Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Χ. Σταϊκούρας στην ΕΡΤ: Πότε και πώς θα «τρέξει» η επιδότηση παγίων δαπανών – Προκαταβολικά οι αποζημιώσεις στα ενοίκια Απριλίου

“Έχουμε επαρκή ταμειακά διαθέσιμα και συνεχίζουμε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο διαρκεί η πανδημία” είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ανακοίνωσε πως το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να πληρώσει προκαταβολικά τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν τον Απρίλιο και διευκρίνισε πως εντός του μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομη την καταβολή φόρων για παλιότερα αναδρομικά συνταξιούχων είπε πως το υπουργείο Οικονομικών σέβεται τις αποφάσεις και μόλις έχει σαφή εικόνα του τι σημαίνει η απόφαση αυτή, θα προχωρήσει στην ανάλογη υλοποίηση με τα συναρμόδια υπουργεία.
Για την επιστρεπτέα προκαταβολή είπε πως θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας η εκταμίευση της 7ης επιστρεπτέας. Ήδη πιστώθηκαν την Παρασκευή σε πάνω από 20.000 επιχειρήσεις και πως εκκρεμούν να κατανεμηθούν άλλα 200 εκ ευρώ.
Παράλληλα “τρέχει” το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ και θα πάρει παράταση μέχρι το τέλος Μαΐου. «Μιλάμε για βοήθεια του κράτους ύψους άλλων 500 εκ ευρώ σε δόσεις δανείων» είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Επίσης σε εξέλιξη είναι και το πρόγραμμα ενισχυμένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο. «Θα ανοίξει η πλατφόρμα στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης ώστε τέλος Μαΐου να πιστωθούν σε 100.000 επιχειρήσεις 130 εκ. ευρώ» πρόσθεσε.
Σημείωσε πως τους επόμενους 2 μήνες θα τρέξει το πρόγραμμα επιδότησης τμήματος παγίων δαπανών μέσω συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Θα ανοίξει μια πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ η οποία θα μείνει ανοικτή μέχρι τα μέσα Ιουνίου στη συνέχεια μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα έρθουμε να καλύψουμε τη διαφορά που υπάρχει από τη βοήθεια που έχει δώσει το κράτος, είπε και πρόσθεσε πως από αρχές Ιουλίου θα σχηματιστεί η εικόνα για κάθε επιχείρηση και στη συνέχεια θα αρχίσει η διαδικασία πίστωσης των ενισχύσεων στους δικαιούχους που θα συμψηφίζεται με οφειλές, οι οποίες θα προκύψουν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και τις οφειλές στον ΕΦΚΑ που αντιστοιχούν στο επόμενο εξάμηνο.
Σημειώνεται ότι οι προθεσμίες για υποβολή στις φορολογικές δηλώσεις είναι μέχρι τέλη Ιουλίου για φυσικά και νομικά πρόσωπα προκειμένου να έχουν έκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή. Οσοι υποβάλουν τον Αύγουστο δεν θα είναι εκπρόθεσμοι αλλά δεν θα έχουν το προνόμιο της έκπτωσης και θα πρέπει να πληρώσουν 2 δόσεις μαζί.
Εκτιμούμε ότι οι φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξουν εντός του 15νθημέρου καθώς θα πρέπει να ψηφιστεί και η διάταξη της μειωμένη προκαταβολής φόρου, η οποία πήρε το πρασινο φως από τους θεσμούς.
Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα ειδικού σκοπού και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τους εργαζόμενους που επίσης συνεχίζεται αλλά και στα στοχευμένα προγράμματα για την εστίαση, τον τουρισμό και τα γυμναστήρια τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν
«Όλα αυτά κοστολογούνται στα 3 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα» τόνισε συμπληρώνοντας πως δόθηκαν 24 δισ. ευρώ σε δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας το 2020
Σταδιακά όσο επανέρχεται η κανονικότητα, θα βελτιώνονται τα έσοδα, ταυτόχρονα όταν θα υπάρχει ασφάλεια για την οικονομία θα περιορίζονται τα μέτρα στήριξης και μετά θα ακολουθήσουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε και εκτίμησε πως από το 2022 θα επανέλθει η σταθερότητα και χωρίς μέτρα λιτότητας όπως στο παρελθόν.
«Κανένας οίκος δεν εκτιμά ύφεση για την ελληνική οικονομία το 2021 και το 2022. Εκεί που υπάρχει διαφοροποίηση είναι για το ύψος της ανάκαμψης και της ανάπτυξης» είπε σημειώνοντας πως εκτιμάται ότι κάποια στιγμή μετά τα μέσα του 2022 θα έχουμε καλύψει την απώλεια του 2020.
Θα έχουμε μόνιμες μειώσεις φόρων και καταργήσεις εισφορών αλληλεγγύης, μέτρα που είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά και υλοποιούμε σταδιακά παρά την υγειονομική κρίση, είπε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων θα “πέσει” στην αγορά όταν αλλάξει η ψυχολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα