Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Επιστρέφει το SMS με σχέδιο ΜαδρίτηςΚορονοϊός: Όλο και πιο κοντά σε μια καραντίνα τοπικού χαρακτήρα.

Σχέδιο επιστροφής του sms σε μεμονωμένους δήμους στην Αττική στα πρότυπα της Μαδρίτης φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση για ανακόψει τη διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού.
Το «μοντέλο της Μαδρίτης»
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι ειδικοί έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και στην Αττική το «μοντέλο Μαδρίτης» ειδικά σε περιοχές της Αττικής που παρουσιάζεται έξαρση κρουσμάτων.
Πρόκειται για ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να

περιοριστούν και τα κρούσματα.
Συγκεκριμένα στη Μαδρίτη, σχεδόν 1 εκατομμύριο κάτοικοι (από τους συνολικά 6,6 εκατομμύρια) τέθηκαν σε μια ιδιότυπη καραντίνα, καθώς δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της συνοικίας τους παρά μόνο για εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και νομικούς λόγους.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με «Τα Νέα», στις «κόκκινες ζώνες» τα εστιατόρια και τα μπαρ λειτουργούν έως τις 10 το βράδυ – με εξαίρεση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάνουν ντελίβερι -, η πληρότητα στις εκκλησίες έχει περιοριστεί στο 1/3, ενώ στις κηδείες έχει οριστεί πλαφόν 15 ανθρώπων όταν τελούνται σε εξωτερικό χώρο και 10 όταν τελούνται σε εσωτερικό χώρο.
Ανάμεσα δε στα μέτρα που έχουν επιβληθεί και διαπερνούν όλα τα πεδία δραστηριότητας του πληθυσμού (σχολές, αθλητισμός κ.ο.κ.) είναι και αυτό του «κλειδώματος» των πάρκων, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους.
Οι επίφοβες περιοχές
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά ευρήματα στις «κόκκινες» περιοχές συμπεριλαμβάνονται: Η Κυψέλη, τα Πατήσια, τα Σεπόλια, τα Πετράλωνα, το Περιστέρι, η Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα.
Συνεπώς, είναι πάρα πολύ πιθανό μια μερίδα του πληθυσμού της Αττικής να επιστρέψει στην εποχή των SMS αλλά και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας αργά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, σε μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η αλυσίδα της μετάδοσης, πριν από ένα κανονικό lockdown.
Επιχείρηση lockdown σε πλατείες και πάρκα
Την ίδια ώρα επί ποδός είναι η αστυνομία για την εφαρμογή των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που τέθηκαν από σήμερα σε ισχύ στην Αττική, ενώ παράλληλα έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο για «lockdown» σε πλατείες και πάρκα, ως έσχατο μέσο για την αποφυγή του συνωστισμού πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σύσκεψη στη ΓΑΔΑ με αντικείμενο την εφαρμογή των νέων οδηγιών για τη συνάθροιση έως 9 ατόμων.
Η αστυνομία θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους και θα επιβάλει τα αντίστοιχα πρόστιμα, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η λήψη μέτρων αντίστοιχων με εκείνα του περασμένου Μαρτίου.
Μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:
«Κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.
Ομάδες έκτακτου από-συγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφτάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.
Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.
Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.
Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.
Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.
Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην δίνουν πολλά οινοπνευματώδη ποτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα