Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Στην Κόρινθο δημιουργεί το πρώτο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης η Tikun


Στην Κόρινθο δημιουργεί το πρώτο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα η Tikun. Είναι η πρώτη εταιρεία που θα κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτική κάνναβη made in Greece.
Η επένδυση της ΤIkun Εurope στην Ελλάδα αγγίζει τα 40 εκατ. Ευρώ, για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής σε έκταση 56.000 τ.μ. στα Εξαμίλια της Κορίνθου, στην Πελοπόννησο.
Η βιομηχανική μονάδα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2021, περιλαμβάνει την καλλιέργεια θερμοκηπίων και τη βιομηχανική επεξεργασία ανθών κάνναβης για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.
Η κυρίως μονάδα περιλαμβάνει τρεις διακριτές μονάδες: τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα επεξεργασίας των φυτών μετά τη συγκομιδή και τη μονάδα παραγωγής - συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης νομιμοποιήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2017. Τον Μάρτιο του 2018, η Ελλάδα εισήγαγε τον νόμο 4523/2018 με τον οποίο επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και κατ' εξαίρεση εγκρίνονται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και τη διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.
Με βάση τον πληθυσμό της Ευρώπης και τη δαπάνη περίθαλψης που αγγίζει τα 2,3 τρισ. ευρώ, η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 58 δισ. ευρώ μέχρι το 2028.
Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τα 70 εκατομμύρια ασθενείς που λαμβάνουν ήδη φαρμακευτική κάνναβη για θεραπεία. Έως τώρα στην Ελλάδα η κάλυψη των αναγκών της φαρμακευτικής κάνναβης γινόταν αποκλειστικά μέσω ειδικής αίτησης για εισαγωγή από άλλες χώρες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα