Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Πότε και πώς ξεμπλοκάρουν 50.000 εκκρεμείς συντάξεις παράλληλης ασφάλισης


Στο "ξεπάγωμα” κοντά 50.000 εκκρεμών συντάξεων παράλληλης ασφάλισης στοχεύει ο e-ΕΦΚΑ από τον επόμενο μήνα.
Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των ταμείων αναφέρουν πως τον Φεβρουάριο αναμένεται να έχουν εκπληρωθεί εκείνες οι τεχνικές προϋποθέσεις στον e-ΕΦΚΑ (δηλαδή θα έχει τοποθετηθεί το κατάλληλο λογισμικό), έτσι ώστε να δοθεί η προσαύξηση της σύνταξης -μαζί και τα αναδρομικά τους- σε όσους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση έχουν λάβει μόνο την πρώτη έως τώρα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:
- Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.
- Στη δεύτερη ιδίως αυταπασχολούμενοι ιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.
Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.
Οι εκκρεμείς αυτές προσαυξήσεις στις συντάξεις ασφαλισμένων, που στο μεταξυ οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν λάβει την πρώτη σύνταξη τους, "τρέχουν” από τον Μάιο του 2016 και έπειτα, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της σχετικής συνταξιοδότησης.
Δεδομένου, όμως, ότι οι παροχές αυτές αφορούν σε εκείνους τους συνταξιούχους που έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το (πρώτο ή "βασικό”) ταμείο τους (το ΙΚΑ ή το ΕΤΑΑ εν προκειμένω) δεν μετριούνται μεταξύ των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι οποίες απεικονίζονται κάθε μήνα από τις εκθέσεις του συστήματος "Άτλας”, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη στο Capital.gr.
Ωστόσο, οι 50.000 αυτές εκκρεμείς αιτήσεις των παράλληλα ασφαλισμένων για τη δεύτερη σύνταξή τους αποτελούν αναλογικά μία σημαντική εκκρεμότητα των ταμείων, αν σκεφτεί κανείς πως οι εκκρεμείς αιτήσεις (δηλαδή αυτές που αφορούν τους συνταξιούχους που δεν έχουν λάβει καμία οριστική σύνταξη από κανένα ταμείο) ανέρχονται σε 83.090 ληξιπροθέσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης και το κόστος εξόφλησής τους στα 278 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως οι εκκρεμείς αιτήσεις παράλληλης σύνταξης αποτελούν ένα "αφανές”, αλλά σημαντικό χρέος των ταμείων προς τους ασφαλισμένους.
Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, έχει λάβει σύνταξη μόνο από το ΙΚΑ. Από τον ΟΑΕΕ δικαιούται μία προσαύξηση επί της σύνταξης του ύψους 200 ευρώ/μήνα και πρέπει να τη λάβει από τον Φεβρουάριο του 2018. Αν έπαιρνε την προσαύξηση αυτή τον Φεβρουάριο του 2022, θα έπαιρνε μαζί και τα αναδρομικά 4 ετών (ή 48 μηνών), δηλαδή ποσό ύψους 9.800 ευρώ (48 ευρώ Χ 200 ευρώ).  
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα