Σελίδες

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Αντίθεση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΠΑΤΟΥ ΣΕ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Την αντίθεσή του στην πιθανή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε τμήμα της ΒΙΠΕ Καλαμάτας εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος.
Συγκεκριμένα, σε επιστολή που έστειλε στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο κ. Καραμπάτος τονίζει ότι παραβιάζεται ο σκοπός ύπαρξης των ΒΙΠΕ, που είναι η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων. “Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να χωροθετηθούν σε χέρσες εκτάσεις, από τις άπειρες τέτοιες που υπάρχουν στη γύρω περιοχή, χωρίς να απαιτείται να διατεθεί τμήμα της οριοθετημένης ΒΙΠΕ“, σημειώνει.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Κυρία υπουργέ, Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς που διαχειρίζεται τη ΒΙΠΕ Καλαμάτας συμφώνησε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε τμήμα της
οριοθετημένης ΒΙΠΕ. Μέχρι σήμερα, θεωρούσαμε ότι η ΒΙΠΕ προορίζεται για την εγκατάσταση βιομηχανιών, τις οποίες μάλιστα η Τράπεζα Πειραιώς θα όφειλε να προσελκύσει, και όχι για άλλες εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χωροθετηθούν σε οποιαδήποτε χέρσα έκταση που δεν έχει δεσμευθεί για βιομηχανική χρήση, όπως οι ΒΙΠΕ.
Αντιλαμβανόμαστε, όμως, ότι για την Τράπεζα Πειραιώς η εν λόγω εγκατάσταση αποτελεί εύκολη λύση, την οποία και προωθείχωρίς να λαμβάνει υπόψη:
1. Την αμφίβολη νομιμότητα του εγχειρήματος με βάση το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που αφενός σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση (άρθ. 3 παρ. 3 της σχετικής ΚΥΑ), ενώ αναφέρεται σε εξαίρεση από τη δυνατότητα χωροθέτησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε «άλλες περιοχές ή ζώνες που υπάγονται σήμερα σε ειδικό καθεστώς χρήσεων γης….» όπως είναι οι ΒΙΠΕ (άρθ. 17 παρ. 2 εδάφ. στ‘ της ίδιας ΚΥΑ).
2. Την παραβίαση του σκοπού ύπαρξης των ΒΙΠΕ, που είναι η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων.
3. Το γεγονός ότι η ίδια η Τράπεζα Πειραιώς, ως διαχειριστής των ΒΙΠΕ εκ μέρους του κρά-τους, οφείλει να δραστηριοποιείται για την προσέλκυση τέτοιων μονάδων.
4. Το γεγονός ότι θα μπορούσαν να προσελκυστούν στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που θα ενίσχυαν την τοπική οικονομία ποικιλοτρόπως.
5. Τη δυνατότητα τέτοια φωτοβολταϊκά συστήματα να χωροθετηθούν σε χέρσες εκτάσεις, από τις άπειρες τέτοιες που υπάρχουν στη γύρω περιοχή, χωρίς να απαιτείται να διατεθεί τμήμα της οριοθετημένης ΒΙΠΕ.
6. Την προοπτική, με την Ιόνια οδό, με την εθνική οδό Αθήνα - Τρίπολη - Καλαμάτα (αποτελεί συνέχεια του Αξονα 10), την προγραμματιζόμενη γρήγορη σιδηροδρομική σύνδεση και σε συνδυασμό με το λιμάνι και το αεροδρόμιο, η Καλαμάτα να αποτελέσει υπερεθνικό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών προς και από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, πράγμα που θα συμβάλει στην εγκατάσταση νέων παραγωγικών μονάδων στην περιοχή της, που μοιραία θα πρέπει να κατευθυνθούν στη ΒΙΠΕ.
Στη συνέχεια των ανωτέρω, σας καλούμε να εξετάσετε και με την παρέμβασή σας η Τράπεζα Πειραιώς και η θυγατρική της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. να αναθεωρήσουν την απόφασή τους η οποία θα λειτουργήσει σε βάρος της μελλοντικής ανάπτυξης της περιοχής, βρίσκει αντίθετους όλους τους παραγωγικούς κλάδους της πόλης μας και στην οποία θα αντιταχθούμε με κάθε τρόπο».
Πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα