Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ μετά τις πυρηνικές απειλές Πούτιν


Kαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι «δεν μπλοφάρει» για τα πυρηνικά.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που είναι σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, ανακοινώθηκε πως απόψε θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κύριο θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις απειλές του Πούτιν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 03:15 ώρα Ελλάδος, ενώ νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Τα κράτη - μέλη της ΕΕ εμφανίζουν έντονο προβληματισμό για την προκλητική ρητορική και κλιμάκωση του Πούτιν γι΄αυτό και θα συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Στο μεταξύ, τη διεξαγωγή ψευδών δημοψηφισμάτων σε περιοχές της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, καταδικάζουν με κοινή δήλωσή τους ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γερμανία), ο επικεφαλής της αποστολής του Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας Βίτολντ Βάστσικόφσκι (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Πολωνία) και ο εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Ουκρανία Μίχαηλ Γκάλερ (ΕΛΚ, Γερμανία).
Όσον αφορά την απόφαση για μερική επιστράτευση στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος της ΕΕ σχολίασε ότι αποδεικνύει την «απόγνωση» του Πούτιν και το μόνο που θα επιτευχθεί με αυτό θα είναι η κλιμάκωση της κρίσης.
«Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, ότι ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση του επιθετικού πολέμου. Είναι μια ακόμα απόδειξη της απελπισίας του για το πώς εξελίσσεται η επίθεσή του στην Ουκρανία. Τον ενδιαφέρει μόνο η συνέχιση του καταστροφικού πολέμου που έχει ήδη πολύ άσχημες συνέπειες σε όλο τον κόσμο» κατέληξε ο Πίτερ Στάνο.
Την ίδια ώρα, σκληρή απάντηση στον Ρώσο πρόεδρο έδωσε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος από έναν και μόνο άνδρα» δήλωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «κανείς δεν απείλησε τη Ρωσία και κανείς άλλος, πέραν της Ρωσίας, δεν επιδίωξε τη σύγκρουση».
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι εξαπολύει ριψοκίνδυνες και ανεύθυνες πυρηνικές απειλές, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει τον πυρήνα της χάρτας των δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
«Εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία και τον λαό μας. Αυτό δεν είναι μπλόφα. Η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, η ανεξαρτησία και η ελευθερία μας θα κατοχυρωθούν, επαναλαμβάνω με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Όσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι άνεμοι που επικρατούν μπορούν να στραφούν εναντίον τους», ανέφερε μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα