Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Κατά του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας


Κατά του νομοσχεδίου που αφορά τις λαϊκές αγορές τάσσεται το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με ψήφισμά του, ζητώντας την απόσυρσή του.
Το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σαράντος Κουκούμης ψηφίστηκε ομόφωνα και στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, αφού έλαβε υπόψη ότι το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο που προσπαθεί να εισάγει προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών θα στερήσει τη δυνατότητα σε πολλούς μικρούς παραγωγούς και μικροεπαγγελματίες του λιανεμπορίου να κατέχουν μια θέση στη λαϊκή αγορά και να εμφανίζουν ένα εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειές τους, γι’ αυτό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στις λαϊκές αγορές, αφού μεταξύ άλλων προβλέπει:
Οι άδειες διατηρούνται για 5 χρόνια για τους επαγγελματίες και μέχρι τη λήξη της ημερομηνίας ανανέωσης (όχι παραπάνω από 6 μήνες) για τους παραγωγούς. Σε όλο αυτό όμως το διάστημα ο πωλητής πρέπει να διατηρεί επικαιροποιημένα όλα τα δικαιολογητικά του (φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, εξόφληση του φορέα διαχείρισης κ.α.). Σε περίπτωση πιθανού ελέγχου, η ποινή, δεν είναι μόνο το πρόστιμο αλλά και η ανάκληση της ίδιας της άδειας (αρ.27 και 37).
Σε περίπτωση ισοβαθμίας στις προκηρύξεις, μεταξύ των πωλητών, τη θέση τελικά παίρνει ο παραγωγός με το μεγαλύτερο εκκαθαριστικό σημείωμα και ο επαγγελματίας με τη μεγαλύτερη οικονομική προσφορά.
Γίνεται ακόμα πιο αυστηρό και αντιδραστικό το πλαίσιο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, αυξάνονται κατά πολύ οι περιπτώσεις όπου ένας πωλητής θα χάνει τη θέση του στη λαϊκή.
Ο νόμος εξουσιοδοτεί τον υπουργό Ανάπτυξης να τροποποιεί με μια άλλη Υπουργική Απόφαση σχεδόν το σύνολο του κατατεθέντος νομοσχεδίου, από το τι είδη θα πωλούνται, με ποιους όρους, μέχρι και τον τρόπο που θα δραστηριοποιούνται και ποιοι στη λαϊκή αγορά (αρ.54).
Η πρόταση αυτή της κυβέρνησης αν περάσει με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όχι μόνο θα “σπρώξει” στην ανεργία χιλιάδες μικροπαραγωγούς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στις λαϊκές αγορές, και θα στρώσει το έδαφος για την είσοδο των εταιρειών σ’ αυτές, αλλά θα την πληρώσει και η λαϊκή οικογένεια, που σήμερα προμηθεύεται φθηνά και καλής ποιότητας προϊόντα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο με βάση τα παραπάνω:
1.Καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο.
2.Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα.
3.Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές αγορές και να μην βρεθεί κανένας μικροπαραγωγός και επαγγελματίας στην ανεργία.
4.Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις περιφέρειες και στους δήμους.
5.Να ενισχύονται και από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών και να λειτουργούν με κανόνες και στελεχωμένες δομές.
6.Να παρθούν μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των παραγωγών και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία». eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα