Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Δεκάδες χιλιάδες νεκρά ή εξουθενωμένα αποδημητικά πουλιά


Δεκάδες χιλιάδες αποδημητικά πουλιά, στα πρόθυρα του θανάτου, κατέκλυσαν την Ελλάδα από τη Μακεδονία ως την Κρήτη.

Δεκάδες χιλιάδες αποδημητικά πουλιά, στα πρόθυρα του θανάτου, κατέκλυσαν την Ελλάδα από τη Μακεδονία ως την Κρήτη.

Πεσμένα στην άσφαλτο, σε μπαλκόνια, σε πάρκα, πουλιά γαντζωμένα σε τοίχους ή χωμένα σε υδρορροές προσπαθώντας να σωθούν.
Χιλιάδες πέθαναν, εξαντλημένα ή πατήθηκαν από αυτοκίνητα καθώς η φοβερή κακοκαιρία της 5ης προς 6η Απριλίου τα βρήκε μετά από ένα κουραστικό ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων πάνω από τη Σαχάρα.


Για το λόγο αυτό η Ορνιθολογική Εταιρία εξέδωσε οδηγίες για την προστασία των αποδημητικών τις επόμενες ημέρες:
– Δεν τα πλησιάζουμε και δεν τα ενοχλούμε καθόλου. Είναι αποδυναμωμένα και κάθε περαιτέρω σπατάλη ενέργειας μπορεί να αποβεί γι’ αυτά μοιραία. Δεν βγαίνουμε στα μπαλκόνια μας, ούτε τα φωτογραφίζουμε από κοντά.
-Δεν προσπαθούμε να τα ταΐσουμε. Τα χελιδόνια, οι σταχτάρες, οι μυγοχάφτες κ.λπ. τρέφονται με έντομα που τα πιάνουν στον αέρα και δεν δέχονται σπόρους, ψίχουλα και άλλες ανάλογες τροφές.
-Οι οδηγοί να είναι πολύ προσεκτικοί, μιας και πολλά πουλιά σταθμεύουν στην άσφαλτο. Είναι κρίμα ένα πουλί να έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο για να καταλήξει κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου.
-Τα προστατεύουμε από τις οικόσιτες γάτες (τις κρατάμε μέσα στο σπίτι), μέχρι να αναχωρήσουν ή να καταφέρουν να πετάξουν σε πιο ασφαλές μέρος.
-Για όσα χρειάζονται περίθαλψη, επικοινωνούμε άμεσα με έναν Σύλλογο Περίθαλψης Άγριων Ζώων για μας δοθούν σχετικές οδηγίες:
Κατερίνα Ροββά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα