Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Ισόβια και 11,5 χρόνια κάθειρξη - Η απόφαση-κόλαφος του δικαστηρίου


Ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της Καρολάιν και 11 χρόνια και 6 μηνών, επιβλήθηκε στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, όπως αποφάσισε το δικαστήριο για την υπόθεση των Γλυκών Νερών.
Ειδικότερα, για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του επιβλήθηκε η ποινή των ισοβίων, για τη θανάτωση ζώου τα 10 έτη κάθειρξης και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ, ποινή ενός έτους για την ψεύδη καταγγελία και ποινή 3 ετών για την ψεύδη κατάθεση κατ’ εξακολούθηση και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ.
Η ποινή κατά συγχώνευση είναι η ισόβια κάθειρξη και πρόσκαιρη κάθειρξη 11 ετών και έξι μηνών, ενώ του επιβλήθηκε συνολική χρηματική ποινή 21.000 ευρώ. Ο Αναγνωστόπουλος δέχτηκε ανέκφραστος την τιμωρία που του επιβλήθηκε.
Η απόφαση από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας είναι ομόφωνη, όπως και η απόφαση να μην του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.
Ο 33χρονος είχε ζητήσει να του αναγνωστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ωστόσο το δικαστήριο δεν του τα αναγνώρισε, όπως είχε προτείνει νωρίτερα και η εισαγγελέας Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η οποία ζήτησε να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της συζύγου του.
Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Γιατί δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά
Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, το δικαστήριο κρίνει πως δεν πρέπει να τύχει των ελαφρυντικών περιστάσεων που ζήτησε ο πιλότος.
Σύμφωνα με την απόφαση, σε ό,τι αφορά το σύννομο βίο, η στάση του κατηγορούμενου να βάλει στο όνομά του οικόπεδο που αγόρασε και με χρήματα, ύψους 50 χιλιάδων ευρώ, που έδωσε η οικογένεια της Καρολάιν "δεν είναι στάση ανθρώπου που φέρεται έντιμα στις συναλλαγές του".
Όσον αφορά την καλή συμπεριφορά μετά την πράξη, το δικαστήριο εκτιμά ότι ένας χρόνος μόλις μετά το έγκλημα είναι πολύ λίγος για να φανεί οποιαδήποτε μεταστροφή του κατηγορούμενου να ζήσει με αρχές δικαίου. Επιπλέον το δικαστήριο τόνισε ότι ο κατηγορούμενος δεν προσκόμισε έγγραφο από τις φυλακές για τη συμπεριφορά του κατά τον χρόνο κράτησης και τυχόν πειθαρχικές ποινές.
Η εισαγγελέας πρότεινε να του επιβληθεί για τη δολοφονία της Καρολάιν η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που όπως είπε "πιο δίκαιη ποινή δεν υπάρχει".
Επιπλέον ζήτησε να του επιβληθεί για τη θανάτωση του ζώου κάθειρξη δέκα ετών και από άλλα δύο έτη για τις πλημμεληματικές ψευδείς καταθέσεις όπως και χρηματική ποινή.
Η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη σε ανάγκη να "μην χάνεται το μέτρο" είπε πως "είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι εδώ δεν πρέπει να δοθούν ελαφρυντικές περιστάσεις. Είναι αδιανόητο να στηρίξει το δικαστήριο ελαφρυντικό, στη λογική ότι ήταν καλός οικογενειάρχης μέχρι να σκοτώσει την οικογένεια του".
Κατά την εισαγγελική λειτουργό το στοίχημα είναι να μη χάνεται το μέτρο. "Αυτό που πρέπει να σεβόμαστε κατά τον χρόνο που πρέπει να εκτιμήσουμε το εάν θα χορηγηθούν ελαφρυντικές περιστάσεις προκειμένου να βγει πιο γρήγορα, είναι να σταθμίσουμε και αλλά πράγματα και άλλες αξίες. Ναι είχε μια εξέχουσα επαγγελματική και μια καλή οικογενειακή ζωή. Θεωρώ υπερβολή όμως να λέμε ότι τα εγκλήματα που τέλεσε ήταν μια "παραφωνία" στη ζωή του. Ήταν ειδεχθή και σκληρά εγκλήματα", είπε.
"Καταπέλτης" κατά του 34χρονου πιλότου η εισαγγελέας
Στην αγόρευσή του νωρίτερα ο συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας Αθ. Χαρμάνης, ο οποίος εκπροσωπεί τους γονείς της Καρολάιν, ζήτησε την καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου τον οποίο χαρακτήρισε πολυτάλαντο σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό. "Πίστευε ότι είχε κάνει το τέλειο έγκλημα και δεν θα αποκαλυπτόταν ποτέ" είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.
Την καταδίκη του πιλότου για τη βάναυση θανάτωση της Ρόξυ, του σκύλου της οικογένειας, ζήτησαν και οι δικηγόροι που εκπροσωπούν φιλοζωικά σωματεία.
Η υπεράσπιση του Αναγνωστόπουλου είπε στους δικαστές πως το θύμα δεν κοιμόταν ενισχύοντας την εκδοχή του 34χρονου περί βρασμού εξαιτίας επιθετικής συμπεριφοράς του θύματος.
"Καταλαβαίνω τον αγώνα της υπεράσπισης να υποστηριχθεί ότι η Καρολάιν ήταν όρθια και δεν κοιμόταν" δευερολόγησε η εισαγγελέας, η οποία τόνισε πως αν ίσχυε κάτι τέτοιο "η Καρολάιν θα αντιδρούσε, κάτι θα άκουγε η γειτόνισσα. Πήγε σαν το σκυλί στο αμπέλι. Επιστημονικά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το ιατροδικαστικό εύρημα των σφυγμών. Κάνουμε την τρίχα τριχιά, σκοτώνονται οι άνθρωποι επειδή διαφωνούν για το μωρό;".
"Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να παραπλανήσει την αστυνομία. Η αρχή της αυτοενοχοποίησης δεν έχει ηθικό έρεισμα σε αυτήν την περίπτωση", κατέληξε η εισαγγελέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα