Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Προετοιμάζεται το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας ως Κέντρο Εμβολιασμού Covid


Εμβολιασμοί θα γίνονται και Σάββατο
Ξεκίνησαν ήδη οι προκαταρκτικές ενέργειες, με εντολή της αρμόδιας 6ης ΥΠΕ, για την προετοιμασία του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, προκειμένου να λειτουργήσει ως Κέντρο Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού μόλις ανάψει το «πράσινο» φως.
Μπορεί οι επίσημες ανακοινώσεις για το σχεδιασμό που αφορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού να έγιναν μόλις την Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, όμως ο μηχανισμός έχει κινηθεί πολύ νωρίτερα.
Ήδη οι Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν προχωρήσει σε πρώτη ενημέρωση των δομών υγείας που θα λειτουργήσουν ως Κέντρα Εμβολιασμού Covid 19.
Ένα από αυτά τα Κέντρα Εμβολιασμού έχει ήδη ορισθεί ότι θα είναι το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας (πρώην ΙΚΑ).
Και Σάββατα
Όπως σημείωσε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, Παναγιώτης Κατσαφάδος, ήδη έχουν σταλεί από την 6η ΥΠΕ οι πρώτες οδηγίες με τις οποίες το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας ορίζεται ως Κέντρο Εμβολιασμού.
Ο ίδιος έχει ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό και τις προκαταρκτικές ενέργειες, προκειμένου όταν φτάσουν τα εμβόλια να μπορεί να αρχίσει άμεσα ο εμβολιασμός.
Όπως διευκρίνισε, θα ορισθεί ένας γιατρός κατά προτίμηση παθολόγος, ή γενικός ιατρός, ή πνευμονολόγος, συν μια βοηθό που θα είναι ή νοσηλεύτρια ή επισκέπτρια υγείας. «Περιμένουμε και επιπλέον οδηγίες, αλλά μία από τις βασικές αλλαγές είναι ότι ενώ τώρα το Κ.Υ είναι ανοικτό Δευτέρα με Παρασκευή, ως Κέντρο Εμβολιασμού θα είναι ανοικτό και Σάββατο, για να μπορούν να εξυπηρετηθούν και άνθρωποι που εργάζονται. Θα βρούμε λύσεις για να εξυπηρετηθεί όλος ο κόσμος», πρόσθεσε ο κ. Κατσαφάδος.
Όχι στα νοσοκομεία
Όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται υπ’ ατμόν, προκειμένου να υπάρχει έτοιμη υποδομή και σχέδιο για τον εμβολιασμό των ομάδων που δικαιούνται να λάβουν πρώτοι το εμβόλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το αργότερο μέχρι 20 Δεκεμβρίου το υπουργείο Υγείας θα γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία άφιξης των πρώτων εμβολίων στη χώρα μας.
Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα είναι δωρεάν και προαιρετικό και στόχος των ελληνικών υγειονομικών αρχών είναι μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου του 2021 να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας έχει ήδη συνεδριάσει και καθορίσει το ακριβές σχέδιο δράσης για την παραλαβή των δόσεων και την εμβολιαστική διαδικασία.
Σύμφωνα με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, οι εμβολιασμοί δε θα πραγματοποιηθούν στα νοσοκομεία, αλλά μόνο σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), στις οποίες στήνονται συνολικά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.
Μητρώο Εμβολιασμών
Όπως αποκαλύπτει το iatropedia, η διανομή των εμβολίων θα γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με σκοπό, αφενός, οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού για να παραλάβουν το εμβόλιο, προκειμένου να μην προκαλείται συνωστισμός και, αφετέρου, να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Covid, για να υπάρχει λεπτομερής καταγραφή και υγειονομικός χάρτης για τους εμβολιασμούς στη χώρα.
Το μητρώο θα βοηθήσει και την καταγραφή του χρόνου κατά τον οποίο ο εμβολιαζόμενος έλαβε την πρώτη δόση, προκειμένου να ειδοποιείται με sms για τον προγραμματισμό σε εύλογο χρονικό διάστημα της λήψης της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Στην ειδική πλατφόρμα θα καταγράφεται και το εμβόλιο ποιας εταιρείας έλαβε.
Ήδη, το υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμβολιασμών έχουν στα χέρια τους από τους διοικητές και υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) κατάλογο με όλα τα Κέντρα Υγείας και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των εμβολιασμών.
Ταυτόχρονα, έχει γίνει και καταγραφή του διαθέσιμου προσωπικού και σε περίπτωση που το προσωπικό δεν επαρκεί, θα πρέπει η ΥΠΕ να ζητήσει εγκαίρως το απαιτούμενο προσωπικό, προκειμένου η δομή να είναι έτοιμη όταν θα παραληφθούν τα εμβόλια.
Τα κριτήρια της επιλογής των δομών της πρωτοβάθμιας που θα εμπλακούν είναι κυρίως πληθυσμιακά, αλλά και εύκολης προσβασιμότητας από τους κατοίκους.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι πολίτες θα μεταβαίνουν στην πιο κοντινή Μονάδα Υγείας. Το εμβόλιο θα χορηγείται από νοσηλευτές αλλά και από επισκέπτες υγείας, υπό την επίβλεψη γιατρού που θα οριστεί ως υπεύθυνος της εμβολιαστικής ομάδας.
Το ωράριο στο οποίο θα χορηγούνται τα εμβόλια, θα είναι από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ, για να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και να τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης μεταξύ των πολιτών. Σε κάθε Μονάδα θα μπορεί να εμβολιάζεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων και έπειτα από ραντεβού, για να μην προκληθεί συνωστισμός.
Ποιοι θα εμβολιασθούν πρώτοι
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που έγινε την Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έμφαση δόθηκε στις ειδικές συνθήκες συντήρησης που απαιτούνται, καθώς κάποια από αυτά τα εμβόλια περιέχουν γενετικό υλικό (π.χ. Pfizer) και απαιτούν τη συντήρησή τους σε θερμοκρασία -80 βαθμών Κελσίου.
Έτσι για την αποθήκευση των εμβολίων θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί χώροι με καταψύκτες σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν και καταψύκτες που διαθέτουν μεγάλες ελληνικές φαρμακαποθήκες.
Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών να προχωρήσουν σε καταγραφή όλων των συστημάτων κατάψυξης που διαθέτει το ΕΣΥ, για να επιλεγούν οι καταλληλότεροι χώροι.
Η μεταφορά των εμβολίων προς τα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνει αεροπορικώς ή οδικώς -αναλόγως με τον τόπο προορισμού- και με τη χρήση ξηρού πάγου.
Στα νοσοκομεία θα εμβολιαστούν, πάντως, μόνο οιυγειονομικοί, που αποτελούν την πρώτη ομάδα που θα λάβει το εμβόλιο, πριν ακόμα και από τις ευπαθείς ομάδες. Δεύτερη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι τα Σώματα Ασφαλείας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οιάνω των 65 ετών και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, όσοι διαμένουν σε κλειστές προνοιακές δομές, φυλακές κλπ. και τελευταίος ογενικός πληθυσμός.
Για τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων που δεν μπορούν να μετακινηθούν θα δημιουργηθούνκινητές ομάδες, που θα εμβολιάζουν τους πολίτες στο σπίτι τους.
Βίκυ Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα