Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” για τις εξελίξεις στα πολιτιστικά του Δήμου Τριφυλίας

Το 2010 η πόλη των Φιλιατρών αποψιλώνεται διοικητικά λόγω Καλλικράτη. Δεν αυτοδιοικείται. Εξελικτικά ακολουθεί και η φυγή υπηρεσιών (ειρηνοδικείο, ΙΚΑ, ΔΟΥ, Τράπεζες). Κι αν δεν αλλάξουμε τα πράγματα συμπολίτες, θα κλείσουν το Κέντρο Υγείας και σχολεία.
Μέσα στην αρνητική συγκυρία αποτέλεσμα της δικής μας αδράνειας και των λανθασμένων μας πολιτικών επιλογών, στο 2019 γίνεται απόπειρα πραγμάτωσης και της πολιτιστικής αποψίλωσης της πόλης. Της πόλης των Φιλιατρών που ήταν και είναι η μόνη που οι πολιτιστικοί της σύλλογοι έχουν ιδιόκτητα κτίρια πολλαπλών χρήσεων.
Για να γνωρίσουν οι νεότεροι θα παραθέσουμε επιγραμματικά ιστορικό ιδρύσεως του ΤΕΘ. Μιας και είναι το ζήτημα που πληγώνει τώρα. Το ΤΕΘ ιδρύθηκε το 1995. Ήταν η συνάντηση 3 θεατρικών ομάδων που λειτουργούσαν στην επαρχία Τριφυλίας: Γαργαλιάνων – Χώρας, Φιλιατρών και με συμμετοχή από την Κυπαρισσία. Το καταστατικό του ΤΕΘ διαμορφώθηκε στα Φιλιατρά και συγκεκριμένα στον ΠΥΡΣΟ. Εκεί ορίστηκε ως

έδρα του θεάτρου τα Φιλιατρά και το Φουρναράκειο. Ονομάστηκε δε Τριφυλιακό, διότι κάλυπτε όλη την επαρχία Τριφυλίας και οι λόγοι που επέβαλαν την έδρα στα Φιλιατρά ήταν γιατί τα Φιλιατρά είναι το κέντρο.
Τα Φιλιατρά ως κέντρο και με τις κτιριακές υποδομές του ΠΥΡΣΟΥ, έδιναν την ανάλογη λειτουργικότητα για το ΤΕΘ. Συν τη βοήθεια πάντα της δημοτικής αρχής Φιλιατρών. Ο Δήμος Φιλιατρών επί δημαρχίας Μίμη Σωτηρόπουλου χρηματοδότησε τον ΠΥΡΣΟ με 1.000.000 δραχμές, χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τεχνικές υποδομές του θεάτρου. Τα χρήματα των παραστάσεων τα διαχειριζόταν αποκλειστικά το ΤΕΘ. Στα δε ελλείμματα που προέκυπταν συμμετείχε κι ο ΠΥΡΣΟΣ. Έτσι βάδιζαν για μια 5ετία, το ΤΕΘ με τον ΠΥΡΣΟ μαζί.
Το 2005 διαμορφώθηκε η σκηνή του θεάτρου με έξοδα του ΠΥΡΣΟΥ. Τα δε καμαρίνια με έξοδα του ΤΕΘ. Η ακτινοβολία, η δυναμική σε πολιτιστικό καθώς και σε οικονομικό επίπεδο του ΠΥΡΣΟΥ, ήταν βασικότατο θεμέλιο για την ύπαρξη του ΤΕΘ. Επίσης η υποδομή σε φωτισμό – ήχο άνηκε στον ΠΥΡΣΟ και τη χρησιμοποιούσε το ΤΕΘ.
Στο ΔΣ του ΤΕΘ τα πρώτα χρόνια ήταν και μέλη του ΔΣ του ΠΥΡΣΟΥ, χωρίς να υπάρξει αντιδικία. Υπήρξε εξελικτικά διοικητική αυτονομία απ΄ το ΤΕΘ. Είχαν ξαναγίνει απόπειρες μεταφοράς – διάσπασης του ΤΕΘ. Ευτυχώς δεν απέδωσαν.
Σήμερα στο 2019, δυστυχώς προσωπικές φιλοδοξίες ανθρώπων που λειτουργούν μέσα σε μία απόλυτη ατομοκρατία δηλ. «η πάρτη μου και τίποτα πάνω από μένα», προσπαθούν να δώσουν άλλο ένα χτύπημα στην πόλη των Φιλιατρών.
Στον πολιτιστικό τομέα αυτή τη φορά, ώστε να πάψει να υπάρχει το ΤΕΘ για τα Φιλιατρά. Σε αγαστή συνεργασία με το Δήμαρχο ορίστηκε ως θεατρική σκηνή η αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος στην Κυπαρισσία, χωρίς καμία θεατρική υποδομή. Ως αποθήκη δε του θεατρικού υλικού και χώρος για τις πρόβες θα χρησιμοποιείται ο Παιδικός Σταθμός Φιλιατρών.
Αρωγός σε όλη αυτή την ιστορία: η δημοτική αρχή του Δήμου Τριφυλίας.
Μια δημοτική αρχή που αντί να κατευνάζει τις διαφορές και να δρα πυροσβεστικά, παρεμβαίνει, στηρίζει την απόφαση του ΔΣ του ΤΕΘ και όχι μιας Γενικής Συνέλευσης, που δυστυχώς δεν υπάρχει.
Το σωστό και το πρέπον θα ήταν να τους πείσει να παραμείνουν στην καταστατική τους έδρα. Να βοηθήσει με τη χρηματοδότηση από το πολιτιστικό τέλος που πληρώνουμε όλοι μας και που συνήθως σπαταλιέται σε ανούσιες φανφάρες (βλέπε ψεύτικο χιόνισμα κλπ). Μόνο σκοπιμότητα δείχνουν όλα τα παραπάνω.
Αλλά βέβαια, τι να περιμένεις από μια δημοτική αρχή που απέχει έτη φωτός από τον πολιτισμό, γεμίζοντας την πόλη με σκουπίδια. Δημιουργώντας στην πόλη και την περιοχή ανεξέλεγκτες εναποθέσεις απορριμμάτων! Που υποβαθμίζει την περιοχή Αγροκήπιο, μέσα στην οποία βρίσκονται πλήρως εγκαταλελειμμένα το πυροσβεστικό κι ο κύλινδρος, οχήματα ιστορικής – συλλεκτικής αξίας για την πόλη των Φιλιατρών.
Μια δημοτική αρχή που βλέπει δέντρα και παθαίνει ίλιγγο! Παίρνει τ΄ αλυσοπρίονα και τα κόβει. Μια δημοτική αρχή που αφήνει κτίρια και μνημεία τεράστιας αρχιτεκτονικής αξίας & αισθητικής να καταρρέουν! Μια δημοτική αρχή που κατήργησε τις προβολές του θερινού Κινηματογράφου στο αίθριο του Δημαρχείου Φιλιατρών, κατεβάζοντας ακόμη και την οθόνη προβολών!
Αλήθεια, πού είναι αυτή η οθόνη;
Τα ίδια ισχύουν για τον παιδότοπο της Κεντρικής Πλατείας, που κι αυτός ξηλώθηκε χωρίς αποκατάσταση. Διότι δεν είναι μόνο το θέατρο πολιτισμός. Πολιτισμός, είναι περιρρέουσα ατμόσφαιρα και είναι όλα όσο ανωτέρω αναφέραμε.
Ενημερώνουμε για να γνωρίζουνε – γιατί η γνώση είναι δύναμη – ότι για τη δημιουργία του συγκεκριμένου πολιτιστικού χώρου (σινεμά) για να πραγματοποιούνται προβολές μέσω της κινηματογραφικής λέσχης του ΠΥΡΣΟΥ είχε γίνει προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Φιλιατρών και τον ΠΥΡΣΟ το 1996. Γιατί η δημοτική αρχή το κατήργησε; Μήπως για να κάνει πλάτες στον ιδιώτη;
Ενημερώνουμε για να γνωρίζουν ότι η πόλη των Φιλιατρών είχε μπελ εποκ. Ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα είχαν τέτοια πολιτιστική άνθιση.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι ιστορίες τοπολατρείας. Είναι πραγματικότητα. Αυτή δε την πραγματικότητα οι συμμετέχοντες στο ΔΣ του ΤΕΘ, οι συμμετέχοντες στο ΔΣ του ΠΥΡΣΟΥ, λειτουργώντας πέρα από προσωπικές αντιδικίες πρέπει να κινηθούν μονιασμένοι ώστε να παραμείνει το ΤΕΘ ως έχει στον ΠΥΡΣΟ και να απαιτήσουν από τη δημοτική αρχή της υποβάθμισης, αυτά που ανήκουν στην πόλη.
Το πολιτιστικό τέλος, να έρθει ξανά στην πόλη με τη μορφή των ενισχύσεων όλων των πολιτιστικών συλλόγων καθώς και των αθλητικών σωματείων. Διότι απλά κι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός.
Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ δεν είναι ικανοποιημένα μ΄ αυτή την εξέλιξη και τονίζουν με παρρησία ότι ο χρόνος θα είναι αμείλικτος και δίκαιος κριτής για τις πράξεις των συγκεκριμένων.
Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ δεν ψαρεύουν σε θολά νερά. Δε λειτουργούν με τη λογική κρατάμε ίσες αποστάσεις από το θύμα και το θύτη. Είμαστε με το θύμα, είμαστε με τα Φιλιατρά.
Αγαπάμε την πόλη μας, δεν ανταγωνιζόμαστε κανέναν.
Ψήφο στο Τοπικό Συμβούλιο στο συνδυασμό ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ.
Φιλιατρά, 17 Φλεβάρη 2019.
Σπυρόπουλος Βασίλης φτωχομεσαίος αγρότης
ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Συνδυασμός για το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών  messinisnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα