Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Μεσσηνία: Ο ΕΛΓΑ δείχνει υπεύθυνους αλλά δεν αποζημιώνει για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή (βίντεο)

“Θα βοηθήσουμε όπου υπάρχει θεσμικό πλαίσιο στο πλαίσιο του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για τις υπόλοιπες ζημιές θα αναζητηθούν λύσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης” δήλωσε χθες στη Μεσσήνη ο πρόεδρος του Οργανισμού Φάνης Κουρεμπές, προσθέτοντας παράλληλα ότι όσον αφορά την καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή, ευθύνες έχουν αυτοί που καθυστέρησαν υπέρμετρα την περσινή δακοκτονία.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, στη συνάντησή του, χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Μεσσήνης με τον δήμαρχο Γιώργο Τσώνη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδημάρχους και επιτροπή αγροτών, ενημερώθηκε για τα σοβαρότατα προβλήματα στον αγροτικό τομέα, τόσο στην ελαιοπαραγωγή, όσο και στην πατατοπαραγωγή από τις

πρόσφατες πλημμύρες.
Οπως τόνισε, τα καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει το τελευταίο χρονικό διάστημα με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Νότια Ελλάδα -και ιδιαίτερα την Πελοπόννησο-, διαβεβαιώνοντας ότι όπου ο κανονισμός του ΕΛΓΑ το προβλέπει θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση, αναφερόμενος συγκεκριμένα για την πατάτα που ήδη είχε φυτρώσει. Για τις περιπτώσεις που δεν είχε φυτρώσει ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχει κώλυμα καθώς ο κανονισμός του Οργανισμού δεν προβλέπει αποζημίωση. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι θα αναζητήσει λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση σχετικά με τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη.
“Αισθάνομαι πραγματικά άσχημα, καθώς βλέπω τη ζημιά, όμως το νομικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ είναι σαφές, δεν επιτρέπει παρέμβαση όταν δεν έχει φυτρώσει η πατάτα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οργανισμού. Ερωτώμενος, παράλληλα, για την καταστροφική χρονιά της ελαιοπαραγωγής στη Μεσσηνία και τη δυνατότητα αποζημίωσης των παραγωγών, τόνισε με έμφαση ότι “δεν είναι ευθύνη του καιρού όταν η πρώτη δακοκτονία αντί για τον Μάιο έγινε τον Αύγουστο. Είναι ευθύνη αυτών που καθυστέρησαν, επικαλούμενοι ότι άργησε η απόφαση για το περσινό πρόγραμμα. Θα δούμε λοιπόν, φέτος, που έχουν την απόφαση από τον Φεβρουάριο” σημείωσε ο Φ. Κουρεμπές. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ο ΕΛΓΑ έχει ήδη αναθέσει οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του Οργανισμού στην προοπτική να αλλάξει ο κανονισμός του ως προς τις αιτίες των ζημιών, προκειμένου να δίνονται αποζημιώσεις για καταστάσεις όπως φέτος.
Β.Γ.Μ.eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα