Σελίδες

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010


Αδιεξοδα για ολους

Τα πράγματα έχουν αγριέψει. Και, όπως φαίνεται, περισσότερο απ’ όσο προέβλεπε ή φοβόταν η κυβέρνηση. Ακόμη και οι «κόκκινες γραμμές» δεν δείχνουν ν’ αντέχουν στις πιέσεις των εταίρων μας, οι οποίοι, για να μας δώσουν τη στήριξη που ζητάμε, απαιτούν μέτρα και θυσίες που ξεπερνούν τις αντοχές εκείνων που θα υποχρεωθούν να τις υποστούν. Γιατί δυστυχώς σ’ αυτό το σημείο είμαστε πια. Και είναι αδιέξοδο.
Τώρα πια δεν μιλάμε για μέτρα που θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Ούτε για μέτρα που απλώς θα μειώσουν το εισόδημα κάποιων καλά αμειβόμενων ή έστω θα τους υποχρεώσουν να περιορίσουν κάποια έξοδό.. τους. Τώρα μιλάμε γι’ αυτούς, και δεν είναι λίγοι, που η φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει αφόρητα τον προϋπολογισμό τους ή η ενδεχόμενη στέρηση του 14ου μισθού θ’ αφήσει ένα τεράστιο κενό στο εισόδημά τους. Και γι’ αυτούς η κατάσταση είναι αδιέξοδη.

Οπως είναι και για μένα αυτή η στιγμή. Ξέρω ότι η εύκολη λύση είναι ο λαϊκισμός, η μεγαλοστομία, η προστασία των οικονομικά αδύναμων. Αλλά ξέρω ότι στην πραγματικότητα δεν είναι λύση. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, αν η κρίση δεν ξεπεραστεί και οι παρενέργειές της σαρώσουν τη χώρα, ούτε οι έχοντες ούτε οι σχετικά εύποροι θα καταβάλλουν το τίμημα. Οι οικονομικά αδύναμοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι εκείνοι που θα υποστούν τις συνέπειες και καμιά φιλολαϊκή διακήρυξη δεν θ’ αποδειχθεί ικανή να τους προστατεύσει.

Αλλά από την άλλη πλευρά, πώς να διανοηθείς να ψελλίσεις σε κάποιον να πληρώσει από αυτά που δεν έχει ή να στερηθεί εκείνα που συμπλήρωναν ένα μικρό μέρος από αυτά που του έλειπαν; Πώς γίνεται να επιβάλλεις θυσίες σε κάποιον που αντικειμενικά δεν είναι σε θέση να τις αντέξει; Πώς μπορείς να ζητήσεις από κάποιον να βυθιστεί ακόμη πιο βαθιά στην ανέχεια;

Λένε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Και υποθέτω ότι έτσι θα είναι. Μόνο με το μαχαίρι στο λαιμό φτάνεις σε τέτοιες αποφάσεις. Αλλά το αδιέξοδο παραμένει αδιέξοδο. Για όλους. Και για όποιους αποφασίζουν, και για όποιους υφίστανται, και για όποιους επιχειρούν να περιγράψουν.

3 σχόλια:

  1. ΑνώνυμοςΜαρτίου 02, 2010

    Την πολύπλευρη-οικονομική, κοινωνική, οικολογική και ηθική-κρίση που βιώνουμε πρέπει να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία ! Μόνον έτσι θα ξαναχτίσουμε ένα οικονομικό σύστημα που θα προστατεύει την κοινωνική συνοχή και θα είναι δημοκρατικά ελεγχόμενο ! Ή τώρα ή ποτέ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑνώνυμοςΜαρτίου 02, 2010

    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΓΑΠΗ.ΟΣΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΑΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑνώνυμοςΜαρτίου 02, 2010

    Τρισκατάρατον είναι το πλοίο το έχον κατάρτια και στα τρία ιστία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα