβάλλει στην κατανάλωση περισσότερης τροφής, αλλά και σηματοδοτεί στον εγκέφαλό σας ότι πρέπει να εξοικονομήσετε ενέργεια, πράγμα που σας κάνει να καίτε θερμίδες με βραδύτερο ρυθμό. Οσον αφορά στην απώλεια βάρους, η περισσότερη λεπτίνη δεν είναι απαραίτητα αυτό που έχει σημασία. Το πιο σημαντικό είναι το πόσο καλά ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει το σήμα της. Επομένως, η λήψη συμπληρώματος που αυξάνει τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα δεν οδηγεί αναγκαστικά σε απώλεια βάρους.
Φυσικοί τρόποι βελτίωσης της αντοχής
Εδώ είναι μερικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αντοχής στη λεπτίνη, να αυξήσουν την ευαισθησία και να ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους:
Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα: Η έρευνα σε ζώα και σε ανθρώπους δείχνει ότι η συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία της λεπτίνης.
Μειώστε την πρόσληψη τροφών και ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη: Οι δίαιτες πλούσιες σε υπερβολική ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσουν την αντοχή στη λεπτίνη. Μελέτες δείχνουν ότι η αντίσταση βελτιώθηκε σε αρουραίους σε δίαιτα χωρίς ζάχαρη.
Τρώτε περισσότερα ψάρια: Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως τα ψάρια, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα, να βελτιώσουν την ευαισθησία και να προωθήσουν την απώλεια βάρους.
Τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Μία μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση δημητριακών υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, ιδιαίτερα των ινών βρόμης, μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση και την ευαισθησία και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Κοιμηθείτε καλά: Ο ύπνος είναι το «κλειδί» για τη ρύθμιση των ορμονών. Η χρόνια έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα λεπτίνης.
Μειώστε τα τριγλυκερίδια του αίματός σας: Αναφορικά με τα υψηλά τριγλυκερίδια, αναστέλλεται ο μεταφορέας λεπτίνης που συμμετέχει στη μεταφορά του σήματος στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα