Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Δεν είχε μόνο ο Γκουρούσης: Εγιναν «μόδα» οι... μάνατζερ από το Μπανγκλαντές


Ο Βασίλης Γκουρούσης δεν είναι ο μόνος που είχε αλλοδαπό ως επικεφαλής των εταιρειών του - Η μέθοδος χρησιμοποιείται από πολλά κυκλώματα και εξελίσσεται σε μάστιγα για το Δημόσιο, με απώλειες εκατομμυρίων - Οι επιτήδειοι παίρνουν το ΑΦΜ μεταναστών με 1.000-3.000 ευρώ και στη συνέχεια κλείνουν τις επιχειρήσεις και καταχρώνται τον ΦΠΑ
Με μόλις 1.000-3.000 ευρώ επιτήδειοι βάζουν στο χέρι τα ΑΦΜ αλλοδαπών για να τους χρησιμοποιήσουν σαν «μπροστινούς» και αχυράνθρωπους στις δουλειές τους. Τους δηλώνουν ως εκπροσώπους, φυσικά «μαϊμού», και κατά νόμο υπευθύνους επιχειρήσεων, μέχρι να κλείσουν την επιχείρηση και να καταχραστούν τον ΦΠΑ, στερώντας φόρους και εισφορές στο κράτος. Τους αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, μόλις ανοίξουν την επόμενη επιχείρηση, την οποία θα κλείσουν σύντομα ξανά και αυτή, με μοναδικό σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
Το φαινόμενο εξελίσσεται σε μάστιγα και αποτελεί κοινό μυστικό στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Παραδοσιακά τα κυκλώματα φοροδιαφυγής εκμεταλλεύονταν ηλικιωμένους άνω των 75 για να αποφύγουν την έκτιση ποινής φυλάκισης. Να, όμως, που τα κόλπα άλλαξαν και οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι περιζήτητοι για θέσεις... μάνατζερ στη χώρα μας είναι πλέον αλλοδαποί μετανάστες από το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν ή άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής!
Οι επιτήδειοι, λοιπόν, τους δίνουν αμοιβές που ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ, με σκοπό να τους αποσπάσουν το ΑΦΜ που τους απέδωσε το ελληνικό κράτος, ενώ δεν ξεπερνούν συνήθως τα 3.000 ευρώ τα ποσά που λαμβάνουν για να εξασφαλίσουν εισιτήρια μετακίνησης ή άλλα αγαθά στους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Με τις οδηγίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής
οι διαδικασίες απόδοσης ΑΦΜ σε αλλοδαπούς έχουν απλουστευτεί και συντομευτεί ιδιαίτερα, παρά τις αντιδράσεις που προέρχονται από άλλες ελεγκτικές και εισπρακτικές υπηρεσίες του κράτους. Γιατί όσο και αν ψάχνουν, όταν κλείσει μια επιχείρηση, έχουν γίνει καπνός και τα λεφτά του κράτους αλλά και ο κατά νόμον υπεύθυνος.
Αλλού τα λεφτά, αλλού τα χρέη
Το φαινόμενο ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην εστίαση, αλλά και σε εταιρείες-σφραγίδα ασχέτως κλάδου και ανθεί κυρίως στο Λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη, ενώ το καλοκαίρι εξαπλώνεται και στα κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα, όπως σε Κέρκυρα, Χαλκιδική, Σαντορίνη, Μύκονο, Κρήτη, Κεφαλονιά, καθώς οι επιτήδειοι ξέρουν ότι θα μπουν στο στόχαστρο με το θερινό πρόγραμμα ελέγχων της ΑΑΔΕ.
Το κόλπο είναι απλό: κλείνουν την παλιά επιχείρηση και στη θέση της ανοίγουν νέα, στην ίδια επαγγελματική εγκατάσταση. Δεν αποδίδουν, όμως, ποτέ φόρους, εισφορές και ΦΠΑ. Και οι αλλοδαποί των οποίων χρησιμοποιούν τον ΑΦΜ δεν βρίσκονται πουθενά όταν τους αναζητούν. Οι ελεγκτές αγανακτούν: «Οι εταιρείες τους φεσώνουν το Δημόσιο αλλά και τους υπαλλήλους τους, εμείς ξοδεύουμε λεφτά και δυνάμεις για να βρούμε τους υπευθύνους, αλλά τελικά κυνηγάμε φαντάσματα», λένε. Και έχουν εντοπίσει και άλλο κύκλωμα που εφοδιάζει επιχειρήσεις με Ρουμάνους και Αλβανούς «προέδρους» και υπευθύνους.Το τι συμβαίνει στην αγορά περιγράφει ανάγλυφα και η τελευταία τριμηνιαία Εκθεση Προόδου 2020 του ΚΕΑΟ για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών από επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, έντονη παραβατικότητα παρατηρείται σε επιχειρήσεις εταιρικής μορφής κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, κυρίως μονοπρόσωπες ΕΠΕ και Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) που καταστρατηγούν τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ευθύνης διοικούντων νομικά πρόσωπα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται από τα νομικά αυτά πρόσωπα.
Οι συνηθέστεροι τρόποι είναι οι εξής:
1. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους, που δηλώνουν ως έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν.
2. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή διευθύνοντες συμβούλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τέτοια πρόσωπα είναι συνήθως:
■ Υπερήλικες, συχνά γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία ή και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας.
■ Οικονομικοί μετανάστες/αλλοδαποί, με κατοικία την έδρα της εταιρείας.
■ Κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα.
■ Υπάλληλοι της επιχείρησης, των οποίων η εμπειρία/προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης.
3 Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με την επιχείρηση που δημιούργησε οφειλές. Στη νέα αυτή επιχείρηση ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς!
Την τελευταία δεκαετία καταργήθηκε η αυτοψία στην έδρα της επιχείρησης κατά τη δήλωσης έναρξης δραστηριότητος στη ΔΟΥ. Η διαδικασία γίνεται εξ αποστάσεως στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και ο μόνος έλεγχος ταυτοπροσωπίας που μπορεί να γίνει είναι πλέον κατά την απόδοση κλειδάριθμου στον φορολογούμενο. Αντιθέτως, έμεινε στα χαρτιά τελικά η διάταξη που έδινε ευθύνη ελέγχου των φορολογουμένων στους λογιστές τους, η οποία καθιερώθηκε με τον νόμο 3842/2010, τον οποίο μάλιστα υποδέχθηκαν ευνοϊκά λογιστές και Οικονομικό Επιμελητήριο, με το σκεπτικό ότι αναβαθμίζει τον ρόλο τους και φέρνει πελατεία στα σοβαρά λογιστικά γραφεία ενώ πετάει εκτός αγοράς τους «αυτοφωράκηδες» λογιστές. Παρέμεινε όμως ανεφάρμοστο λόγω της αντίδρασης τότε των εφοριακών για εκχώρηση αρμοδιοτήτων που θα ισοδυναμούσε με «έμμεση ή άμεση ιδιωτικοποίηση» των εφοριών.  protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα