Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Διαγνωστικά Κέντρα: Ξεκινούν επ' αόριστον απεργία από σήμερα Δευτέρα

Από  σήμερα Δευτέρα ξεκινά επ’ αόριστον απεργία ο κλάδος των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων καθώς η συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ αποδείχθηκε άκαρπη - Το αδιέξοδο αναμένεται να πλήξει χιλιάδες ασθενείς που προσφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τις εξετάσεις τους.
Στη συνάντηση δεν βρέθηκαν τα 55 εκατ. ευρώ που ζητούσε ο κλάδος προκειμένου να αναστείλει την απεργία και έτσι οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων θα προχωρήσουν στις πολυήμερες κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει για τις 10 Ιουνίου, οπότε και οι ασθενείς-ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία εξέταση.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει καλέσει τον κλάδο σε έκτακτη συνάντηση, για την Τρίτη 11 Ιουνίου, σε μία προσπάθεια να επιτύχει την ανασστολή της απεργίας, η οποία εκτιμάται ότι θα πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση. Το

υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι έχει βρεθεί μέρος του επιπλέον χρηματικού ποσού των 55 εκατ. ευρώ, το οποίο ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί, αλλά όλα θα φανούν την Τρίτη.
Τι ζητούν τα διαγνωστικά
Οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018. Παράλληλα, κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στη λίστα όσων αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο να αυξάνει αντίστοιχα τον κλειστό προϋπολογισμό (370 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) γι’ αυτές τις εξετάσεις, ενώ παράλληλα καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών τη μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και την οποία ωστόσο καλούνται να καλύψουν τα διαγνωστικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα