Σελίδες

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Η εθνική συνείδηση στην εποχή του ίντερνετ

Τι σημαίνει για τους νέους Καλαματιανούς σήμερα η επέτειος της 23ης Μαρτίου 1821; Τους κάνει να νιώθουν υπερήφανοι ή είναι απλώς ένα έθιμο, που με το χρόνο τείνει να γίνει παρωχημένο; Ακόμη, τι θεωρούν στις μέρες μας επαναστατικό; Για τι αξίζει να αγωνιστεί ο σύγχρονος Έλληνας; Αυτά ρωτήσαμε νέους της πόλης. Οι απόψεις τους, αν και διίστανται, περιγράφουν γλαφυρά την αλλαγή στα ήθη, αλλά και στο τι θεωρεί ο καθένας σημαντικό.

Κίμων Συνέσιος: «Η γνώση είναι επανάσταση»
«Αν και είναι ιστορικής σημασίας η επέτειος και για την πόλη μας αλλά και για το έθνος, δυστυχώς για τους νέους δε λέει τίποτα απολύτως. Έχουν απαξιωθεί στη συνείδησή τους και οι δυο ημερομηνίες, 23η και 25η Μαρτίου, και πλέον είναι απλώς κάτι εθιμοτυπικό, το οποίο έχουν συνδέσει με άλλα πράγματα που απεχθάνονται. Αυτό, δυστυχώς, γίνεται, γιατί δεν έχει καλλιεργηθεί η συνείδηση μέσω της εκπαίδευσης, τόσο για την Ιστορία όσο και για το τι θα ήμασταν αν δε συνέβαιναν αυτά τα γεγονότα.
Επανάσταση στις μέρες μας θα μπορούσε να είναι η γνώση. Το μόνο επαναστατικό σήμερα είναι η γνώση, τίποτα άλλο. Αν όλοι οπλιστούμε με γνώση, τότε σίγουρα θα υπάρξει επανάσταση, στο ήθος και το ύφος της εποχής, αλλά και στα τεκταινόμενα. Δυστυχώς, όλα όσα συντελούνται και στο σχολείο αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δε βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι λυπηρό, και για εμάς τους νέους, για τους έφηβους και για τα παιδιά. Σε λίγα χρόνια, θα ξέρουμε για τις δυο ημερομηνίες τυπικά, επειδή θα είναι αργίες».

Έλλη Σοφιανίδου: «Σήμερα σκοτωνόμαστε να βρούμε μια δουλειά»
«Αυτό που ξέρω για την 23η Μαρτίου είναι ότι ξεκίνησε από εδώ η Επανάσταση του 1821, από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Για εμάς τους νέους είναι περισσότερο μια συνήθεια, ένα έθιμο που τηρείται κάθε χρόνο την ίδια μέρα, με εκδηλώσεις στην Καλαμάτα και την αναπαράσταση στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
Επαναστατικό στις μέρες μας δε θεωρώ τίποτα. Σήμερα, σκοτωνόμαστε να βρούμε μια δουλειά και τίποτα παραπάνω».

Γιώργος Π.: «Η επέτειος είναι ένα ακόμα έθιμο»
«Η ημερομηνία της 23ης Μαρτίου για μένα συμπίπτει με την απελευθέρωση της πόλης μου από τον τουρκικό ζυγό. Οι εκδηλώσεις που γίνονται στην πλατεία 23ης Μαρτίου, μου αρέσουν, αλλά, από την άλλη, έχω να πάω πάνω από δέκα χρόνια. Έχουμε φτάσει στο σημείο, η επέτειος να είναι ένα ακόμα έθιμο. Δε συνδέεται με αξίες ή ιδανικά. Όσο για τη σημερινή εποχή, επαναστατικό θα ήταν οι ιδέες των νέων να υλοποιούνταν. Και να υπήρχε αξιοκρατία».

Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος: «Η επανάσταση της καθημερινότητας»
«Η επέτειος της Επανάστασης σημαίνει κάτι για όλους τους Έλληνες. Απλώς δεν ξέρω αν μας έχουν πει ακριβώς την αλήθεια για το πώς έχουν γίνει τα πράγματα. Νομίζω ότι έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες για το πώς έγιναν τα γεγονότα. Την περίοδο της Επανάστασης θα ήταν πολύ σημαντικό ο κόσμος να την ψάξει λίγο. Πήγα, για παράδειγμα, στο Πνευματικό Κέντρο και είδα την έκθεση με τα κειμήλια από εκείνη την εποχή. Είναι μια ευκαιρία για όλους να δουν τις φορεσιές, τους χάρτες, πώς ήταν η Ελλάδα τότε, ποιος βοήθησε πραγματικά να γίνει η Επανάσταση. Η επέτειος, ως προς τις αξίες που προάγει, μας δείχνει ότι οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, μας δείχνει ότι πάντα ο εξωγενής παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο για την έκβαση των γεγονότων στην πατρίδα και, επίσης, πρέπει να μας δείξει ότι πρέπει όλος ο κόσμος να ψάξει μόνος του πληροφορίες για το πώς γίνονται τα πράγματα και να μη μένει σε αυτά που λένε τα κανάλια και οι εφημερίδες.
Επαναστατικό στις μέρες μας θα θεωρούσα το να είμαστε πιο ανήσυχοι. Να μη δεχόμαστε τα πάντα όπως μας τα λένε, να αντιδρούμε σε πολλά πράγματα τα οποία μας ενοχλούν, να μην τα αφήνουμε στην τύχη τους, από τα πιο απλά πράγματα της καθημερινότητας, από κάποιον που βλέπουμε να πετάει τα σκουπίδια στο δρόμο, να επαναστατούμε να μην τα πετάξει. Η επανάσταση πλέον δε γίνεται όπως παλιά, με πολέμους και όπλα μόνο, γίνεται και με λόγια και με πράξεις στην καθημερινότητα».

Σπύρος Κ.: «Επαναστατικό θεωρώ το ίντερνετ»
«Δεν πιστεύω ότι πλέον οι εθνικές γιορτές έχουν κάποια σημασία για τους νέους. Οι νέοι στην εποχή μας έχουν άλλα ενδιαφέροντα. Είναι καθαρά συνήθεια, έθιμο και επειδή πιστεύω ότι υπάρχει καθαρά πίεση από τους γονείς και από το οικογενειακό περιβάλλον, γι’ αυτό ασχολούνται ακόμα. Στις μέρες μας, επαναστατικό θεωρώ το ίντερνετ, προσφέρει τα πάντα και μπορεί να γίνει μέσο ελεύθερης έκφρασης».

Μπάμπης Μ.: «Καλό είναι να θυμόμαστε αυτούς που πολέμησαν για εμάς»
«Πιστεύω ότι η επέτειος δεν έχει πάψει να σημαίνει πράγματα για τους νέους. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι καλό να θυμόμαστε αυτούς που πολέμησαν για εμάς, που ελευθέρωσαν την Ελλάδα. Καλό είναι να τους τιμούμε κάθε χρόνο και να γίνονται όλες οι εκδηλώσεις που κάνει και η τοπική κοινωνία, ο Δήμος, και σαν έθνος η Ελλάδα. Είμαι της γνώμης ότι και οι νέοι πρέπει να ακολουθήσουν αυτά τα έθιμα που γίνονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπως και στην Καλαμάτα στις 23 και στις 25 Μαρτίου.
Οι νέοι σήμερα καλούνται να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους στην εργασία. Επαναστατικό θα ήταν να υπήρχε εργασία για όλους, να μην υπήρχε ανεργία. Όλα τα προβλήματα είναι οικονομικά».

Μαρία Κάρτσωνα: «Είμαι περήφανη για τους προγόνους μου»
«Βεβαίως και έχει σημασία για μένα η επέτειος της 23ης Μαρτίου. Μας θυμίζει πόσο σημαντική είναι η ελευθερία, η ανεξαρτησία και πόσο ηρωικό γένος είμαστε. Είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας. Μου αρέσει η οργάνωση που έχει η Καλαμάτα σε αυτό το θέμα και κάθε χρόνο τιμά την Ιστορία μας με αυτό τον τρόπο, με εκδηλώσεις και με την αναπαράσταση.
Επαναστατική στην εποχή μας θα ήταν η ειρήνη. Το να μπορούμε να διατηρήσουμε την ειρήνη. Αγάπη και ομόνοια. Αυτό θα ήταν πραγματικά επαναστατικό στις μέρες μας. Να διαπραγματευόμαστε πράγματα με ειρηνικό τρόπο».
Της Γεωργίας Οικονομοπούλου
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα