Σελίδες

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ζαν-Κλοντ Τρισέ:H ΕΚΤ θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση και μετά το 2010....


«Ανάσα» για τη ρευστότητα
H ΕΚΤ θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση και μετά το 2010, λέει ο Τρισέ
Ανάσα στις ελληνικές τράπεζες και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνσης δίνει η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στη σκιά της Συνόδου Κορυφής, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ελαστικά κριτήρια για τη χορήγηση ρευστότητας (δανείων) στις τράπεζες.

Ο κ. Τρισέ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα δέχεται ως ενέχυρο ομόλογα με αξιολόγηση «ΒΒΒ-», αν και, όπως διευκρίνισε, θα χορηγεί χαμηλότερα ποσά και με υψηλότερο επιτόκιο, σε σύγκριση με τις τράπεζες που καταθέτουν ως εγγύηση τα πιο ασφαλή, υψηλής αξιολόγησης (ΑΑΑ) κρατικά ομόλογα, όπως είναι τα γερμανικά.

«Το συμβούλιο των διοικητών προτίθεται να διατηρήσει το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο του ΒΒΒ- πέραν του τέλους του 2010» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Με αυτή τη δήλωση ο κ. Τρισέ απομακρύνει το ενδεχόμενο αδυναμίας δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών μέσα στο 2011.

Οι λεπτομέρειες του νέου κανονισμού θα ανακοινωθούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, στις 8 Απριλίου. Ο κανονισμός αυτός θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2011.

«Σήμερα η Ευρώπη, είναι αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Πρέπει επίσης να αναβιώσουμε την έννοια της κοινής υπόθεσης, που αποτέλεσε το κίνητρο
των ιδρυτών προγόνων μας» υπογράμμισε ακόμα ο κ. Τρισέ.

Η ΕΚΤ χαλάρωσε τις απαιτήσεις της λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το φθινόπωρο του 2008, αλλά είχε πει ότι θα επαναφέρει τα αυστηρότερα κριτήρια από την αρχή του 2011.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κινδύνευαν να παύσουν να γίνονται αποδεκτά (ως ενέχυρο) στις δραστηριότητες αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στο τέλος του έτους, εάν η Moody’s υποβάθμιζε εκ νέου τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Standard & Poor's και Fitch υποβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «BBB+» τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η Moody's «βαθμολογεί» το Ελληνικό Δημόσιο με «A2».

Αν η τελευταία προχωρήσει σε υποβάθμιση κατά 2 βαθμίδες σε «BBB-», τότε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα ήταν αποδεκτά ως ενέχυρο από την ΕΚΤ, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της ευρωτράπεζας, βάσει του οποίου από τον Ιανουάριο του 2011 θα έκανε αποδεκτούς τίτλους με ελάχιστη αξιολόγηση «Α-».

Έτσι, τώρα πλέον, παρά τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποδέχεται τα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για να παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τις προθέσεις της ευρωτράπεζας είχε δείξει στις 10 Μαρτίου ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ευρωτράπεζας, Αξελ Βέμπερ.

Ο κ. Βέμπερ είχε πει ΕΚΤ θα μπορούσε να δεχθεί κρατικά ομόλογα με χαμηλότερη αξιολόγηση (απ' αυτή που η ίδια ορίζει ως ελάχιστα αποδεκτή) ως ενέχυρο για τα δάνεια που χορηγεί, εάν αυξηθεί το επιτόκιό τους.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε υψηλότερα επιτόκια με χαμηλότερες αξιολογήσεις. Πιστεύω πως είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί, αλλά στην παρούσα φάση δεν αποτελεί πρόβλημα» είχε σημειώσει.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του, στις αρχές του έτους, ο κ. Τρισέ είχε πει ότι «δεν θα αλλάξουμε το πλαίσιο ενεχυρίασης για λογαριασμό καμίας χώρας. Το πλαίσιο μας ενεχυρίασης ισχύει για όλους, για όλες τις χώρες», πυροδοτώντας ένα νέο γύρο κερδοσκοπικών επιθέσεων κατά των ελληνικών ομολόγων, καθώς πολλοί ερμήνευσαν αυτές τις δηλώσεις ως την προαναγγελία της αδυναμίας δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μετά το 2010.
πηγή: ΔΟΛ

1 σχόλιο:

  1. Πάντα οι αδύνατοι. και σου κάνουν και χάρη. εκεί που βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση.... σε δανείζουν , αλλά με ακριβότερο επιτόκιο!!!! αυτό θα πει κοινότητα. αυτό θα πει εταίροι. να τους χαιρόμαστε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα