Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων: Μέτρα προσέλκυσης εργατών γης


Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη εργατών γης επισημαίνει ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά.
Σημειώνει πως οι μισές αγροτικές εκτάσεις κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητες λόγω της έλλειψης εργατών, οι οποίοι προτιμούν άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου διευκολύνονται με τα απαραίτητα έγραφα παραμονής και εργασίας.
Ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσει η φυγή εργατών, ώστε να ζουν στη χώρα μας σε συνθήκες νομιμότητας και με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Το σχετικό τους έγγραφο κοινοποιούν στους βουλευτές του νομού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Τριφυλίας και τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας.
Αναλυτικά αναφέρουν 
«κ. Υπουργέ, με μεγάλη μας λύπη και απογοήτευση σας πληροφορούμε ότι σε ένα δήμο όπως η Τριφυλία, που είναι ο μεγαλύτερος Ελαιοκομικός Δήμος και το 3ο θερμοκηπιακό και κέντρο υπαίθριων κηπευτικών , οι μισές αγροτικές εκτάσεις θα μείνουν ακαλλιέργητες ενώ παράλληλα διάχυτες είναι οι ανησυχίες για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, σε μια στιγμή που ο κόσμος και η χώρα μας απειλείται με επισιτιστική κρίση.
Αιτία γι αυτήν την κατάσταση εκτός του διπλασιασμού του κόστους παραγωγής, είναι η φυγή των εργατών γης, κυρίως προς την Ιταλία και την Ισπανία.
Ο λόγος δεν είναι ότι στις χώρες αυτές οι εργάτες τυγχάνουν καλύτερων απολαβών αλλά η αναθεώρηση του νόμου που αφορά τους Εργάτες γης και δίνει τα απαραίτητα έγγραφα (άδεια παραμονής και άδεια εργασίας) άμεσα στους εργάτες από τρίτες χώρες.
Κ. Υπουργέ η χώρα μας πρέπει να αντιδράσει άμεσα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες όπως έκανε η Ιταλία και η Ισπανία ώστε να σταματήσει το κύμα φυγής των εργατών, πριν είναι πολύ αργά για την ομαλή συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας της χώρας μας.
Εκτός από τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που είναι ο ίδιος από το 1970 θεωρούμε απαραίτητο να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες:
1) Στους εργάτες γης που ήδη έχουν μπει σε διαδικασία νομιμοποίησης κάνοντας χαρτιά μέσω των λεγόμενων εξαμήνων και που δυστυχώς με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση η οποία έγινε πριν από λίγους μήνες καταργείται, θα πρέπει άμεσα να χορηγηθεί άδεια παραμονής και εργασίας.
2) Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατών γης που βρίσκεται εδώ και χρόνια στη χώρα μας και θεωρείται πλέον εξιδεικευμένο, δεν έχει καθόλου χαρτιά και είναι αόρατο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εδώ, με δήλωση και συναίνεση παραγωγού αγροτικής εκμετάλλευσης ότι εργάζεται και θεωρείται αναγκαίος για την συνέχιση των εργασιών, να του χορηγείται η άδεια παραμονής και εργασίας.
κ . Υπουργέ. Τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε οι εργάτες γης που είναι κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας, να ζουν στη χώρα μας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σε καθεστώς νομιμότητας και όχι παρανομίας. Αυτό θα ήταν θετικό τόσο για εμάς τους παραγωγούς που ζούμε καθημερινά μαζί τους, για τους ίδιους, όσο και για την υπόλοιπη κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα