Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Αυτό είναι το συμπλήρωμα βιταμινών που αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ


Σύμφωνα με την Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM), την οποία επικαλείται σχετική δημοσίευση της «Express», θα πρέπει να «αποφεύγετε» τις βιταμίνες με σίδηρο γιατί μπορεί να συμβάλει στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μάλιστα, το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας και είναι ένας γενικός όρος για την απώλεια μνήμης και άλλες γνωστικές διαταραχές.
Χαρακτηριστικά, η PCRM επισημαίνει πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι η περίσσεια σιδήρου μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο εμφάνισης του Αλτσχάιμερ».
Μια σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Alzheimer Disease» εστίασε στον ρόλο που μπορεί να παίξει ο σίδηρος στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.
Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι η ασθένεια προκαλείται από μια από τις δύο πρωτεΐνες, η μία που ονομάζεται Τ-πρωτεΐνη και η άλλη Β-αμυλοειδές.
Πλέον, η μελέτη του UCLA πρότεινε μια τρίτη πιθανή αιτία και αυτή δεν είναι άλλη από τη συσσώρευση σιδήρου.
Ο γιατρός Γιώργος Μπαρτζώκης, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Semel για Νευροεπιστήμη και Ανθρώπινη Συμπεριφορά στο UCLA και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε πως εκείνος και οι συνεργάτες του δοκίμασαν την υπόθεσή τους ότι ο αυξημένος σίδηρος των ιστών προκαλεί τη διάσπαση των ιστών που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Κατά τον Γιώργο Μπαρτζώκη, «η τεχνολογία μαγνητικής τομογραφίας που χρησιμοποιήσαμε σε αυτή τη μελέτη μας επέτρεψε να προσδιορίσουμε ότι η αύξηση του σιδήρου συμβαίνει μαζί με τη βλάβη των ιστών. Διαπιστώσαμε ότι η ποσότητα σιδήρου είναι αυξημένη στον ιππόκαμπο και σχετίζεται με βλάβη των ιστών σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, αλλά όχι σε υγιή ηλικιωμένα άτομα ή στον θάλαμο.
Έτσι, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η συσσώρευση σιδήρου μπορεί πράγματι να συμβάλει στην αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ. Η συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεαστεί από τροποποίηση περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως το πόσο κόκκινο κρέας και συμπληρώματα διατροφής σιδήρου καταναλώνουμε και, στις γυναίκες, από την υστερεκτομή πριν από την εμμηνόπαυση».   dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα