Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Τίμησαν ευλαβικά την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος στον Αετό Τριφυλίας

«Εκκρεμεί το ηθικό χρέος της Πολιτείας για την κατασκευή μνημείου αντάξιου της σημασία και τους μεγέθους του Ολοκαυτώματος»  
Το Ολοκαύτωμα του Αετού από τους Γερμανούς, στις 11 Σεπτέμβρη του ’43, τίμησαν ευλαβικά το πρωί του Σαββάτου στον μαρτυρικό Αετό Τριφυλίας. Από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο, μετά του ιερού κλήρου, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας του Ολοκαυτώματος.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «είναι χρέος δικό μας να ερχόμαστε εδώ, να τιμάμε και να επιβεβαιώνουμε τη μνήμη και την τιμή σε ανθρώπους που έγραψαν ιστορία, που άλλαξαν τη


ροή των πραγμάτων, που μας έδωσαν το δικαίωμα να είμαστε ελεύθεροι και να συμπεριφερόμαστε ελεύθερα και δημοκρατικά σε μια ελεύθερη πατρίδα…».
Με τη σειρά της, η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, επισήμανε ότι «αυτή η σεμνή τελετή κάθε χρόνο είναι αναγκαία προκειμένου  να τιμήσουμε τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στο ναζισμό και στη θηριωδία του ναζισμού…», τονίζοντας ότι πρέπει να φτιάξουν μέτωπο – γιατί, όπως θύμισε,  χθες ήταν και η
επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική οργάνωση της Χ.Α. – στη συνέχεια δε, αναφέρθηκε στο συνέδριο για τις θηριωδίες, προσθέτοντας ότι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων επανέρχεται και το Πόρισμα που έχει συνταχθεί με επιμέλεια της Βουλής των Ελλήνων και επιστημόνων, οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου  να επακολουθήσουν οι δέουσες ενέργειες.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, σημείωσε ότι «ήρθαμε εδώ ως ταπεινοί προσκυνητές, όχι απλώς για να ξαναζωντανέψουμε τις θύμησές μας, αλλά κυρίως για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς, που ανιδιοτελώς προσέφεραν τη ζωή τους προκειμένου να υπάρξει ζωντανή η φλόγα της διαχρονικής αξίας των Ελλήνων…».
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Παντελής Γκότσης, ο οποίος με συγκίνηση αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της ναζιστικής θηριωδίας στον Αετό, σημειώνοντας ότι «πέρασαν κιόλας 75 χρόνια από την αποφράδα εκείνη μέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 1943, όταν οι Γερμανοί ναζιστές εξάντλησαν πάνω στο χωριό μας όλη τους την αγριότητα και την κτηνωδία, ασεβείς στην ιστορία της χώρας μας που την ισοπέδωσαν απ’ άκρου σ’ άκρον, σκορπώντας τον όλεθρο και τη δυστυχία», ενώ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «εκκρεμεί η υποχρέωση της Πολιτείας για την πραγματοποίηση του δικού της ηθικού χρέους έναντι του χωριού μας. Την κατασκευή, δηλαδή, ενός μνημείου αντάξιου της σημασίας και του μεγέθους του Ολοκαυτώματος…».
Ακολούθως, έγινε προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας, που απέδωσε τιμές στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Τα θύματα
Σημειώνεται πως τα θύματα του Ολοκαυτώματος, που εκτελέστηκαν ή πυρπολήθηκαν κατά το βομβαρδισμό του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα σε αντίποινα στο χωριό που είχε στήσει ενέδρα σε γερμανική περίπολο, είναι:
Από το μαρτυρικό Αετό: Αλέξιος Δημ. Γκότσης  (Προκόπης), Θεόδωρος Κων. Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Γρ. Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Γ. Χαϊμανάς ( Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Θ. Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Π. Γκότσης (Κόρος), Γεώργιος Ι. Χαϊμανάς  (Γιωργιάννης).
Από γειτονικά χωριά: Κατσιάρας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Μήτρος, Δημητροπούλου Γιαννούλα, Βόγκα Βασιλική (Κοπανάκι 1944), Αποστολόπουλος Μιχάλης (Κοπανάκι 1944), Μανωλόπουλος Νικόλαος, Παναγιωτόπουλος Γ.  Γρηγόριος (Σελλά Τριφυλίας).
 Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας, Παναγιώτης Αλευράς, οι πρώην Δήμαρχοι Αετού, Δημήτρης Δριμής και Δημήτρης Βόγκας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Αετού, Γιάννης Μερκούρης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αετού, Αντώνης Λόντος, ο δημοτικός σύμβουλος, Αλέκος Κουτρουμπής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας, Παναγιώτης Λούτος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Αετός Τριφυλίας», Σταύρος Αργυρόπουλος, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τοπικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, ο αστυνομικός διευθυντής, Παναγιώτης Νάκης και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, του Π.Σ. και των Σ.Α.
Του Ηλία Γιαννόπουλου,tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα