Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Παραισθησιογόνα ή... «μαγικά» μανιτάρια κατασχέθηκαν για πρώτη φορά στην Ήπειρο - Βρέθηκαν στην κατοχή φοιτητή - Τι προκαλούν

Παραισθησιογόνα μανιτάρια ή «μαγικά» μανιτάρια όπως αποκαλούνται, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν για πρώτη φορά στην Ήπειρο, ενώ λίγες είναι οι ανάλογες περιπτώσεις και σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το epiruspost.gr πρόκειται για συγκεκριμένα είδη που καλλιεργούνται υπό ειδικές συνθήκες και χρησιμοποιούνται ως «ναρκωτικό» συνήθως μαζί με αλκοόλ.
Σε παλιότερο δελτίο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) αναφέρεται ότι φυσικά παραισθησιογόνα υπάρχουν σε περισσότερα από 100 είδη μανιταριών, η πλειοψηφία των οποίων παρέχει τα δραστικά συστατικά ψιλοκυβίνη και ψιλοκίνη.
Στο ίδιο δελτίο αναφέρεται ότι στην Ευρώπη, η χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών σε χώρους διασκέδασης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όμως η διάδοσή τους την εποχή εκείνη περιοριζόταν σε μικρές κλειστές ομάδες – όπως οι ποιητές του κινήματος των μπιτ. Αυτό κράτησε έως ότου ειδικά καταστήματα (“smart shops”) και οι υπαίθριοι πάγκοι παρείχαν ένα μέσο ταχύτερης διάδοσης, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Σύμφωνα με το EMCDDA, τα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται για τις ψυχοδραστικές τους ιδιότητες προέρχονται στην πλειονότητά τους από καλλιέργειες και δε συλλέγονται στην αυτοφυή τους μορφή. «Τα μανιτάρια πωλούνται νωπά ή αποξηραμένα, αλλά και για κατ’ οίκον καλλιέργεια με τη βοήθεια σχετικού έντυπου υλικού, σπόρων και συσκευασιών καλλιέργειας», σημειώνεται.



Βρέθηκε στην κατοχή φοιτητή
Το παραισθησιογόνο μανιτάρι βρέθηκε στην κατοχή 25χρονου φοιτητή στην Άρτα μετά από επιχείρηση που έκαναν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοια ουσία στην περιοχή της Ηπείρου.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο και σε έλεγχο που διενήργησαν βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε ποσότητα παραισθησιογόνου μανιταριού.
Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:
  • ποσότητα παραισθησιογόνου μανιταριού βάρους πέντε κιλών και 819 γραμμαρίων,
  • ποσότητα σπόρων παραισθησιογόνου μανιταριού βάρους δύο κιλών και 595 γραμμαρίων,
  • ακατέργαστη κάνναβη βάρους 36 γραμμαρίων,
  • κοκαΐνη βάρους ενός γραμμαρίου,
  • δύο μεταλλικοί τρίφτες,
  • αποξηραμένος καρπός παραισθησιογόνου μανιταριού βάρους 12,02 γραμμαρίων,
  • υδάτινο διάλυμα σπόρων παραισθησιογόνου μανιταριού σε σύριγγα 7,5ml,
  • σπόροι κάνναβης βάρους 11,29 γραμμαρίων,
  • λίπασμα διαφόρων τύπων συνολικού βάρους -15- κιλών και -200- γραμμαρίων και
  • χρηματικό ποσό -1.000- ευρώ.
Ο κατηγορούμενος με τη σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα