Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Ενεργοί Μπαμπάδες σε Μητσοτάκη: Αριθμός-ρεκόρ τα σχόλια στη διαβούλευση για τη συνεπιμέλεια


Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλαν οι «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του Παιδιού – ΑΜΚΕ», ύστερα από τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δίκαιου.
Σύμφωνα με τους «Ενεργούς Μπαμπάδες», πρόκειται για το νομοσχέδιο με τα περισσότερα σχόλια και από τα 962 σχέδια νόμου που είναι ήδη αναρτημένα στην δημόσια διαβούλευση. «Η συμμετοχή αυτή δεν έχει προηγούμενο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκφράστηκε ένα χρονίζον κοινωνικό αίτημα των πολιτών για την κοινή, ισόχρονη και ουσιαστική ανατροφή των παιδιών από τους δύο γονείς τους, κάτι το οποίο είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους», υποστηρίζουν.
Ειδικότερα:
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ
Στις 18 Μαρτίου 2021 η κυβέρνηση κατέθεσε το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δίκαιου σε δημόσια διαβούλευση η οποία πραγματοποιήθηκε και έληξε την 1η Απριλίου 2021.
Τα σχόλια που υποβλήθηκαν συνολικά ήταν 15.646 από τα οποία τελικά εγκρίθηκαν και αναρτήθηκαν τα 15.230.
Το νομοσχέδιο με τα περισσότερα σχόλια και από τα 962 σχέδια νόμου που είναι ήδη αναρτημένα στην δημόσια διαβούλευση. Η συμμετοχή αυτή δεν έχει προηγούμενο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκφράστηκε ένα χρονίζον κοινωνικό αίτημα των πολιτών για την κοινή, ισόχρονη και ουσιαστική ανατροφή των παιδιών από τους δύο γονείς τους, κάτι το οποίο είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους9.
Η δημόσια διαβούλευση μίλησε…. και μίλησε πολύ ηχηρά για το ύψιστο συμφέρον του παιδιού. Μίλησαν οι καρδιές των γονιών, των ανιόντων των συγγενών αλλά κυρίως των συμπολιτών μας.
Έστειλαν μήνυμα ότι ο γονιός (πατέρας συνήθως) πρέπει να ανατρέφει και όχι απλά να επικοινωνεί με το παιδί του.
Το ίδιο έχει αποτυπωθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, σε ποσοστό 89% στην πανελλήνια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Focus Bari1 για την συνεπιμέλεια όπως και στην Επιστημονική Ερευνά που διενήργησε σε κυλιόμενη βάση το Πανεπιστήμιο Αιγαίου2 η οποία ανέδειξε ότι συμφωνεί με τον θεσμό της συνεπιμέλειας το 85,5% των ερωτηθέντων.
Ο Ελληνικός λαός, στην συντριπτική του πλειοψηφία, ενώνει την φωνή του μαζί μας διότι έχει αντιληφθεί πλέον, πολλές φορές από προσωπικές εμπειρίες, την τραγική κατάσταση που επικρατεί λόγω της αποκλειστικής επιμέλειας η οποία καλλιεργεί την νοοτροπία της αντιδικίας.
Το νομοσχέδιο που οδηγείται προς ψήφιση κ. Μητσοτάκη κινείται προς την σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζεται αρκετές βελτιώσεις. Δεν λύνει κορυφαία ζητήματα όπως της ουσιαστικής συνεπιμέλειας κατά νομικό τεκμήριο ούτε της αποξένωσης η οποία εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα.
Όταν μπορούν οι πολίτες να δίνουν λύσεις μέσα από τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης τότε οι πολιτικοί υποχρεούνται να τα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη γιατί αποτελούν την ραχοκοκαλιά της πολιτείας και του κράτους.
Να νομοθετήσουν ακολουθώντας την αυξανομένη τάση προς την από κοινού ανατροφή των τέκνων και τον ίσο χρόνο επικοινωνίας και από τους δύο γονείς χωρίς να υποκύπτουν σε πιέσεις από μια μικρή μερίδα πολιτών.
Να νομοθετήσουν με την δυναμική και την διαύγεια που διέπει αυτή την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση που προστάζει ο λαός. Να νομοθετήσουν σωστά χωρίς παρερμηνείες, ασάφειες και αντιφάσεις βάζοντας ασφαλιστικές δικλείδες και εφαρμόζοντας τις διεθνείς συμβάσεις, τα πορίσματα των ειδικών και την βούληση των πολιτών η οποία σταθερά τον τελευταίο χρόνο παραμένει ίδια και γίνεται όλο και πιο έντονη.
Ελπίζοντας στην αποφασιστική παρέμβαση σας κ. Πρωθυπουργέ ώστε να επιλυθεί το μέιζον αυτό πρόβλημα που αφορά αθώες παιδικές ψυχές, σας υπενθυμίζουμε την δήλωση σας στις 24 Φεβρουάριου στο υπουργικό συμβούλιο
«Θεωρώ όμως ότι μετά από πολύ συστηματική δουλειά έχουμε ένα πολύ τολμηρό αλλά ταυτόχρονα και ισορροπημένο κείμενο το οποίο θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση. Και προφανώς, επειδή είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωράει καμία κομματική αντιπαράθεση, είμαστε πάντα ανοιχτοί να το βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη και τις τοποθετήσεις όλων όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό τον δημόσιο διάλογο».
Έχουμε την ελπίδα ότι θα βελτιώσετε το νομοσχέδιο ώστε να είναι πράγματι τολμηρό, ισορροπημένο και ταυτόχρονα εναρμονισμένο με την άποψη των χιλιάδων ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην δημόσια διαβούλευση και κατέθεσαν την γνώμη τους, τους 25.154 Ενεργούς Πολίτες10 που υπέγραψαν υπέρ των θέσεων μας στην ιστοσελίδα μας3, την Πανελλήνια Δημοσκόπηση της FOCUS, την έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα πορίσματα των ειδικών επιστημόνων 4-5-6-7.
Έχετε όλα τα εργαλεία στα χέρια σας για να νομοθετήσετε προς το πραγματικό συμφέρον των παιδιών μαζί με την συναίνεση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.
ΚΟΙΝΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ/ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ κατά νομικό τεκμήριο, Ίσος Χρόνος Ανατροφής και από τους δύο γονείς, Εναλλασσόμενη Κατοικία.
Αποτελέσματα καταμέτρησης σχολίων δημόσιας διαβούλευσης
Σύνολο εγκεκριμένων σχολίων

 

Υπέρ Συνεπιμέλειας κατά νομικό τεκμήριο

 

Κατά Συνεπιμέλειας κατά νομικό τεκμήριο

 

15230122892941
1 https://www.energoimpampades.gr/dimoskopisi/
2 https://www.energoimpampades.gr/ereyna-toy-panepistimioy-aigaioy-i-syntriptiki-pleiopsifia-tis-ellinikis-koinonias-epithymei-ti-thespisi-synepimeleias/
3 https://www.energoimpampades.gr/syllogi-ypografon/
4 https://www.synigoros.gr/?i=kdet.el.news.713546
5 https://www.energoimpampades.gr/wp-content/uploads/2020/10/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE_%CE%A3%CE%95%CE%A8.pdf
6 https://www.energoimpampades.gr/etairia-ellinon-psychologon-yper-tis-synepimeleias/
7 https://www.energoimpampades.gr/syllogos-ellinon-koinoniologon-synepimeleia-teknon/
8 http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=14617
9 https://www.energoimpampades.gr/722-2/
10 https://www.energoimpampades.gr/sxoliasmos-em-dd/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα