Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Νέα αναβολή στη δίκη Σγούρου – Κομμάτη για του χρόνου

Νέα αναβολή για άλλο έναν χρόνο έλαβε χθες η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας των δύο 22χρονων, πλέον, για τη διπλή δολοφονία που είχε συνταράξει το πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2014 στη Μάνη, του 26χρονου Καλαματιανού Κωνσταντίνου Σγούρου και του 25χρονου Ιωάννη Κομμάτη από τη Σάμο.
Η υπόθεση, έπειτα από αναβολή που είχε πάρει πέρυσι το Δεκέμβριο, είχε προγραμματισθεί να εκδικασθεί χθες.
Ωστόσο, κατατέθηκε αίτημα αναβολής λόγω κωλύματος του συνηγόρου της Πολιτικής Αγωγής, Πέτρου Μαντούβαλου.
Ως νέα ημερομηνία εκδίκασης ορίσθηκε η 10η Οκτωβρίου 2019.
Επρόκειτο, δε, να εκδικασθεί βάσει της έφεσης που έχει καταθέσει κατά της πρωτόδικης απόφασης ο εισαγγελέας Εφετών να μη μετρήσει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, βάσει του οποίου δεν επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης, αλλά 30 χρόνια κάθειρξης σε κάθε έναν.

Παρουσία κατηγορουμένων
Η εκδίκαση ξεκίνησε χθες το πρωί παρουσία των δύο κατηγορουμένων και των οικογενειών των θυμάτων, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια, ενώ όποιος επιχειρούσε να μπει στην αίθουσα του Εφετείου ελεγχόταν εξονυχιστικά από αστυνομικούς.
Η πλευρά της Πολιτικής Αγωγής κατέθεσε το αίτημα αναβολής, καθώς στον κ. Μαντούβαλο έχει επιβληθεί 6μηνη παύση με απόφαση του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου που επικύρωσε η Ολομέλεια των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά για παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαντούβαλος έχει ζητήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας την έκδοση προσωρινής διαταγής, την αναστολή και την ακύρωση της πειθαρχικής ποινής που του έχει επιβληθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αόριστη.
Το αίτημα χθες έγινε δεκτό από το δικαστήριο Καλαμάτας και ορίσθηκε νέα ημερομηνία ένα χρόνο μετά.
Πέρυσι το Δεκέμβριο η δίκη είχε αναβληθεί με αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, Αλέξη Κούγια και Γιώργου Ράλλη.

Πρωτοφανές έγκλημα
Όλα ξεκίνησαν στις 19 Αυγούστου 2014, όταν τα άψυχα σώματα των δύο νεαρών βρέθηκαν πεταμένα σε γεφυράκι στο δρόμο μετά τον Κάμπο προς Κέντρο από αστυνομικό της Ασφάλειας Αττικής, ο οποίος βρισκόταν για διακοπές στην περιοχή. Μάλιστα, οι οικογένειές τους είχαν δηλώσει την εξαφάνισή τους και είχαν ξεκινήσει έρευνες.
Όμως, όπως τελικά αποδείχθηκε, το προηγούμενο βράδυ τα θύματα είχαν συνάντηση με τους δύο δράστες, οι οποίοι τους παρέσυραν σε ερημική τοποθεσία έξω από το χωριό Αλτομυρά, όπου ο τότε 19χρονος Καλαματιανός τούς πυροβόλησε, με την καραμπίνα που είχε φέρει μαζί ο τότε 19χρονος από τον Κάμπο.
Όταν ο συνάδελφός τους από την Ασφάλεια Αττικής ενημέρωσε τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας, αυτοί εντόπισαν κηλίδες αίματος σε όλο το δρόμο, το ένα πτώμα πεταμένο πάνω στο άλλο, ενώ και τα δύο θύματα είχαν δεμένο στον έναν αστράγαλό τους ένα λευκό κομμάτι σκοινί. Το ένα θύμα δε φορούσε παπούτσια και το άλλο δε φορούσε μπλούζα.
Στον δε τόπο του εγκλήματος, έξω από τα Αλτομυρά, βρέθηκαν κηλίδες αίματος σε ακτίνα 20 μέτρων, 7 κάλυκες από κυνηγετικό όπλο, ένα πακέτο τσιγάρων, ενώ κάτοικος της περιοχής βρήκε τμήμα ρολογιού χειρός, το οποίο αναγνωρίσθηκε ότι ανήκε στον Κ. Σγούρο.
Ο ιατροδικαστής κατέγραψε στον Γ. Κομμάτη 46 τραύματα και στον κ. Σγούρο 57.

Όταν οι αστυνομικοί προσήγαγαν το 19χρονο από τον Κάμπο, βρήκαν στην κατοχή του το τηλέφωνο που είχε μιλήσει με τα δύο θύματα, ενώ ομολόγησε την πράξη του. Λίγες ώρες αργότερα παραδόθηκε και ο 19χρονος από την Καλαμάτα.
Οι αστυνομικοί βρήκαν το αγροτικό αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν για τη μεταφορά των θυμάτων, αλλά και την κυνηγετική καραμπίνα, ενώ σε κάδο απορριμμάτων στον Κάμπο ίδια κομμάτια σχοινιού που είχαν δεθεί τα θύματα.
Στο σπίτι δε του Καλαματιανού δράστη βρέθηκαν μαχαίρια, στιλέτα, καπνογόνα, κλομπ, αλλά και όπλα ρέπλικες. Σε κάδο έξω από το σπίτι του βρέθηκαν πεταμένα τα δύο τσαντάκια μέσης των θυμάτων, μέσα στα οποία βρέθηκαν και δύο αναδιπλούμενα μαχαίρια, το ένα με λάμα 18 εκατοστών και το άλλο με λάμα 8 εκατοστών.
Με υπόδειξη του 19χρονου από τον Κάμπο οι αστυνομικοί στον αύλειο χώρο του ξενοδοχείου Fotini βρήκαν τη μηχανή των θυμάτων, χωρίς όμως τις πινακίδες κυκλοφορίας.

«Ήθελαν το τέλειο έγκλημα»
Η δίκη των δύο νεαρών έγινε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου, το οποίο τους έκρινε ενόχους. Ο νεαρός δράστης από τον Κάμπο κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή και παράνομη οπλοφορία. Του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του επιβλήθηκε συνολική ποινή 30 χρόνων κάθειρξης για την άμεση συνέργεια και 6 μήνες φυλάκισης για την οπλοφορία.
Ο νεαρός δράστης από την Καλαμάτα κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Επίσης, του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του επιβλήθηκε συνολική ποινή 30 χρόνων κάθειρξης για τις δύο ανθρωποκτονίες και 1 χρόνος φυλακή για την οπλοφορία και την οπλοχρησία.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος άσκησε έφεση κρίνοντας ότι εσφαλμένα το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου αναγνώρισε στους δύο δράστες το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Ο εισαγγελέας Εφετών έχει ζητήσει την εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης και να κηρυχτούν ένοχοι για τις ίδιες κατηγορίες, αλλά χωρίς την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας. Κάτι τέτοιο, φυσικά, σημαίνει αλλαγή της ποινής, καθώς η αναγνώριση του ελαφρυντικού επέφερε τις ποινές των 30 χρόνων κάθειρξης στον καθένα και όχι των ισοβίων.
Τεκμηριώνοντας την έφεσή του ο εισαγγελέας Εφετών είχε επισημάνει ότι το συγκεκριμένο ελαφρυντικό δεν έχει αναγνωρισθεί ποτέ σε αυτουργό ανθρωποκτονίας από πρόθεση και πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για κατά συρροή ανθρωποκτονία.
Ιδιαίτερα για το νεαρό από τον Κάμπο, ο εισαγγελέας στην έφεσή του τόνιζε πως αποδείχτηκε ότι είχε καταβάλει μέσω τραπέζης 800 ευρώ στο θύμα Κώστα Σγούρο για την προμήθεια σκευασμάτων αύξησης της μυικής μάζας και αυτός δεν τήρησε τη συμφωνία.
Επίσης, ότι ο συγκεκριμένος δράστης έξι ημέρες πριν από τις δολοφονίες διάβασε το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου «Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα». Μάλιστα, ο κ. Παπαδάς στην έφεσή του κάνει λόγο για μελέτη του βιβλίου από το δράστη για να σχεδιάσει το τέλειο έγκλημα. Ακόμα, αναφέρει διαδικτυακή επικοινωνία που είχε με συγγενικό του πρόσωπο, μία ημέρα πριν από τις δολοφονίες, όπου ανέφερε την περιοχή των Αλτομυρών και το τραγούδι «δολοφόνος».
Άλλο στοιχείο που είχε επισημάνει ο εισαγγελέας ήταν ότι το βράδυ του εγκλήματος οι δύο δράστες δεν επέλεξαν να πάνε στη συνάντηση με τα θύματα με τη μηχανή του δράστη από την Καλαμάτα, ούτε με επιβατικό αυτοκίνητο που είχαν, αλλά με αγροτικό παίρνοντας, μαζί τους και σκοινιά.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο δράστης από τον Κάμπο παγίδευσε τα θύματα στα Αλτομυρά και προγραμματισμένα έφυγε τρέχοντας δίπλα από τα θύματα για να τα πυροβολήσει ο νεαρός από την Καλαμάτα. Επίσης σχεδιασμένα έδεσαν και μετέφεραν με το αγροτικό τα πτώματα στο γεφύρι μετά τον Κάμπο, καθώς εκεί οι κτηνοτρόφοι πετούν τα ψόφια ζώα, γιατί συχνάζουν τσακάλια και αγριογούρουνα.
Τέλος, ο εισαγγελέας υπογράμμιζε ότι τόσο το είδος του εγκλήματος όσο και τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν οι δύο δράστες δείχνουν ωριμότητα, συναισθηματική ψυχρότητα και επικινδυνότητα, ενώ ό,τι έκαναν δεν προήλθε από νεανική απερισκεψία και επιπολαιότητα, αλλά ήταν συνειδητή απόφαση.
Της Βίκυς Βετουλάκη,tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα