Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Συντάξεις: 19 ερωτήσεις - απαντήσεις για το πώς θα βγείτε στην σύνταξη – Πώς υπολογίζεται το τελικό ποσό

Με βασικό ερώτημα για πολλά πρόσωπα το πώς υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης, τα dikaiologitika αναλύουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Ειδικότερα, δίνονται απαντήσεις για το ποσό της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης και τι γίνεται με τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων.
1. Ποιο είναι το ποσό της προσωρινής σύνταξης λόγω γήρατος;
Η προσωρινή σύνταξη κυμαίνεται από 384,00 € έως 768,00 € και μειώνεται αν η σύνταξη που θα χορηγηθεί είναι μειωμένη λόγω ορίου ηλικίας. Όταν η αίτηση συνταξιοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά η προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος υπολογίζεται στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016. Στην περίπτωση χορήγησης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το ποσό

μειώνεται αναλόγως.
2. Είμαι συνταξιούχος λόγω θανάτου και θα υποβάλω αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος. Δικαιούμαι προσωρινή σύνταξη;
Υπάρχει δικαίωμα σε δεύτερη προσωρινή σύνταξη όταν χορηγείται άλλη κύρια σύνταξη από διαφορετική αιτία (οριστική ή προσωρινή), δηλαδή μπορεί να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος στον συνταξιούχο που ήδη λαμβάνει σύνταξη λόγω θανάτου.
3. Για όλες τις κατηγορίες σύνταξης χορηγείται ποσό εθνικής σύνταξης;
Η εθνική σύνταξη χορηγείται σε όλες τις κατηγορίες σύνταξης, γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.
4. Τι αλλάζει στο ποσό της σύνταξης με το νέο νόμο;
Για αιτήσεις συνταξιοδότησης που η έναρξη είναι από 13/05/2016 και μετά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της σύνταξης και χορηγείται εθνική και ανταποδοτική σύνταξη. Eγκύκλιος ΕΦΚΑ 24/2017.
5. Ποιο είναι το ποσό της εθνικής σύνταξης λόγω γήρατος;
Το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 384,00 € (τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και 40 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης για τη χορήγηση σύνταξης λόγω γήρατος).
Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται ως εξής:
α) 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 €,
β) 1/40 για κάθε έτος που υπολείπεται των 40 ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής και
γ) στις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος (6% για κάθε έτος που υπολείπεται του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, κατ’ ανώτατο 30%) ή μειωμένης σύνταξης λόγω αναπηρίας. Εξαιρούνται όσοι συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος με αιτία την αναπηρία, οι οποίοι δικαιούνται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης (384,00€).
6. Θα λάβω σύνταξη λόγω γήρατος σε μικρότερο όριο ηλικίας από το πλήρες. Θα μειωθεί η εθνική σύνταξη;
Όταν χορηγείται μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος σε μικρότερο όριο ηλικίας από το πλήρες, μειώνεται το ποσό της εθνικής σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος που υπολείπεται του πλήρους, με ανώτατο ποσοστό 30%, ενώ το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης χορηγείται σύμφωνα με τους κανόνες υπολογισμού, χωρίς μείωση.
7. Παίρνω δύο πλήρεις συντάξεις. Δικαιούμαι δύο εθνικές συντάξεις;
Όχι. Όταν χορηγούνται δύο πλήρεις συντάξεις υπάρχει δικαίωμα μόνο για μία εθνική πλήρη σύνταξη.
8. Παίρνω δύο μειωμένες συντάξεις. Ποιο ποσό εθνικής σύνταξης δικαιούμαι;
Δικαιούσθε το ποσό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε κάθε μία αλλά το άθροισμά τους δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 384,00 € (πλήρες ποσό εθνικής σύνταξης).
9. Έχω συνταξιοδοτηθεί μετά τις 13.5.2016 λόγω θανάτου και πρόκειται να καταθέσω αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος. Έχω δικαίωμα να λάβω εθνική σύνταξη λόγω γήρατος;
Όταν χορηγούνται δύο συντάξεις για διαφορετική αιτία, χορηγείται εθνική σύνταξη και στις δύο συντάξεις. Όταν χορηγούνται δύο συντάξεις για ίδια αιτία, υπάρχει δικαίωμα μόνο σε μία εθνική σύνταξη.
10. Πρέπει να μένω μόνιμα στην Ελλάδα για να μου χορηγηθεί η εθνική σύνταξη;
Για να χορηγηθεί εθνική σύνταξη λόγω γήρατος θα πρέπει να υπάρχουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και η μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα τουλάχιστον για 15 έτη μεταξύ της ηλικίας των 15 ετών και της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Για τη χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης λόγω γήρατος απαιτείται μόνιμη και νόμιμη διαμονή 40 ετών ενώ για κάθε έτος που υπολείπεται η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά 1/40.
11. Έχω καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος προκειμένου να συνταξιοδοτηθώ ως νεφροπαθής, με ποσοστό αναπηρίας 67%. Θα μειωθεί η εθνική σύνταξη;
Στις συντάξεις λόγω γήρατος που χορηγούνται για συγκεκριμένες παθήσεις σε ποσοστό 67% η εθνική σύνταξη δεν μειώνεται.
12. Πώς υπολογίζεται το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης;
Υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης από το 2002 και μετά και ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης.
13. Θα συνταξιοδοτηθώ λόγω γήρατος ως τυφλός. Πώς θα υπολογιστεί η ανταποδοτική σύνταξη;
Θα υπολογιστεί χωρίς καμία μείωση στην εθνική σύνταξη και το ποσοστό αναπλήρωσης θα αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 35 έτη ασφάλισης, ακόμα και αν δεν υπάρχει αυτός ο χρόνος.
14. Δικαιούμαι κατώτατο όριο σύνταξης λόγω γήρατος;
Στις συντάξεις λόγω γήρατος που υπολογίζονται με τη νομοθεσία που ισχύει από 13.5.2016 και μετά δεν καταβάλλεται κατώτατο ποσό σύνταξης.
15. Το κατώτατο όριο σύνταξης, που δικαιούται μητέρα που θα λάβει σύνταξη μειωμένη από το 50ό μέχρι το 55ο έτος της ηλικίας της, θα καταβληθεί και αυτό μειωμένο;
Στις περιπτώσεις χορήγησης μειωμένης σύνταξης μητέρων ανηλίκων, χορηγείται πλήρες κατώτατο όριο, χωρίς καμιά μείωση. Από 1/7/2015 και μετά , δεν χορηγείται κατώτατο όριο σύνταξης λόγω γήρατος.
16. Ο επανυπολογισμός (αναπροσαρμογή) των συντάξεων ποιους συνταξιούχους αφορά; Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα εξαιρεθούν;
Ο επανυπολογισμός (αναπροσαρμογή) αφορά όλες τις συντάξεις (πλην τ. ΟΓΑ νυν ΟΠΕΚΑ) που καταβάλλονταν στις 12.5.2016 και όσες καταβάλλονται μεταγενέστερα με ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης μέχρι την ημερομηνία αυτή. Για τους ασφαλισμένους στον ΟΠΕΚΑ ισχύουν ειδικές διατάξεις.
17. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων αφορά μόνο την κύρια σύνταξη ή και την επικουρική;
Αφορά μόνο την κύρια σύνταξη. Οι επικουρικές συντάξεις έχουν ήδη αναπροσαρμοστεί.
18. Αν το ποσό που θα προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που μου καταβαλλόταν, ποιο ποσό σύνταξης δικαιούμαι;
Μέχρι τις 31.12.2018 εξακολουθεί να καταβάλλεται το ποσό σύνταξης που είχε χορηγηθεί. Από 1.1.2019 αν το ποσό της σύνταξης που θα προκύψει μετά την αναπροσαρμογή είναι μικρότερο, περικόπτεται, με ανώτατο όριο το 18% της καταβαλλόμενης σύνταξης. Το ποσό που τυχόν ξεπερνά το 18% εξακολουθεί να καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά και συμψηφίζεται με τις μελλοντικές αυξήσεις των συντάξεων.
19. Αν το ποσό που θα προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των συντάξεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που μου καταβαλλόταν, ποιο ποσό σύνταξης δικαιούμαι;
Αν το ποσό που θα προκύψει μετά την αναπροσαρμογή είναι μεγαλύτερο, η θετική διαφορά θα χορηγηθεί σταδιακά από την 1.1.2019 εντός πέντε ετών και κάθε χρόνο θα καταβάλλεται το 1/5 της διαφοράς.  dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα