Εγκαταλείπεται η σταφίδα, ξεριζώνεται από τους παραγωγούς η άλλοτε δυναμική καλλιέργεια της πατρίδας μας, στη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές.
Αιτία η οικονομική ζημιά των τελευταίων χρόνων και η αδιαφορία αρμοδίων υπουργών και της κυβέρνησης να στηρίξουν το προϊόν, σύμφωνα με τις ευθύνες που καταλογίζονται από αγροτοσυνεταιριστές.
Η περσινή παραγωγή είναι στα αζήτητα και αρκετές ποσότητες βρίσκονται στις αποθήκες της Παναιγιαλείου Ενωσης, εμπόρων και παραγωγών, ενώ και η νέα ενίσχυση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, θεωρείται κοροϊδία από τους παραγωγούς.
Αγροτοσυνεταιριστές καλούν την κυβέρνηση να αποφασίσει αν πρέπει να εγκαταλειφθεί ένα προϊόν που έσωσε τη χώρα μας σε δύσκολες εποχές.
Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος σημείωσε ότι “η σταφίδα πάει προς εγκατάλειψη, το ιστορικό προϊόν που έχει σώσει τη χώρα σε δύσκολες περιόδους” κι επεσήμανε: “Και αυτό εξαιτίας των ενεργειών υπουργών και της κυβέρνησης. Πρέπει να βοηθήσουν το απόθεμα της σταφίδας, όπως βοήθησαν τα άλλα προϊόντα, αλλά δεν το έχουν κάνει. Εξοντώνουν τους σταφιδοπαραγωγούς”.
Ο κ. Σωτηρόπουλος βεβαίωσε πως “παντού οι παραγωγοί ξεριζώνουν τη σταφίδα. Και δεν μιλάμε για τη Μεσσηνία που έχει το λάδι, αλλά και για περιοχές που δεν έχουν εναλλακτική λύση καλλιέργειας” και κάλεσε τους κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν ξεκάθαρη απόφαση: “Ας αποφασίσουν αυτοί που διοικούν, αν πρέπει να εγκαταλειφθεί το προϊόν που έφερε ψηλά τη χώρα και συντήρησε χιλιάδες οικογένειες σε δύσκολες εποχές.
Είναι κρίμα να διώκεται η σταφίδα από υπουργούς για να κάνουν το χατήρι συντεχνιών”.
“ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΧΑΛΑΝΕ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ”
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Ενωση Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης ανέφερε ότι “στα αζήτητα βρίσκεται η περσινή παραγωγή” και μας ενημέρωσε πως “σταφίδα τιμολογήθηκε με 50 και 70 λεπτά, προκειμένου παραγωγοί να μη χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση”. Παρατήρησε ότι “υπάρχουν ποσότητες που έχουν τιμολογηθεί, αλλά ακόμα βρίσκονται στις αποθήκες και δεν έχουν πληρωθεί” και τόνισε: “Αρκετά κτήματα ξεριζώθηκαν, εγκαταλείφθηκαν, σε τι ποσοστό, όμως, έχει γίνει αυτό, είναι άγνωστο. Πάντως σε όλα τα χωριά χαλάνε τη σταφίδα, σε κάθε χωριό υπάρχει και κάποιος παραγωγός που έχει εγκαταλείψει κτήμα με σταφίδα”.
Ο Γ. Λαζόγιαννης είπε ότι υπάρχουν αποθέματα και στην Παναιγιάλειο Ενωση και σε ιδιώτες εμπόρους κι επεσήμανε, επικρίνοντας: “Και το υπουργείο δεν έχει κάνει τίποτα για να φύγουν τα αποθέματα και να ομαλοποιηθεί η αγορά. Εχει υποσχεθεί επιπλέον 4,7 εκ. ευρώ, καλοδεχούμενα είναι, αλλά αποτελούν μόνο μια προσωρινή ένεση. Με μαθηματική ακρίβεια η καλλιέργεια της σταφίδας εξαφανίζεται”.
Εν αναμονή της νέας παραγωγής εκφράζοντας την ανησυχία του, παρατήρησε: “Σε 4 - 5 μήνες θα έχουμε την καινούργια παραγωγή. Θα βγει η Παναιγιάλειος να κάνει παρέμβαση μετά τις ζημιές των 2 τελευταίων χρόνων; Πέρσι αγόρασε με 1,18 ευρώ, έχει πληρώσει τα 80 λεπτά και μέσα στον Μάιο θα δώσει και την εξόφληση. Και όλα αυτά ενώ το 2020 η τιμή της σταφίδας ήταν στο 1,60 ευρώ και τώρα όλα, λιπάσματα, πετρέλαια, φάρμακα έχουν πάει στα ύψη”.
Ο πρόεδρος της Ενωσης εκτίμησε με απογοήτευση ότι “ο πρωτογενής τομέας τελείωσε” και πρόσθεσε: “Μας έχει μείνει μόνο το λάδι πλέον. Αν και αυτό δεν πάει καλά, θα μας γονατίσει όλους. Δεν υπάρχει κεντρική πολιτική καθοδήγηση για τον πρωτογενή τομέα, να μας πει τι μέλλει γενέσθαι, τι θα κάνουμε. Η σταφίδα είναι απαιτητική καλλιέργεια, έχει έξοδα, θέλει πολλή δουλειά. Έχουμε γεννηθεί με τη σταφίδα και είναι πολύ άσχημη η κατάσταση και αυτό μας πονάει. Δεν υπάρχει κυβερνητική πρόθεση να λυθεί το θέμα της σταφίδας”.
“ΤΙΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ”
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος μας επιβεβαίωσε ότι “ο κόσμος ξεριζώνει τις σταφίδες ή τις αφήνει ακαλλιέργητες και αυτοί που συνεχίζουν, δεν καλλιεργούν όπως πρέπει” και πως “παραγωγοί τιμολόγησαν τη σταφίδα με 50 και 70 λεπτά σε εμπόρους, για να μην χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση”. Κι ενημέρωσε ότι “η ενίσχυση αυτή που ήταν να πληρωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, δεν έχει ακόμα πληρωθεί”.
Βεβαίωσε, ακόμα, ότι “σταφίδες που έχουν τιμολογηθεί με 70 λεπτά, παραμένουν στις αποθήκες εμπόρων ή και παραγωγών ακόμα. Δυσκολεύεται να φύγει η σταφίδα” και συμπλήρωσε: “Η περισσότερη ποσότητα διατέθηκε στους εμπόρους με 70 και 90 λεπτά, ενώ κάποιες λίγες ποσότητες μπορεί να έφυγαν με 1,10 ευρώ, όταν η Παναιγιάλειος είχε ανακοινώσει 1,20 και 1,25. Αρκετοί έμποροι δεν έχουν πληρώσει ακόμα. Πολλά χωράφια ξεριζώθηκαν, άλλα έμειναν ακαλλιέργητα, ενώ και αυτοί που καλλιέργησαν, δεν έριξαν λιπάσματα, δεν θα ραντίσουν σωστά. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα”.
Οσον αφορά τις υποσχέσεις για ενίσχυση ο Κ. Αποστολόπουλος επεσήμανε ότι “έχουν υποσχεθεί και φέτος de minimus ενίσχυση, όπως έκαναν και πέρσι, συνολικά 4,7 εκ. ευρώ. Με αυτό το ποσό ο κάθε παραγωγός θα πάρει 10 με 15 λεπτά το κιλό, δεν θα φθάσει ούτε το 1 ευρώ είσπραξη συνολικά, όταν το κόστος παραγωγής είναι 1,20 με 1,30 ευρώ”. Και δήλωσε με απογοήτευση πως “εγκαταλείπεται η σταφίδα, το φωνάζουμε εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα τα τελευταία. Φεύγουν στρέμματα κάθε χρόνο, βάζει ο κόσμος γροθάρια και πάμε σε μονοκαλλιέργεια. Όταν μπαίνεις μέσα κάθε χρόνο πώς να καλλιεργήσεις; Κρατιέται μόνο σε περιοχές που δεν μπορεί να καλλιεργηθεί τίποτα άλλο”.
Καταλήγοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση “είναι κοροϊδία αυτό που μας κάνουν. Είναι ψίχουλα. Έχουμε χάσει δύο χρόνια τώρα 2 ευρώ το κιλό και μας δίνουν 20 με 30 λεπτά” και ανέφερε με πόνο ψυχής: “Καλλιεργούμε χωρίς να βλέπουμε φως. Έχουμε φτιάξει καινούργιες σταφίδες με κόπο και λυπούμαστε να τις ξεριζώσουμε”. Γιάννης Σινάπης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα