Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Πως θα εκλέγεται ο Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων ;


Η ιστοσελίδα μας δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες, μετά την έναρξη της επίσημης διαβούλευσης του εκλογικού Νομοσχεδίου , ερωτήματα από αναγνώστες σχετικά με την εκλογή των Προέδρων στα Συμβούλια Κοινοτήτων, δηλ. στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων.
Τα ερωτήματα σε μια φράση συμπυκνώνονται στο εάν βλέπουμε πουθενά μες στο Ν/Σ ποιος και πως από τους Συμβούλους Κοινότητας θα ορίζεται / εκλέγεται Πρόεδρος.
Πράγματι, στην παρ.2 του αρ.2 προβλέπεται ότι οι Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των 301 κατοίκων, διοικούνται από ένα μονοπρόσωπο όργανο διοίκησης («τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας») και ένα συλλογικό όργανο διοίκησης («το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας»), χωρίς στη συνέχεια να υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάδειξη του Προέδρου.
Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, σε νομικούς και η εξήγηση που μας έδωσαν για αυτή την “σιωπή” του νομοθέτη, είναι πως πιθανότατα δεν έκρινε σκόπιμο να το ρυθμίσει ξανά, γιατί το θέμα είναι ήδη ρυθμισμένο σε ισχύον άρθρο της νυν Κυβέρνησης, το οποίο δεν καταργείται.
Συγκεκριμένα, όπως μας εξήγησαν, αυτή τη στιγμή ισχύει η παρ.1 του αρ.79 «Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων» του ν.3852/2010, η οποία έχει διαδοχικά τροποποιηθεί από το αρ.80 του ν.4555/2018, το αρ.67 του ν.4604/2019, το αρ.5 του ν.4623/2019 και τελευταία φορά από το αρ.10 του ν.4625/2019 (τον Αύγουστο 2019).
Εκεί (βάσει της τελευταίας αντικατάστασης που προαναφέραμε) η νυν Κυβέρνηση έχει ορίσει:
« Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων ορίζεται ο Σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά Συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του Συνδυασμού του και σε περίπτωση ισοψηφίας, αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην Απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο Πρωτοδικείο. (...) »
Εάν δείτε το υπό διαβούλευση Ν/Σ, στο αρ.82 ορίζει τις «καταργούμενες διατάξεις».
Από τον ν.3852/2010 καταργεί ΜΟΝΟ «τα άρθρα 7 έως 57 και 113 έως 158».
Δεν καταργείται, δηλαδή, το ανωτέρω αρ.79 για την εκλογή Προέδρου Συμβουλίου Κοινότητας, το οποίο παραμένει σε ισχύ.
Οι ίδιες νομικές πηγές πάντως μας επεσήμαναν πως προκύπτουν ερμηνευτικά προβλήματα εφαρμογής (δεν θα τα αποτυπώσουμε όλα, π.χ. σχετίζονται με το ότι άλλη ήταν η έννοια «Συνδυασμός» όταν νομοθετήθηκε η ανωτέρω διαδικασία για τους κοινοτικούς Συνδυασμούς που είχαν κατέβει στην 3η κοινοτική κάλπη, και άλλη τώρα πια στο Ν/Σ που έχει μόνο δημαρχοκεντρικούς Συνδυασμούς), συνεπώς ασφαλέστερη θα ήταν η ρητή προσθήκη αντίστοιχου άρθρου στο Ν/Σ που θα κατατεθεί.  airetos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα