Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ξανά στο εδώλιο ο ιδρυτής του «Παιδικού Σπιτιού» που κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκων



Σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε 40 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή- Η δίκη διακόπηκε για τις 19 Ιουνίου
Άρχισε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η δίκη του πρώην προέδρου του οικοτροφείου «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά, Κ. Λαλαούνη, ο οποίος κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκων και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια και σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε 40 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή.
Σήμερα, πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του Συνηγόρου του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2012 είχε καταγγείλει την υπόθεση στην εισαγγελία ανηλίκων Αθηνών.
Όπως εξήγησε στο δικαστήριο ο κ. Μόσχος ο ίδιος κινήθηκε και αποφάσισε να μιλήσει στις αρχές έπειτα από έγγραφη αναφορά εκπαιδευτικού που υπηρετούσε σε σχολείο στο οποίο ήταν μαθητής ο Γ.Α., παιδί με νοητική υστέρηση. Το συγκεκριμένο ανήλικο είχε αναφέρει στον καθηγητή του ότι ο κατηγορούμενος τον παρενοχλεί σεξουαλικά.

Ο μάρτυρας μάλιστα είχε επισκεφθεί δυο φορές το «Παιδικό Σπίτι» προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον ευσταθούσε η καταγγελία. Όπως ανέφερε, τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί ήταν υπό το καθεστώς του φόβου, κλειστά και φειδωλά στις απαντήσεις τους. Σε ό,τι αφορά στον κατηγορούμενο ήταν υπέρ συγκεντρωτικός, δεν έβγαζε βόλτα τα παιδιά και τα κρατούσε μακριά από τις οικογένειές τους, κατά παράβαση όλων των κανόνων της σύγχρονης παιδαγωγικής.
Τελικά, ο κ. Μόσχος αποφάσισε να κάνει την καταγγελία στις αρχές τον Δεκέμβριο του 2012 και ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ανέθεσε σε εργαζόμενο του ιδρύματος να είναι σε εγρήγορση για τυχόν παραβατικές ενέργειες.
Ο εργαζόμενος 2,5 μήνες αργότερα του είπε πως αρκετά παιδιά του είχαν μιλήσει για ασελγείς πράξεις από τον κατηγορούμενο σε βάρος τους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου «γιατί δεν το κλείνανε;», «γιατί δεν το τολμήσατε;», ο πρώην Συνήγορος του Παιδιού ανέφερε πως είχε μόνο εισηγητική αρμοδιότητα ενώ επισήμανε τη φιλική οικογενειακή σχέση που είχε με τον κατηγορούμενο (ήταν φίλος του πατέρα του), εξαιτίας της οποίας υπήρξε δυσχέρεια στην αρχική διερεύνηση της υπόθεσης.
Η δίκη διακόπηκε για τις 19 Ιουνίου.
Βασιλική Κόκαλη
πηγή:πρώτο θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα