Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Δ.Σ. Τριφυλίας: «Χαμένοι στη… μετάφραση» για τα ταμειακά διαθέσιμα

Σχέδιο νόμου που ψηφίζεται δίνει λύση ακόμα και για μη συστημικές τράπεζες
Εύλογα ερωτηματικά προκαλούνται σε δημότες και αυτοδιοικητικούς στην Τριφυλία, γιατί μέσα σε ελάχιστες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας έπρεπε να συζητήσει και να λάβει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος και τη μεταφορά σε αυτόν των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου!
Στις 30 Οκτωβρίου αποφάσισαν ομόφωνα «όχι» στο «Άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος και μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων» (σ.σ. η απόφαση αυτή δεν έχει δημοσιευθεί στη Δι@υγεια). Ελάχιστες μέρες μετά, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, αποφάσισαν – κατά πλειοψηφία – το ακριβώς αντίθετο, «ναι» στο «Άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος και μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων», αλλά η απόφαση είναι

“λειψή”!
Στο φύλλο του «Θ» την Κυριακή δημοσιεύσαμε εκτενές ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας σχετικά με τη λήψη της (κατά πλειοψηφία καθώς και “λειψής”) απόφασης για το «ΝΑΙ» στην ΤτΕ, παρότι κατατέθηκε – με σειρά τεκμηριωμένων επιχειρημάτων – από τον Δημήτρη Δριμή πρόταση για άνοιγμα λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης επανέλαβε ότι θεωρεί το μέτρο της υποχρέωσης εκ μέρους του υπουργείου και της κυβέρνησης για άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ ως δικτατορικό, σημείωσε ότι το πράττουν εκβιαζόμενοι και αφού ανέφερε πως «σε δέκα μήνες έχουμε εκλογές», τόνισε για την κυβέρνηση: «Όπως μας τιμωρούν, θα τιμωρήσουμε».
Ο Δημήτρης Δριμής επισήμανε ότι η απόφαση Χουλιαράκη προβλέπει να μπουν και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ αναφέρθηκε στο επιτόκιο και τα δάνεια που δίνει το Τ.Π.Δ., προτείνοντας άνοιγμα λογαριασμού εκεί, καθώς θα έχουν καλύτερη κίνηση χρημάτων και απόδοση.
Όπως αναφέραμε στο ρεπορτάζ, σε παρέμβασή του ο κ. Λεβεντάκης συμφώνησε με τη θέση και πρόταση του κ. Δριμή και στο σημείο εκείνο παρενέβη η αντιδήμαρχος, Χάιδω Παναγιωτοπούλου, λέγοντας: «μόνο Τράπεζα της Ελλάδος» με τον κ. Δριμή να της απαντά να διαβάσει καλά. Ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση, με τον κ. Δριμή να λέει «τσεκάρετέ το», προσθέτοντας: «Εγώ σας λέω ότι μπορούμε». Πρότεινε δε ο δήμαρχος το πρωί να το κοιτάξει, συμπληρώνοντας πως «εν λευκώ δίνει την ψήφο του εάν αποδειχθεί ότι δεν μπορούν για το Τ.Π.Δ.».
Η κα Παναγιωτοπούλου είπε ότι «η κα Κωστοπούλου (σ.σ. προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικής Υπηρεσίας) έχει κάνει δύο διαφορετικά έγγραφα, το ένα που διάβασα εγώ και το άλλο που διάβασε ο κ. Δριμής», αναφέροντας ότι «το ένα λέει ότι πρέπει ν’ ανοίξουμε στην ΤτΕ, γιατί δε θα κατατίθεται η τακτική κατανομή πουθενά αλλού, μόνο στη ΤτΕ και στο δεύτερο λέει πρέπει να ανοίξουμε στην ΤτΕ λογαριασμό και αναφέρεται ότι δύναται να αποδίδονται τα χρήματα…».
Τότε ο κ. Δριμής είπε «να αποφασίσουμε, δήμαρχε, όπου ο Δήμος θα δύναται;», με το δήμαρχο να του απαντά: «Θα κάνουμε το καλύτερο για το Δήμο, όπου μας συμφέρει καλύτερα, αυτό εννοείται. Άμα, λοιπόν, έχουμε τη δυνατότητα αυτή την οποία λέτε και σέβομαι κι ασπάζομαι, θα πάμε εκεί», σημειώνοντας πως αν τους πει η κα Κωστοπούλου “όχι” και “ρητά στην ΤτΕ”, θα πάνε στη ΤτΕ, εάν όμως τους πει ότι επιτρέπεται το Τ.Π.Δ., θα πάνε στο Τ.Π.Δ.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, επικοινώνησε εκείνη τη στιγμή τηλεφωνικά με το δήμαρχο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη και απερχόμενο πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Α., Γιώργο Ιωακειμίδη, ο οποίος του είπε για Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως ανέφερε στο Σώμα ο κ. Λεβεντάκης.
Ακολούθως το κ. Δριμής αναφέρθηκε στην υπουργική απόφαση με ΦΕΚ Β’ 2680 (Τεύχος B’ 2680/01.07.2019). Στη συνέχεια η κα Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι επικοινώνησε και ρώτησε την κα Κωστοπούλου, η οποία της απάντησε ότι το Τ.Π.Δ. αναφέρεται σε Δήμους που έχουν ήδη λογαριασμό εκεί, αλλά το υπουργείο υποχρεώνει τους Δήμους που δεν έχουν λογαριασμό στο Τ.Π.Δ. να ανοίξουν λογαριασμό στην ΤτΕ.
Τελικά, όπως αναφέραμε στο ρεπορτάζ, κατά πλειοψηφία, ελήφθη απόφαση για άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ, με τον κ. Δριμή και τον Γιάννη Παρασκευόπουλο να ψηφίζουν για Τ.Π.Δ. και λευκό από τους Παναγιώτη Κατσίβελα, Γιάννη Κατσούλα και Χαράλαμπο Καναλουπίτη.
Ωστόσο, η απόφαση που ελήφθη είναι “λειψή”, καθώς δεν αναφέρθηκε τι ψηφίζει το Σώμα για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων, ποιο είναι το ακριβές ποσό των ταμειακών διαθεσίμων και κατά τη συζήτηση δεν ελέχθη ποιοι ορίζονται ως εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι για το άνοιγμα και την κίνηση του λογαριασμού στην ΤτΕ. Σημειώνεται ότι η όλη συζήτηση έγινε και στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος και στην προηγούμενη εξ αφορμής της με αριθμό 95/2019 εγκυκλίου του υφυπουργού Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιου!
Με την εγκύκλιο αυτή ζητούνταν από τους νεοσύστατους Δήμους να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ. Από τους νεοσύστατους Δήμους! «Επί του ανωτέρω σημείου (β), θα πρέπει να επιστήσουμε ιδιαίτερα την προσοχή των συνιστώμενων Δήμων στα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 2/54366/ΔΛΓΚ (ΦΕΚ Β 2680/1.7.2019) “Καθορισμός λειτουργίας τραπεζικών λογαριασμών και ταμειακός προγραμματισμός, των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που υπάγονται στην παράγραφο 10 του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014, όπως ισχύει” απόφαση του υπουργού Οικονομικών, περί μεταφοράς των πλεοναζόντων ταμειακών τους διαθέσιμων σε λογαριασμό τους ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος», αναφέρεται!
H Υ.Α. 2/54366/ΔΛΓΚ/2019 (ΦΕΚ B’ 2680/01.07.2019), του Χουλιαράκη, «Καθορισμός λειτουργίας τραπεζικών λογαριασμών και ταμειακός προγραμματισμός, των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που υπάγονται στην παράγραφο 10 του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014, όπως ισχύει» στο Άρθρο 1 αναφέρει: «Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που υπάγονται στην παρ. 10 του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014, όπως ισχύει (εφεξής Φορείς) ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας. Δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για τους Φορείς οι οποίοι τηρούν ήδη λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος...».
Στο Άρθρο 4 ωστόσο αναφέρει:
«1. Από 1.10.2019 οι επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού καταβάλλονται υποχρεωτικά σε πίστωση του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικά τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατανέμονται στους ΟΤΑ Α ́ και Β΄ Βαθμού, βάσει των σχετικών αποφάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, δύναται να αποδίδονται από την ως άνω ημερομηνία, με μεταφορά από το λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι εν λόγω Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Φορέα και τη σύμφωνη γνώμη της εποπτεύουσας ΓΔΟΥ και του ΓΛΚ, δύναται να εξαιρεθεί ο Φορέας από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου» και με νεότερη Υ/Α έχει μεταβληθεί η ημερομηνία.
Στις 4 Νοεμβρίου κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών (σ.σ. πολυνομοσχέδιο) με τίτλο «Κύρωση α) της από 25.09.2019 Π.Ν.Π. “Επείγουσα ρύθμιση για την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής” (Α΄ 142), β) της από 30.09.2019 Π.Ν.Π. “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας” (Α΄ 145), γ) της από 04.10.2019 Π.Ν.Π. “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας” (Α΄ 150) και άλλες διατάξεις», που σήμερα συζητείται στην 4η συνεδρίαση των αρμόδιων κοινών Διαρκών Επιτροπών της Βουλής με β’ ανάγνωση.
Με το Άρθρο 7 του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση τροποποιεί το ζήτημα της μεταφοράς ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ.
Στο Άρθρο 7 «Τροποποίηση της παραγράφου 13 του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014», αναφέρεται: «Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παρ. 13 του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014 (Α’ 143), όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής: “Επίσης δύνανται να διατηρούν ταμειακά διαθέσιμα σε λογαριασμούς διαχείρισης ή/και σε προθεσμιακές καταθέσεις στα μη συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδος, μέχρι του αντίστοιχου συνολικού υπολοίπου που διατηρούσαν στα ανωτέρω ιδρύματα, στις 30 Ιουνίου 2018. Τα ανωτέρω ταμειακά διαθέσιμα δε συνυπολογίζονται στο μέγιστο όριο ρευστότητας όπως αυτό προσδιορίζεται με την παράγραφο 14”».
Μήπως θα πρέπει να ξαναδούν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, αφότου ψηφιστεί και καταστεί νόμος του κράτους το προαναφερθέν πολυνομοσχέδιο και με πλήρη γνώση των πάντων που σχετίζονται με τα ταμειακά διαθέσιμα, να λάβουν νέα απόφαση επ’ ωφελεία του Δήμου και της λειτουργίας του και, βεβαίως, στο μεσοδιάστημα μη σπεύσουν σε άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ;  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα