Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Πού αυξάνεται και πού μειώνεται ο φόρος στην αγορά ακινήτου το 2022 -Τι πρέπει να προσέξουν αγοραστές και πωλητές


Βάσει των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, από την 1η-1-2022 θα ισχύσουν νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων για το 60%-70% της ελληνικής επικράτειας με συνέπεια την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητα με αγορές θα πρέπει λοιπόν να προχωρήσουν στην υποβολή των σχετικών δηλώσεων και στη σύνταξη των συμβολαίων πριν τη λήξη του τρέχοντος έτους προκειμένου οι φόροι που θα κληθούν να καταβάλουν να υπολογιστούν με βάση τις ισχύουσες σήμερα και όχι με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες και να μην αναγκαστούν να πληρώσουν επιπλέον επιβαρύνσεις.
Από αναλυτικούς πίνακες με παραδείγματα για τις μεταβολές στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων 3% που θα προκαλέσουν από την 1η-1-2022 οι νέες αντικειμενικές αξίες σε περισσότερους από 200 μεγάλους Δήμους της χώρας (δείτε τους πίνακες ΕΔΩ) προκύπτει ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές αξίες και ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα αυξηθούν από το επόμενο έτος.
Ως εκ τούτου οι φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο 3 περίπου μηνών να προβούν σε αγορές ακινήτων πριν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Όσοι θέλουν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:
1) Σε κάθε μεταβίβαση με επαχθή αιτία (αγοραπωλησία) ακινήτου ή εμπραγμάτου δικαιώματος επί ακινήτου, που βρίσκεται στην Ελλάδα, επιβάλλεται φόρος στην αξία του, υπόχρεος για την καταβολή του οποίου είναι ο αγοραστής.
Ο συντελεστής του φόρου είναι 3% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου. Στο ποσό αυτό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%.
2) Η αγορά κτίσματος που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη κατοικία απαλλάσσεται πλήρως ή μερικώς από τον φόρο μεταβίβασης 3%. Το εάν η απαλλαγή θα είναι πλήρης ή μερική εξαρτάται από το ύψος της αντικειμενικής -φορολογητέας αξίας του ακινήτου.
Εφόσον αποκτάται πρώτη κατοικία από άγαμο, η αξία της κατοικίας απαλλάσσεται από τον φόρο μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ. Σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας από έγγαμο, η αξία απαλλάσσεται από το φόρο μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ. Το όριο της αφορολόγητης αξίας προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.
3) Για να αναγνωριστεί το δικαίωμα απαλλαγής, θα πρέπει αυτός ή αυτή που αποκτά την κατοικία, η σύζυγος ή ο σύζυγος και τα ανήλικα τέκνα τους να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας και βρίσκεται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
Δείτε αναλυτικούς πίνακες ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα