Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Συμβουλές Ασφάλειας Εάν πρέπει να επισκεφθείτε το Παντοπωλείο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ERIN CLARK /
 Η ΒΟΣΤΩΝΗ GLOBE /
GETTY IMAGES
Με Sumathi Reddy

Οι παραδόσεις είναι ασφαλέστερες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά μερικές φορές μια επίσκεψη στο κατάστημα είναι αναπόφευκτη.
Ακολουθούν οι προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν.
Οι γιατροί συστήνουν να λαμβάνουν προφυλάξεις στο παντοπωλείο.
Με τις κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα ουσιαστικά να κλείνουν, υπάρχει ακόμα ένα μέρος που σχεδόν όλοι πρέπει να επισκεφθούν κάποια στιγμή: το παντοπωλείο.
Οι ειδικοί λένε ότι οι παραδόσεις είναι πιο ασφαλείς , αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί κανείς προγραμματισμένος αμέσως.
Έτσι, αν πρέπει να πάτε στο κατάστημα, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να περιηγηθείτε στους διαδρόμους και τα πλήθη;
Οι πληροφορίες και η καθοδήγηση σχετικά με τον ιό αλλάζουν γρήγορα, γι 'αυτό ζητήσαμε από τους ειδικούς.
Είναι ασφαλές να πάτε στο παντοπωλείο;
Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τις επισκέψεις στο κατάστημα. "Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι πραγματικά γύρω από άλλους ανθρώπους ", λέει ο Benjamin Chapman, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο State University της Βόρειας Καρολίνας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο νέος κοροναϊός διαδίδεται σε μεγάλο βαθμό μέσω σταγονιδίων από τους κοντινούς ανθρώπους με βήχα ή φτάρνισμα. Εάν πρέπει να πάτε, διατηρήστε ένα buffer γύρω από τον εαυτό σας και προσπαθήστε να πάτε σε ώρες εκτός λειτουργίας. (Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συστήνουν ένα buffer 6 ποδιών , ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι αρκούν 3 πόδια ).

Είναι δύσκολο να διατηρήσετε μια απόσταση από τους ταμίες, γι 'αυτό χρησιμοποιήστε τον εαυτό σας όταν είναι δυνατόν και χρησιμοποιήστε το απολυμαντικό χεριών όταν τελειώσετε.

Πρέπει να φορέσω μάσκα ή γάντια στο παντοπωλείο;

Η σκέψη σχετικά με τις μάσκες προσώπου έχει μετατοπιστεί πρόσφατα. Προηγουμένως εμπειρογνώμονες δεν συνιστούσαν τη φθορά τους επειδή οι μόνες πλήρως προστατευτικές μάσκες είναι μάσκες αναπνευστικού N95, οι οποίες πρέπει να τοποθετούνται και να προορίζονται για εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Τώρα, πολλοί λένε ότι φοράει μάσκα προσώπου πανί κάποιου είδους είναι χρήσιμο για την πρόληψη της εκπομπής ιικών σωματιδίων, το οποίο είναι σημαντικό δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί.

Τα γάντια δεν βοηθούν πολύ εάν πρόκειται να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μαζί τους. Αντίθετα, λένε οι ειδικοί, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν βγείτε έξω και όταν έρθετε σπίτι και χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών όταν βγαίνετε έξω. Εάν χρησιμοποιείτε γάντια, επιλέγετε τα μίας χρήσης και τα πετάτε μόλις φτάσετε στο σπίτι.

Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας όταν βρίσκεστε στο κατάστημα. Εάν το κάνετε, καθαρίστε το όταν φτάσετε στο σπίτι.

Πρέπει να φέρω τα μαντηλάκια μαζί μου; Τι πρέπει να σκουπώ;

Ο Δρ Τσάπμαν λέει ότι πολλά μαγαζιά προσφέρουν στους αγοραστές μαντηλάκια. Αν όχι, είναι καλή ιδέα να φέρετε τη δική σας, κυρίως για να σκουπίσετε το καροτσάκι παντοπωλείου. Απλά βεβαιωθείτε ότι τα μαντηλάκια βρίσκονται στον κατάλογο που καταχωρήθηκε στον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος .

Τα μαντηλάκια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε άλλες περιοχές υψηλής ευκρίνειας στο κατάστημα, όπως οι λαβές κατάψυξης ή οι λαβίδες που χρησιμοποιούνται σε κάδους αυτοεξυπηρέτησης.

Οποιεσδήποτε άλλες προφυλάξεις πρέπει να λάβω;

Προσπαθήστε να αποφύγετε την ανταλλαγή χρημάτων ή πιστωτικών καρτών με το ταμείο. Χρησιμοποιήστε έναν αναγνώστη πιστωτικών καρτών όταν είναι δυνατόν.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ

Πώς φτιάχνεις τώρα τα ψώνια σου; Συμμετοχή στη συζήτηση παρακάτω.

Εάν είμαι ανώτερος ή έχουν υποκείμενη ιατρική κατάσταση, θα πρέπει να προσπαθήσω να πάω στο κατάστημα κατά τη διάρκεια ειδικών ημερών ηλικιωμένων;

Τα άτομα άνω των 65 ετών και όσοι έχουν ιατρικές παθήσεις που τους θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρών ασθενειών θα πρέπει να αποφεύγουν να πάνε στο μανάβικο, ει δυνατόν. Προσπαθήστε να παραγγείλετε ηλεκτρονικά τα είδη παντοπωλείου ή να έχετε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο να τα παραδώσει ενώ λαμβάνετε προφυλάξεις. Εάν πρέπει να επισκεφθείτε το κατάστημα, πηγαίνετε κατά τις ώρες που προορίζονται για ηλικιωμένους, όταν το κατάστημα είναι πιθανό να είναι λιγότερο γεμάτο.

Όταν φτάσω στο σπίτι, τι πρέπει να κάνω με τυχόν χάρτινες ή πλαστικές σακούλες ή συσκευασίες;

Αν και δεν υπήρξαν τεκμηριωμένες περιπτώσεις μετάδοσης του νέου κοροναϊού μέσω συσκευασίας τροφίμων, πρόσφατη μελέτη NEJM διαπίστωσε ότι ο ιός μπορεί να ζήσει σε χαρτόνι για έως και 24 ώρες και σε σκληρές επιφάνειες όπως πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα για δύο έως τρεις ημέρες. Αλλά οι ειδικοί σημείωσαν ότι οι μελέτες έγιναν σε εργαστήριο με υψηλές δόσεις του ιού, οπότε είναι άγνωστο αν στην πραγματική ζωή ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με αυτόν τον τρόπο. Πιθανότατα, αν κάποιος φτάσει να φτερνίσει ή να βήξει σε ένα δοχείο από χαρτόνι, ο ιός θα υποβαθμιστεί πιο γρήγορα εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως το φως του ήλιου.

Η μελέτη δεν έβλεπε χαρτί ή πλαστικές σακούλες. Ακόμα, ο James Lloyd-Smith, καθηγητής στο τμήμα οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι εάν κάποιος άλλος χειριστεί τα υλικά πρόσφατα, είναι καλή ιδέα να τα απορρίψετε και να πλύνετε τα χέρια σου.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι σκουπίζοντας τα κουτιά δημητριακών και άλλα πακέτα δεν είναι απαραίτητο. "Χρησιμοποιήστε τα μαντηλάκια όταν τα χρειάζεστε", λέει ο Δρ. Chapman. Εάν είστε σπίτι μπορείτε να πλύνετε εύκολα τα χέρια σας. "Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο τόσο πολύ, αν όχι περισσότερο από το να προσπαθείς να σκουπίσεις τα πάντα", λέει.


Ο Randy Worobo, καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Cornell, λέει αντί να ασχολείται με το σκούπισμα των συσκευασιών και των δοχείων, επικεντρώνεται στο πλύσιμο των χεριών σας. "Είναι πολύ καλύτερο να αντιμετωπίζετε τα χέρια σας, να πλένετε τα χέρια σας, αντί να ασχολείστε με όλες τις επιφάνειες", λέει ο Δρ Worobo.

Μπαλκόνι Workouts και Singalongs: Κοινωνικοποίηση κατά το χρόνο του Coronavirus

Μπαλκόνι Workouts και Singalongs: Κοινωνικοποίηση κατά το χρόνο του CoronavirusΣε πόλεις σε όλο τον κόσμο, τραγούδια μπαλκονιών, προπονήσεις και άλλα αυτοσχέδια γεγονότα μπορούν να γεμίσουν τη σιωπή των κενών δρόμων. Εδώ είναι πώς η ανάπτυξη δημιουργικών τρόπων σύνδεσης με άλλους βοηθά μερικούς ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις καραντίνες του coronavirus. Φωτογραφία: Alberico / Fotogramma / Ropi / Zuma Press

Τι γίνεται με τα τρόφιμα; Μπορώ να πάρω το Covid-19 να τρώει μολυσμένα τρόφιμα;

Το στόμα σας αποτελεί πύλη τόσο στο αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες) όσο και στο πεπτικό σας σύστημα (στομάχι). Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κοροναϊός, πιστεύεται ότι εισέρχονται στο σώμα και αναπαράγονται μέσω της αναπνευστικής οδού και όχι της πεπτικής οδού.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανό ότι εάν ο ιός αποκοπεί από οποιοδήποτε αντικείμενο στο εσωτερικό του στόματός σας, θα μπορούσε να σας μολύνει εάν εισέλθει στο αναπνευστικό σας σύστημα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης μέσω του πεπτικού σας σωλήνα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Τμήμα Γεωργίας .

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τον ιό, οπότε υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρεθούν διαφορετικά. Αλλά οι γιατροί λένε ότι η λήψη του ιού μέσω της κατάποσης μολυσμένων τροφίμων φαίνεται απίθανο. Ο Γκρέγκορυ Πολωνία, διευθυντής της ερευνητικής ομάδας εμβολίων της κλινικής Mayo στο Rochester, Minn., Πιστεύει ότι το γαστρικό οξύ στο στομάχι θα το θανατώσει. "Η δική μου εικασία είναι ότι η διαδρομή GI θα είναι πολύ χαμηλή πιθανότητα σε σύγκριση με γνωστές και αποτελεσματικές μεθόδους μόλυνσης", λέει.


Για να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, θα μπορούσατε να θερμαίνετε τα τρόφιμα στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων, αν και αυτό δεν έχει μελετηθεί ειδικά, οπότε είναι ασαφές αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που απαιτείται.

Τι γίνεται αν κάποιος βήχει ή φτερνίζει στο φαγητό σας;

Εάν αγγίξετε σωματίδια ιού σε ωμό φαγητό και έπειτα αγγίξετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας, αυτή είναι μια πιθανή πηγή μετάδοσης. Αλλά οι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι πολύ απίθανο. Για να είστε προσεκτικοί, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και μην τρώτε τα τρόφιμά σας με τα χέρια σας.

Πρέπει τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά να πλυθούν με κάτι ξεχωριστό;

Οι ειδικοί παροτρύνουν τους ανθρώπους να μην πλένουν τα φρούτα και τα λαχανικά με τίποτα άλλο από το νερό. Οι χημικές ουσίες σε μαντηλάκια και διαλύματα χλωρίου μπορεί να είναι επικίνδυνες - μην τις καταναλώνετε.

Τα ρούχα μου θα μολυνθούν όταν επιστρέψω από το κατάστημα; Χρειάζεται να αλλάξω τα ρούχα μου μόλις έρθω σπίτι;

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω ρούχων, αλλά δεν έχει μελετηθεί ειδικά. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να σκοτωθεί κάνοντας ρούχα. Έτσι, αν βρισκόσασταν σε ένα παντοπωλείο όπου οι άνθρωποι κοντά σας βήχυναν, ​​είναι καλή ιδέα να αφαιρέσετε τα ρούχα σας όταν φτάσετε στο σπίτι. Μην ανακινείτε τα ρούχα. Τοποθετήστε το στο πλυντήριο σας. Το CDC συνιστά να πλύνετε μολυσμένα ρούχα με την πιο ζεστή κατάλληλη ρύθμιση του νερού και να τα στεγνώσετε σχολαστικά.

Μπορώ να πάρω τον ιό από χειριστές τροφίμων που δεν πλένουν τα χέρια τους καλά μετά από να πάει στο μπάνιο;

Το CDC αναφέρει ότι δεν υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις που ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται μέσω της κοπτικής από του στόματος οδού, η οποία είναι μια κοινή οδός μετάδοσης για τους ιούς του στομάχου, όπως ο νοροϊός.

Αλλά μια πρόσφατη μελέτη που δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους ακόμη βρήκε τον ιό στα κόπρανα ορισμένων ασθενών. Αυτή η οδός μετάδοσης παραμένει άγνωστη και οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο να συνεισφέρουν σημαντικά στην πανδημία.
Sumathi Reddy στο sumathi.reddy@wsj.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα