Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Καταγγέλλουν σκάνδαλο και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για διαγωνισμό του Νοσοκομείου Καλαμάτας


Αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσει χωρίς να δικαιωθούν είναι όσοι αδικήθηκαν από τη διαδικασία πρόσληψης λοιπού επικουρικού προσωπικού πλην ιατρικού, στον χώρο της υγείας.
Στην Καλαμάτα μια ομάδα 10 ατόμων μιλά για «σκάνδαλο» κι έχει ήδη κινηθεί δικαστικά. Οπως επισημαίνουν, έπεται συνέχεια, καθώς από τους 54 που υπέβαλαν αίτηση, μόνο 9 προσελήφθησαν, οι οποίοι, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες στην πλειοψηφία τους είχαν χαμηλά μόρια.
Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως και για τα υπόλοιπα της χώρας. Τα προσωρινά αποτελέσματα δεν παρουσίαζαν κάποια έλλειψη στις αιτήσεις εκείνων που ήταν στις πρώτες θέσεις και η διαδικασία κύλησε χωρίς να γίνουν ενστάσεις απ’ όσους ήταν ψηλά στην κατάταξη. Τα αποτελέσματα ωστόσο ήταν εντελώς διαφορετικά, καθώς, όπως τονίζουν, όσοι είχαν υψηλό αριθμό μορίων, 400, 500, 600 κ.λπ. βγήκαν εκτός και προσελήφθησαν άλλοι με 50, 100 κι 150 μόρια. Να σημειωθεί πως η διαδικασία προσλήψεων αφορούσε σε ΔΕ και ΤΕ.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση ΤΕ είναι αυτή της Κωνσταντίνας Κουνή, με καταγωγή από την Καλαμάτα. Είναι απόφοιτη Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων κι έχει δραστηριοποιηθεί στην Παραολυμπιάδα. Ελαβε μάλιστα τη δεύτερη θέση στη σφαίρα πέρυσι στους πανελλήνιους αγώνες και φέτος πήρε την πρώτη θέση στο δίσκο. Εχει κάνει την πρακτική της στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και όταν υπέβαλε την αίτησή της, με τα μόρια που συγκέντρωνε την είχαν κατατάξει στη 2η θέση. Οπως εξηγεί, δεν χρησιμοποίησε μόρια της Παραολυμπιάδας, καθώς ζητούσαν συγκεκριμένα χαρτιά, όπως τα έγγραφα που προσκόμισε για την περιπέτεια υγείας που είχε στο παρελθόν, με σημαντικές συνέπειες στη ζωή της γενικότερα. Τελικά όμως, αντί να λάβει επιστολή της 6ης ΥΠΕ για την ανάληψη των καθηκόντων της, έμαθε αργότερα πως προσελήφθη άλλος στη θέση της.
«Δεν απαντούσαν ούτε στα τηλέφωνα. Οταν σήκωσαν το ακουστικό ήταν ήδη οι νέοι επιτυχόντες στις θέσεις τους. Μας είπαν ότι απλά έχουν πάρει εντολή από το υπουργείο για τις αλλαγές κι εμένα πως μου έλειπε ένα χαρτί. Αλλά ποτέ δεν είχα καμία ενημέρωση. Ποτέ δεν μου είπαν ποιο χαρτί έλειπε. Με ενημέρωσαν πως μπορώ να ξανακάνω αίτηση στις 15 Οκτωβρίου για τη νέα διαδικασία» λέει η Κωνσταντίνα, τονίζοντας πως την ενόχλησε το άδικο για ανθρώπους που έμειναν εκτός και είναι ΑμεΑ, κάποιους με ακρωτηριασμένα μέλη, αλλά και για όλους εκείνους που έχουν δουλέψει τόσα χρόνια κι έμειναν εκτός, σε όλη την Ελλάδα. Η ίδια ωστόσο αναγνωρίζει τη συμπαράσταση που δέχτηκε από μερίδα ανθρώπων. Δεν μπορεί όμως να χωνέψει ότι ενώ πίστευε πως όλα θα γίνονταν αξιοκρατικά σε αυτή τη διαδικασία, γενικά επικρατεί η αντίληψη πως για να περάσει κάποιος χρειάζεται πολιτικό μέσον. Οπως επισημαίνει και η ίδια έλαβε μηνύματα πως «χρειάζεται κάποιο… σπρώξιμο».
Μια ομάδα ΔΕ νοσηλευτών τουλάχιστον 10 ατόμων μέχρι στιγμής έχει κινηθεί δικαστικά και σκοπεύει να το πάει μέχρι τέλους. Στο εξώδικο που εστάλη στην 6η ΥΠΕ, η απάντηση ρίχνει το μπαλάκι στο υπουργείο Υγείας, που όπως επισημαίνεται ήρθε σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ για τη διαδικασία.
Οπως εξηγεί η δικηγόρος Αγλαΐα Κουμάντου, επρόκειτο για μία ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων προκειμένου να αναρτηθούν πίνακες κατάταξης στις κατά τόπους ΥΠΕ, ώστε το κάθε νοσοκομείο να έχει αυτούς τους πίνακες στη διάθεσή του. Η μοριοδότηση έγινε βάσει των δικαιολογητικών που ανήρτησαν με την ηλεκτρονική υποβολή οι υποψήφιοι, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία. Οι προσωρινοί πίνακες αναρτήθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου και όντως δόθηκε προθεσμία υποβολής ενστάσεων, όμως δεν υπήρχε καμία έλλειψη σε κανέναν υποψήφιο. Οπως εξηγεί η κ. Κουμάντου, δεν φαινόταν να υπάρχει θέμα με τις αιτήσεις, έτσι στις 21 Σεπτεμβρίου έληξε η προθεσμία των ενστάσεων και στις 26 Σεπτεμβρίου βγήκε η απόφαση διορισμού. Στις 28 του μήνα αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες και για τη ΔΕ, από τις 56 αιτήσεις για το Νοσοκομείο Καλαμάτας ήταν λάθος όλες με εξαίρεση των 6 που διορίστηκαν. Οπως επισημαίνει: «Αλλά τα μόρια που είχαν 80, 100, το πολύ 200-300 και όσοι ήταν στην πρώτη 10άδα (από 744 έως 520) δεν διορίστηκε κανένας. Ολοι είχαν ελλείψεις για τις οποίες δεν είχε υπάρξει καμία ενημέρωση, ούτε καν αναφορά στην αρχική κατάταξη, όπου τους έδειχνε επιτυχόντες. Πλέον δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε ένσταση». Αναρωτιέται δε πώς αφού η διαδικασία είναι σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ, γιατί δεν δέχονται την εμπειρία των Stage, την οποία το ΑΣΕΠ την μοριοδοτεί κανονικά και την δέχεται, αλλά σε αυτή τη διαδικασία την έχουν μεν υπολογίσει αλλά την απορρίπτουν ως εμπειρία χωρίς ένσημα.
Μετά την απάντηση στο εξώδικο που εστάλη στην 6η ΥΠΕ η κ. Κουμάντου τονίζει: «Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτούς που διορίστηκαν, έχουμε πρόβλημα με τη διαδικασία, εφόσον πάνε όλα σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, το ΑΣΕΠ δεν βγάζει με αυτόν τον τρόπο αποτελέσματα» τονίζοντας το δικαίωμα στην ένσταση. Η δικαστική διαδικασία θα κινηθεί κατά του υπουργείου Υγείας, της 6ης ΥΠΕ αλλά και του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς προβλέπεται από τη διαδικασία.
Η Σταυρούλα Φιλοπούλου είναι μεταξύ των 10. Οπως σημειώνει: «Μιλάμε για μεγάλο σκάνδαλο του υπουργείου Υγείας και του ΑΣΕΠ με μαϊμού μοριοδοτήσεις, χωρίς κανέναν έλεγχο πουθενά, χωρίς κανένα δικαίωμα ένστασης εν τέλει, γιατί η μόνη ένσταση που μπορούσαμε να κάνουμε είχε να κάνει με τα μόριά μας. Παρεμπιπτόντως, στην αίτησή μου ήταν όλα άψογα. Ομως, μου ακύρωσαν την προϋπηρεσία γιατί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος βγήκε το Μάιο του 2018 όταν αποφάσισα να δουλέψω ως ιδιώτης, ενώ έχω δουλέψει 7 χρόνια στο Δημόσιο, 3 χρόνια ως εργαλειοδότρια, νοσοκόμα σε χειρουργείο και κίνηση και 4 χρόνια σε κέντρο υγείας, με ειδική προϋπηρεσία λόγω του επείγοντος των περιστατικών. Δεν την δέχεται η 6η ΥΠΕ και ρίχνει το μπαλάκι στο υπουργείο Υγείας για να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση. «Μαγειρεύτηκαν» τα πάντα. Αλλα δηλώσαμε, άλλα βάλανε. Σε μια περίπτωση 45 μήνες βάζει ο δηλών, αλλά άγνωστο πώς βρίσκεται με 60 μήνες και τον ακυρώνουν. Επίσης, όλα τα Stage πετάχτηκαν έξω, παρότι ήταν διαδικασία του υπουργείου με τη συνεργασία του ΑΣΕΠ, όπως λένε τώρα». Και συμπληρώνει: «Μας βάζουν να κάνουμε ηλεκτρονικές αιτήσεις. Οι περισσότεροι πλήρωσαν και μας βγάλανε ότι ήταν λάθος το 83,39% των αιτήσεων. Με βάση αυτό λοιπόν, όταν ο Πολάκης ακυρώνει διαγωνισμό γιατρών γιατί το 70% των αιτήσεων ήταν λάθος, τότε αυτή η διαδικασία έπρεπε να είχε ακυρωθεί από την πρώτη στιγμή». Εξηγεί και σχολιάζει πως «από τις 54 αιτήσεις για ΔΕ, μόνο 9 ήταν σωστές. Ασε που πολλοί γνώριζαν -παρά τα χαμηλά τους μόρια- ότι ήταν επιτυχόντες… Γιατί λοιπόν μας έβαλαν να πληρώσουμε για να κάνουμε τις αιτήσεις και να βγούνε λάθος; Δώσε μου το δικαίωμα της ένστασης. Δεν μας δόθηκε ούτε αυτό το δικαίωμα».
Οι 10 που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα, βάζουν πορεία για το ΣτΕ όπως εξηγεί η κ. Φιλοπούλου, για να δικαιωθούν «για την όποια παρατυπία της διαδικασίας».
Η Ερασμία Χαρλέπα από τη μεριά της εξηγεί: «Κάναμε τα χαρτιά μας εμπρόθεσμα και περιμέναμε τα αποτελέσματα. Λόγω της μεγάλης προϋπηρεσίας μου στον τομέα της υγείας ήμουν σίγουρη πως με 580 μόρια που συγκέντρωνα και τριτεκνία και προϋπηρεσία, θα έμπαινα. Στα προσωρινά αποτελέσματα είδαμε με τους κωδικούς μας πως με είχαν πάει στα 480, είχαν αφαιρέσει 100 μόρια. Ημουν στην κατάταξη 14η και σίγουρα ήμουν σε κάποια θέση των τμημάτων της περιφέρειας τουλάχιστον (κέντρα υγείας κ.λπ.). Δεν έκανα ένσταση, παρά τα μόρια που αφαιρέθηκαν, ήμουν ικανοποιημένη. Δώσανε προθεσμία 15 ημέρες για ενστάσεις και βγήκαν τα οριστικά με επιτυχόντες που είχαν μόλις 50, 100 και 170 μόρια. Καμία σχέση η μοριοδότηση με τα προσόντα που ζητούσαν». Και η ίδια μιλά για «σκάνδαλο» κι εξηγεί: «Η δικηγόρος μας έστειλε εξώδικο στην 6η ΥΠΕ. Μας απάντησαν με e-mail και μας παραπέμπει στο υπουργείο Υγείας. Πού να βρούμε εμείς το δίκιο μας τώρα; Η 6η ΥΠΕ έλεγξε τα χαρτιά μας. Σίγουρα θα έχουμε συνέχεια, δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι». eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα