Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Πανελλήνιες 2022: «Χειρουργικές» περικοπές θέσεων εισακτέων στα πανεπιστήμια - 1 στους 3 υποψηφίους μένει εκτός ΑΕΙ


Με μια πραγματικά εντυπωσιακή «κοπτοραπτική» στις θέσεις των εισακτέων στα ΑΕΙ, το υπουργείο Παιδείας…κατάφερε να τις μειώσει φέτος κατά περίπου 9.000. 
 Η μείωση των εισακτέων έγινε με «χειρουργική» παρέμβαση αφού το ψαλίδισμα στις θέσεις δεν άφησε «αλώβητο» ούτε ένα πανεπιστήμιο και τμήμα, ενώ στα περιφερειακά ΑΕΙ η «σφαγή» ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. 
Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν ίσχυσαν οι διαβεβαιώσεις ότι θα μειωθούν οι εισακτέοι στα κεντρικά ΑΕΙ και θα αυξηθούν στα περιφερειακά, όπως είπε πριν από ένα μήνα κατά την επίσκεψή της στην Κοζάνη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Στην πραγματικότητα δηλαδή αυτό που έγινε, είναι να κοπούν θέσεις σε όλα τα ΑΕΙ και ακόμη περισσότερο στα περιφερειακά. 
Για παράδειγμα, στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών οι θέσεις κατέβηκαν στις 180 από 223 πέρυσι, στο Αγροτικής Ανάπτυξης από 350 στις 200 κ.α Τα ίδια έγιναν και στο Ιόνιο πανεπιστήμιο όπου για παράδειγμα στο τμήμα Ιστορίας από 191 θέσεις πέρυσι φέτος δόθηκαν μόνο 110 και στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων οι θέσεις από 250, κατέβηκαν στις 150 κ.α.
Τι κατάφερε με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Παιδείας; Πρώτον το αυτονόητο. Να μπαίνουν δηλαδή όλο και λιγότεροι νέοι στα ΑΕΙ και να μειωθούν οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια κάτι που έγινε πέρυσι προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις, αφού σχεδόν 18.000 θέσεις δεν καλύφθηκαν. Αν λοιπόν σε όλα αυτά προστεθεί και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής-ΕΒΕ-(και κυρίως αυτή) τότε οι υποψήφιοι θα πρέπει να ξέρουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη γι΄αυτούς όσον αφορά στον ανταγωνισμό και ακόμη δυσκολότερη για όσους δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους να σπουδάσουν μακριά από τα σπίτια τους.
Με λίγα λόγια και φέτος ο μεγάλος «κόφτης» για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια θα είναι και πάλι η ΕΒΕ στις Πανελλήνιες και όχι από μόνη της, η μείωση των θέσεων. Κατά τα λοιπά από τη χτεσινή ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εκτεταμένες περικοπές τμημάτων παρά μόνο σε δύο. Διασυνοριακής Ανάπτυξης στην Κοζάνη και Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο, που δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό του 2022.
Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας
Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται τεράστια μείωση καθώς ενώ οι περσινές θέσεις ήταν 77.415, φέτος αυτές μειώθηκαν σε 68.394. Σημειώνεται ότι το 2020 οι θέσεις ήταν 78.335. Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος). 
Ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:
  • Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
  • Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  • Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).
  • Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα