Σελίδες

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Μικρά...αλλά σημαντικά



28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

!Αμυντική συνεργασία και εξοπλισμοί θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ευ. Βενιζέλου, που από αύριο πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι η προμήθεια των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΒΜΡ-3, των οποίων το κόστος φέρεται να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον προϋπολογισμό. Από 1,25 δισ. μαθαίνουμε ότι πλέον αγγίζει τα... 2 δισ. ευρώ! Σε τι οφείλεται το καπέλο; Στη συμπαραγωγή που θέλουν να αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες και που σε..
.κάθε περίπτωση χρεώνεται στον πελάτη.

ΠΑΣ. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Φοβικό σύνδρομο
*Μαχαίρι στην ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών βάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας.
Με ποια αφορμή προέκυψε φοβικό σύνδρομο; Ηταν η πληροφορία, που με παρέλευση ολίγων ωρών πήραν πίσω ως ανακριβή, για έλεγχο των στοιχείων δρομολογίου εμπορικού πλοίου από τουρκική κορβέτα, εντός των εθνικών χωρικών υδάτων. Ετσι αποφάσισαν να σταματήσουν την αποστολή πληροφοριών μέσω SMS για τέτοια συμβάντα. Με αυτό τον τρόπο υλοποιούν τη δέσμευση του πρωθυπουργού για διαφάνεια παντού;

ΠΑΣ. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Επί τρία
*Η πολιτική πλατφόρμα που κατέβασε προ δεκαπενθημέρου στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΝ ο Π. Λαφαζάνης παίρνει το δρόμο προς τις οργανώσεις του κόμματος.
Συμβιβαστική λύση δεν βρέθηκε, ούτε στη χθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, αφού η ηγεσία του «Αριστερού Ρεύματος» (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Σ. Λεουτσάκος. Α. Καλύβης) επέμεινε οι διαφωνίες της να μην ενταχθούν ως παρατηρήσεις στον κορμό των θέσεων που έχει συντάξει η επιτροπή συνεδρίου υπό τον Ν. Βούτση. Ετσι όσοι θα συμμετέχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες θα συζητούν επί τριών κειμένων (Θέσεις, κείμενο του «Ρεύματος», άλλο κείμενο της «Ανανεωτικής πτέρυγας»). Τα κείμενα θα τεθούν σε ψηφοφορία και από την αποδοχή τους θα προκύψει και μια πρώτη εικόνα προς τα πού κλείνει η πλειοψηφία των συνέδρων.

Φ. Π. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Περίεργη αναβολή
*Οι 15 ημέρες αναβολής στο ΚΑΣ στα μέσα Ιανουαρίου, όπου θα συζητιόταν η τύχη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδας, μετατράπηκαν σε επ' αόριστον αναβολή.
Στη ματαιωθείσα συνεδρίαση θα συζητιόταν η σύσταση επιτροπής, προκειμένου να αποφανθεί για τον καθορισμό του χώρου «ως ζώνης Α απολύτου προστασίας». Τότε η συζήτηση είχε αναβληθεί κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών, που επιδιώκουν την εμπορική εκμετάλλευση του χώρου. Επειτα από τρία χρόνια απόλυτης εγκατάλειψης, οι εργασίες στην Αγροτέρα ξεκίνησαν τις παραμονές των περασμένων Χριστουγέννων και σταμάτησαν ένα μήνα μετά. Τώρα λίγο πριν από το Πάσχα, αναμένεται και πάλι έναρξη εργασιών. Αραγε τι εξυπηρετεί η κινητικότητα αυτού του είδους σε νεκρές περιόδους;

ΝΤ. ΚΑΡ. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Πρώτη φορά
*Ο Κ. Καραμανλής απουσίαζε, η Ντόρα Μπακογιάννη όμως ήταν εκεί. Ο λόγος για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα για την οικονομία.
Η πρώην υπουργός άκουσε την ομιλία του Α. Σαμαρά. Κι όταν τη ρωτήσαμε λίγο μετά στο καφενείο της Βουλής, σχολίαζε πως πρώτη φορά ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσέφερε τέτοια κάλυψη στις κυβερνήσεις Καραμανλή.

Α. Ε. Μ. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ανευ ουσίας
*Η πρώτη συνεδρίαση της νεοσύστατης κοινοβουλευτικές υποεπιτροπής για εξοπλιστικά μάλλον δεν προσέφερε κάτι ουσιώδες.
Οχι τόσο γιατί νυν και τέως υπουργοί Αμυνας αντάλλαξαν αγοραίες εκφράσεις. Αλλά επειδή τα μέλη της ούτε γνωρίζουν επί της ουσίας τα θέματα ούτε έχουν τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων. Πολύ περισσότερο όταν σε λίγες ώρες συζητήθηκαν συμβάσεις δισεκατομμυρίων στη φούρια της κυβέρνησης να προχωρήσει τα «υποβρύχια ντιλ» όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

ΠΑΣ. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Παλιά μου τέχνη....
*Τι σχέση έχουν η «συμμετοχική δημοκρατία» με την Αγρια Δύση;
Ανήμερα εθνικής εορτής το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες 22χρονου φοιτητή τον οποίο κατηγορεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Στους αστυνομικούς φάνηκε ιδιαίτερα ύποπτο ότι ο κρατούμενος είπε μόνο το όνομά του. Το μοναδικό στοιχείο που διαθέτουν είναι ένα αποτύπωμά του στο περιβόητο διαμέρισμα του Χαλανδρίου. Ζήτησαν λοιπόν την συμμετοχή των πολιτών (λαϊκιστί: ρουφιανιά) όπως έκαναν στο Φαρ-Ουέστ για τους σκληρούς εγκληματίες. Ξέρουν πως η μέθοδος τους είναι εντελώς αναποτελεσματική, ωστόσο πιστοποιείται από τον «τρομονόμο» και αποτελεί την βάση για τα τρομοσενάρια που έχουν γεμίσει τα ΜΜΕ. Κι αν στο μέλλον ο 22χρονος αθωωθεί, τι πειράζει που τον διαπόμπευσαν; Τη δουλειά τους έκαναν. Προστάτες και δημοσιογράφοι...

Π. Μπ. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Συμφωνία για ΔΝΤ
*Εδώ και πολλές μέρες ο Γ. Καρατζαφέρης προέτρεπε την κυβέρνηση να προσφύγει στο ΔΝΤ, αφού, όπως έλεγε, «εκεί υπάρχουν χρήματα που μας περιμένουν».
Αλλωστε, οι θέσεις που έχει εκφράσει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ταιριάζουν γάντι στις συνταγές του ΔΝΤ: σε πρόσφατη συνέντευξή του πρότεινε (για να έρθουν ξένες επενδύσεις) την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων.

Τ. Τ. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Επίθεση στο enet.gr
*Προβλήματα στη λειτουργία του site της «Ελευθεροτυπίας» που φιλοξενείται στη διεύθυνση www.enet.gr, δημιούργησε κακόβουλη μαζική «επίθεση» από υπολογιστές από το εξωτερικό που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και αντιμετωπίστηκε σταδιακά.
Ζητούμε την κατανόησή σας για πιθανά προβλήματα στην πρόσβαση στην ιστοσελίδα.

Γ. Χ. Π. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

!
Αμυντική συνεργασία και εξοπλισμοί θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ευ. Βενιζέλου, που από αύριο πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι η προμήθεια των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΒΜΡ-3, των οποίων το κόστος φέρεται να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον προϋπολογισμό. Από 1,25 δισ. μαθαίνουμε ότι πλέον αγγίζει τα... 2 δισ. ευρώ! Σε τι οφείλεται το καπέλο; Στη συμπαραγωγή που θέλουν να αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες και που σε κάθε περίπτωση χρεώνεται στον πελάτη.

ΠΑΣ. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Σωστή κίνηση
*Την ικανοποίηση της Ελλάδας εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για την κύρωση από την αλβανική Βουλή της συμφωνίας που προβλέπει την έρευνα, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των ελλήνων πεσόντων στρατιωτών στην Αλβανία το 1940-41.
Με βάση τη σχετική συμφωνία του 2009, θα δημιουργηθούν δύο νεκροταφεία και αντίστοιχα μνημεία στην Κλεισούρα και στην Κορυτσά, προς τιμήν των ελλήνων μαχητών κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Τώρα απομένει η υλοποίησή της με τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Τ. Τ. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Δεν του αρέσει
Επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Αν. Μιλόσοσκι, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ν. Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για έλλειψη πραγματισμού στο θέμα της ονομασίας και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι είναι έτοιμη μόνο για «χειραψίες και φωτογραφήσεις», κάνοντας μάλιστα σύγκριση στο θέμα αυτό με την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή.

Τ. Τ. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ταξίδι στην Ιταλία
*Η καλύτερη εποχή για να κάνει κανείς τον γύρο της Ιταλίας είναι η άνοιξη.
Το λένε όλοι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί. Ο Κ. Καραμανλής πήρε την οικογένειά του και από την περασμένη εβδομάδα ταξιδεύει στη γείτονα, μακριά από τις σκοτούρες της Ελλάδας. Το προηγούμενο διάστημα πιέστηκε πολύ, μέσα και έξω από τη Ν.Δ. να μιλήσει για την οικονομία και τις ευθύνες της κυβέρνησής του. Ο πρώην πρωθυπουργός όμως έχει ως βασική αρχή να μην αντιδρά ποτέ υπό πίεση. Στην Αθήνα θα επιστρέψει μετά το Πάσχα. Κι αν δει ότι η πίεση συνεχίζεται, δεν αποκλείεται να παρατείνει για μερικές μέρες τις διακοπές του.

ΜΠ. Α. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Υπερυπουργός
*Υπερδραστήριος εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες στην εξωτερική πολιτική ο Χ. Παμπούκης, τον οποίο πολλοί θεωρούν «σκιώδη υπουργό Εξωτερικών».
Την Παρασκευή είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον τούρκο υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Εγκεμέν Μπαγκίς, με τον οποίο συζήτησαν και τα της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, που θα γίνει στο τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Το ενδιαφέρον είναι πως από τη συνάντηση απουσίαζε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, αρμόδιος για τα ελληνοτουρκικά. Την Πέμπτη λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής ο υπουργός Επικρατείας βρισκόταν στο Παρίσι για συζητήσεις με στενούς συνεργάτες του Ν. Σαρκοζί ώστε να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι για τις γαλλο-γερμανικές διαπραγματεύσεις.

Τ. Τ. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Αυταπάτες
*Στροφή 180 μοιρών έκανε τελικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην πρόσφατη απόφασή της να περιορίσει τις εμφανίσεις των ιατρικών επισκεπτών στα νοσοκομεία.
Αρχικά, ο γ.γ. του υπουργείου Ν. Πολύζος είχε αποστείλει εγκύκλιο σε όλο το ΕΣΥ, με την οποία επέτρεπε στους ιατρικούς επισκέπτες να ενημερώνουν τους γιατρούς για τα νέα σκευάσματα μόνο δύο φορές το μήνα και μάλιστα μέσα στο αμφιθέατρο. Ομως, η απόφαση αυτή προκάλεσε γέλωτες στους ιατρικούς κύκλους, καθότι θεωρήθηκε αστείο μέτρο για τον περιορισμό της σπατάλης, μια που η απαγόρευση αυτή έδινε έναν ακόμη λόγο η ενημέρωση να γίνεται... κατ' ιδίαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ετσι, ο Ν. Πολύζος, με νέα του εγκύκλιο, επιτρέπει πια η ενημέρωση να γίνεται ανά τμήμα. Και το ερώτημα παραμένει: Με τέτοιου είδους μέτρα σκοπεύει να περιστείλει τις φαρμακευτικές δαπάνες στα νοσοκομεία η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου;

Δ. ΕΥΘ. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Εκ των ενόντων
*Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν τις μέρες του Πάσχα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα πάνε στις περιφέρειές τους.
Πρέπει να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους γιατί το ΠΑΣΟΚ άλλα υποσχόταν προεκλογικώς και άλλα κάνει σήμερα, γιατί μείωσε τα εισοδήματα και γιατί δέχθηκε την εμπλοκή του ΔΝΤ στην οικονομία της χώρας. Το επιχείρημα ότι «βρήκαμε καμένη γη» εξαντλεί μέρα με τη μέρα τη δυναμική του. Η άλλη δικαιολογία ότι «τα μέτρα είναι εκτός της φυσιογνωμίας μας» μοιάζει σουρεαλιστική. Οσοι ρωτούν το κόμμα «τι θα λέμε στις συνάξεις;», η Ιπποκράτους τούς παραπέμπει στα κείμενα του βασικού σχολιασμού που εκδίδονται καθημερινώς.

Τ. Π. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Στενός κορσές
*Απόφαση να επισπευθούν οι αλλαγές στις στατιστικές υπηρεσίες της Ε.Ε. πήρε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Ελλάδα είχε πάλι την τιμητική της, αφού έγινε λόγος για «εξασφάλιση της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της έγκαιρης παράδοσης των στατιστικών στοιχείων εκ μέρους των εθνικών υπηρεσιών». Μόνο έτσι -είπαν οι ηγέτες- η επιτήρηση θα είναι αποτελεσματική. Στην Ελλάδα το υπουργείο πρέπει τώρα να επισπεύσει τις διαδικασίες εξεύρεσης «νέου Κοντοπυράκη» και διοικητικού συμβουλίου. Ο επίτροπος Ολι Ρεν βιάζεται να στείλει τον δικό του άνθρωπο ως επιτηρητή ώστε να έχει τον έλεγχο της κατάστασης...

Αγγ. Παπ. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Η σημαία του ΛΑΟΣ
*Εναν θεσμικό συνήγορο των ρατσιστικών αθλιοτήτων που φώναζαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου εις βάρος των μεταναστών, βρήκαν οι 39 άνδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών στο πρόσωπο του Γ. Καρατζαφέρη.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε τον Μ. Χρυσοχοΐδη ότι έχει χάσει το μέτρο, εξαιτίας της εντολής που έδωσε για Ενορκη Διοικητική Εξέταση και καρατομήσεις στο Σώμα. «Αυτοί οι οποίοι διακινδυνεύουν καθημερινά τη σωματική τους ακεραιότητα για την τιμή της πατρίδας, διώκονται γιατί χρησιμοποίησαν συνθήματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τη σημαία του Εθνους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Αν έχει τέτοια σημαία...

Τ. Τ. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Καλά μαντάτα
*Κατά 15% υπολογίζεται ότι έχουν μειωθεί οι φαρμακευτικές δαπάνες στους νομούς Λάρισας και Φθιώτιδας, όπου από τις αρχές Μαρτίου εφαρμόζεται πιλοτικά η ηλεκτρονική παρακολούθηση της συνταγογραφίας.
Το πρόγραμμα πρόκειται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στις αρχές Μαΐου. Το άγχος του Α. Λοβέρδου φαίνεται από την ενημέρωση που ζητεί καθημερινά από τις αρμόδιες διευθύνσεις. Τον Μάιο, θα αξιολογηθεί η πορεία του προγράμματος σταθερότητας και για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα χρονοδιαγράμματα μείωσης των δαπανών είναι ασφυκτικά. Το ενδεχόμενο τεχνικής αστοχίας, δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται.

ΜΠ. Α. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Αποχαρακτηρισμοί
*Ερώτηση στη Βουλή για τη δασική έκταση που δόθηκε με χειρόγραφη σημείωση στη μητέρα του Ν. Ζαγοριανού (πρώην ανακριτή της Siemens), στον Πόρο, κατέθεσε την Παρασκευή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α' Πειραιά, Μαν. Μπετενιώτης.
Απευθύνεται στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και βασίζεται στο δημοσίευμα της «Κ.Ε.», στις 21 Μαρτίου 2010. Ο βουλευτής ζητάει να πληροφορηθεί τις ενέργειες του δασαρχείου Πόρου την περίοδο 1996-2002 για την έκταση που σταδιακά άλλαξε μορφή, ώστε να την προστατεύσει. Και μπαίνοντας στο «ψητό» ρωτάει ποια ήταν η συνεργασία του περιφερειάρχη Χ. Μανιάτη, που με χειρόγραφό του δεν αποχαρακτήρισε την έκταση, με τον δασάρχη. Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι οι ενέργειες του δασάρχη απασχολούν ήδη τη Δικαιοσύνη!

Γ. ΠΑΠ. 28 Μαρ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ισορροπίες
*Την παρέμβαση Τρισέ αναδεικνύουν οι κυβερνητικοί παράγοντες ως την πιο θετική για την Ελλάδα, ενώ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη σκληρή θέση της Αγκελας Μέρκελ.
Υποστηρίζουν επίσης ότι ο ευρωπαίος τραπεζίτης «άδειασε» με την κίνησή του την καγκελάριο της Γερμανίας. Παλιός κοινοβουλευτικός που γνωρίζει καλά τα ευρωπαϊκά πράγματα έλεγε στην «Κ.Ε.» ότι «δεν μπορώ να πιστέψω πως η πρωτοβουλία Τρισέ ήταν ερήμην ή, πολύ περισσότερο, κόντρα στην επιθυμία της Γερμανίας. Αλλωστε, τίνος τα λεφτά υπόσχεται ο Ζ. Κ. Τρισέ; Προφανώς της Γερμανίας, η οποία συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στους μηχανισμούς χρηματοδότησης». Το επιχείρημα μοιάζει λογικό. Η Αγκελα Μέρκελ άλλωστε έπρεπε να ισορροπήσει ανάμεσα στις υποσχέσεις της στο εσωτερικό της Γερμανίας και στις υποχρεώσεις της στην ευρωζώνη.
πηγή: VETO 300

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα