Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Έρχονται νέα «πακέτα» ρευστότητας με έμφαση στις βιώσιμες επιχειρήσεις – Στα σκαριά Μητρώο Χρηματοδοτήσεων


Βάση δεδομένων για όλες τις χρηματοδοτήσεις και ενισχύσεις που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, βρίσκεται προ των πυλών, την ώρα που νέα μεγάλα και στοχευμένα χρηματοδοτικά «πακέτα» αναμένονται από πλευράς κυβέρνησης.
Η πλήρης χαρτογράφηση των επιχειρήσεων που έχουν επωφεληθεί από όλη την δέσμη των μέτρων στήριξης, είτε μέσω κυβερνητικών προγραμμάτων είτε μέσω τραπεζικού επιδοτούμενου δανεισμού, κρίνεται απαραίτητη ενόψει της σταδιακής λήξης των οριζόντιων πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19.
Καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, η «μάχη» της ρευστότητας αλλάζει προσανατολισμό και από την διαχείριση της κρίσης, περνάει στην «επιθετική» ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη, ωστόσο, στοχευμένη στις επιχειρήσεις με «ανθεκτικό DNA», προοπτικές βιωσιμότητας και ικανότητα μετασχηματισμού και μεγέθυνσης για την επιτυχή προσαρμογή τους στα δεδομένα της post – Covid εποχής.
Αυτές είναι οι προσλαμβάνουσες που έχουν από την κυβέρνηση οι τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία τους τεράστιους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας που αναμένονται στη χώρα μας, σταδιακά ήδη από τον Ιούλιο. Οι τράπεζες ετοιμάζονται πυρετωδώς για να ανταποκριθούν στην πρόκληση της διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ οι πιέσεις που δέχονται από την κυβέρνηση εντείνονται.
Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν τραπεζικές πηγές στο insider.gr από τη χθεσινή σύσκεψη του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας, η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις στις τράπεζες, όχι μόνο για επιτάχυνση της ροής ρευστότητας στην οικονομία, αλλά και για τη διεύρυνση και την εξειδίκευσή της. Από τις τράπεζες ζητείται να ανοίξουν τη στρόφιγγα για πολύ μεγαλύτερο εύρος επιχειρήσεων και δη μικρομεσαίων, αλλά την ίδια στιγμή να διακρίνουν τις βιώσιμες από τις μη βιώσιμες ώστε να μην σπαταληθούν κεφάλαια σε επιχειρήσεις χωρίς μέλλον. Η ισορροπία μεταξύ περισσότερων χρηματοδοτήσεων και καλά επιλεγμένων χρηματοδοτούμενων θα επιδιωχθεί μέσω ακόμη πιο «διεισδυτικών» πιστωτικών αναλύσεων από πλευράς τραπεζών, ώστε να βοηθηθούν όσες επιχειρήσεις έχουν ένα βιώσιμο και δυναμικό business plan.
Το νέο μήνυμα που έδωσε χθες στις τράπεζες η κυβέρνηση είναι ότι στην φάση που θα ακολουθήσει και που ταυτίζεται με την εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, και το τελευταίο ευρώ έχει σημασία. Και ζητούμενο είναι η ρευστότητα που θα διατεθεί να μην αναλωθεί για να τροφοδοτήσει επιχειρηματικά «ζιζάνια», αλλά επιχειρήσεις ικανές να δώσουν καρπούς.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε η συνδρομή των τραπεζών με παροχή αναλυτικών στοιχείων για την κατεύθυνση της καθεμίας χρηματοδότησης, ώστε να διαπιστώνεται «ποιος» και «πόσο» έχει δανειοδοτηθεί. Η «ακτινογραφία» αυτή θα συμπληρωθεί και από το «τι», δηλαδή από την αναλυτική καταγραφή των ενισχύσεων που έχει λάβει η κάθε επιχείρηση. Όλα τα στοιχεία θα «χτίσουν» ένα Μητρώο Χρηματοδοτήσεων, στο οποίο θα αποτυπώνεται το πώς ακριβώς έχει ενισχυθεί η κάθε επιχείρηση στην κρίση, αλλά και με ποιο αποτέλεσμα.
Το Μητρώο Χρηματοδοτήσεων κρίνεται απαραίτητο, καθώς έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν συνδυαστικά από όλα τα μέτρα – Covid για να παρατείνουν μία προβληματική και προ κρίσης επιβίωσή τους.
Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας έχει διοχετευθεί ρευστότητα 8 δις. ευρώ σε περίπου 33.000 επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει, όμως, κεντρικά εικόνα για το ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις και το ποια είναι η συμμετοχή τους σε άλλες κρατικές ενισχύσεις (π.χ. επιστρεπτέα, πρόγραμμα «Γέφυρα» κ.λπ.).
Και αυτό είναι κρίσιμο να καταγραφεί ώστε όχι μόνο τα επόμενα «πακέτα» ρευστότητας να ανακατευθυνθούν σε επιχειρήσεις που δεν έχουν επωφεληθεί, αλλά και να εντοπιστούν μη βιώσιμες επιχειρήσεις που «λαθροβιώνουν».
Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι τα χρήματα των ενισχύσεων δεν διανέμονται ισομερώς στις Περιφέρειες και σύμφωνα με πληροφορίες, 1 δις. ευρώ κυβερνητικών μέτρων έχουν εκταμιευθεί αλλά δεν έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις.
Εν τω μεταξύ, στις τράπεζες αναφέρθηκε χθες ότι πρόκειται να επιταχυνθούν και οι μικροπιστώσεις για τις οποίες υπάρχει μεν το θεσμικό πλαίσιο, αλλά πάσχει το κανονιστικό. Στο πλαίσιο αυτό, θα αποτυπωθούν οι δυστοκίες στο πλαίσιο αδειοδοτήσεων της ΤτΕ, ώστε να εκδηλωθεί στην πράξη ενδιαφέρον από εταιρείες μικροχρηματοδοτήσεων για χορηγήσεις μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ.    insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα