Σελίδες

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Αλλαγές 2 ταχυτήτων στους φόρους

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας Έλενα Λάσκαρη

Αυστηρότερα τεκμήρια για τους έχοντες με παράλληλη επέκταση- υπό προϋποθέσεις- και στους συνταξιούχους αλλά και «δωράκια» για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και μπόνους τραπεζικών στελεχών προανήγγειλε κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

O υπουργός εμφανίστηκε ανυποχώρητος σε αιτήματα εξαιρέσεων αλεξιπτωτιστών, βατραχανθρώπων, διπλωματικών υπαλλήλων κ.ά. από την πρόβλεψη κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά έδειξε διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του σχετικά με την υποχρέωση καθιέρωσης ταμειακών μηχανών για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που πωλούν τα προϊόντα τους στη λαϊκή, αλλά και για την αναδρομική φορολόγηση των αποζημιώσεων για ηθική βλάβη από τις αρχές του 2010 με βάση τη νέα κλίμακα αποζημιώσεων λόγω απόλυσης. «Θα υπάρξουν βελτιώσεις, έτσι ώστε να τελειώνουμε με τους “φερετζέδες” και εννοώ την υποκρισία γύρω από την κριτική που γίνεται ότι δήθεν σκανδαλωδώς κάποιοι ευνοούνται», είπε ο υπουργός και προανήγγειλε αλλαγές. Οι νέες αλλαγές στο μέτωπο των τεκμηρίων έρχονται να προστεθούν σε σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων έναντι των αρχικών ανακοινώσεων, που είχαν κριθεί και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ιδιαίτερα επιεικείς. Θα αφορούν αφενός τους συνταξιούχους οι οποίοι στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου εξαιρούνται από τα τεκμήρια αλλά και στους έχοντες μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία, σκάφη, αεροσκάφη, πισίνες κ.λπ. για τους οποίους ασκήθηκε κριτική πως τα τεκμήρια δεν αποτελούν παρά... χάδι.



Τα τσεκούρια...

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Οικονομικών προσανατολίζεται σε καθιέρωση εισοδηματικών και ηλικιακών κριτηρίων προκειμένου οι συνταξιούχοι να εξαιρούνται των τεκμηρίων. «Σίγουρα θα μπει ένα όριο ηλικίας διότι συνταξιούχος ετών 50 είναι προφανές ότι δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε εξαίρεση από τα κανονικά τεκμήρια διαβίωσης και θα προσπαθήσουμε να εισαγάγουμε και ένα τεκμήριο εισοδήματος με δίκαιο τρόπο», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο θέμα των τεκμηρίων ιδιωτικών σχολείων που προβλέπονται σήμερα ανά μαθητή, σε 2.000 ευρώ για το νηπιαγωγείο, 4.000 ευρώ για το δημοτικό και 6.000 ευρώ για γυμνάσιο- λύκειο. Το υπουργείο προσανατολίζεται σε υπολογισμό των διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων με βάση την απόδειξη και όχι με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ το μέτρο θα επεκταθεί και στη φοίτηση σε ιδιωτικά κολέγια.

Διορθωτικές κινήσεις εξετάζονται και στο τεκμήριο των οικιακών βοηθών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τεκμήριο 8.000 ευρώ ανά απασχολούμενο οικιακό βοηθό, οδηγό αυτοκινήτων, δάσκαλο και λοιπό προσωπικό. Το τεκμήριο αυτό δεν εφαρμόζεται όταν ο φορολογούμενος απασχολεί μόνο έναν οικιακό βοηθό ή νοσοκόμο και έχει, ο ίδιος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει, αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι προβληματισμοί του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συζήτηση στη Βουλή, εδράζονται στο ενδεχόμενο η καθιέρωση του σχετικού τεκμηρίου να λειτουργήσει ως κίνητρο για μαύρη αδήλωτη εργασία.

Τα σκάφη
Στο μέτωπο των σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και άλλων περιουσιακών στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης (π.χ. πισίνες) εξετάζεται η καθιέρωση συντελεστών βαρύτητας ώστε να υπάρξει πολλαπλάσια επιβάρυνση των πολύ μεγάλων σκαφών αναψυχής και αεροσκαφών. Πρότυπο θα είναι οι συντελεστές βαρύτητας που καθιερώθηκαν για τα ακίνητα, όπου για παράδειγμα καθιερώθηκε προσαύξηση του τεκμηρίου κατά 70% για ακίνητα σε περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 5.000 ευρώ/τ.μ. «Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει, για παράδειγμα, για σκάφη άνω των 20 μέτρων», λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.


... και τα «δωράκια»

ΣΤΡΟΦΗ 180 μοιρών έναντι της αρχικής πρόθεσης για υποχρέωση γιατρών και δικηγόρων να εκδίδουν αποδείξεις ανά επίσκεψη κάνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς πλέον αναγνωρίζεται ότι «σε πολλούς επαγγελματίες όπως σε έναν οδοντίατρο ή σε έναν δικηγόρο, κάποιος δεν πληρώνει κάθε φορά και πληρώνει στο τέλος», όπως είπε ο υπουργός. Βέβαια είχε αναγνωρίσει ότι «πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, οι γιατροί για παράδειγμα, όταν ελέγχονται προβάλλουν μονίμως τη δικαιολογία ότι “ξέρετε, δεν έκοψα απόδειξη γιατί θα ξανάρθει”». Το υπουργείο βρίσκεται σε αναζήτηση εναλλακτικής φόρμουλας ώστε να μπορεί να ελέγχει αυτούς τους επαγγελματίες για την έκδοση αποδείξεων, χωρίς όμως να τους υποχρεώσει να κόβουν αποδείξεις ανά επίσκεψη όπως είχε ανακοινώσει αρχικά.

Νερό στο κρασί του βάζει το υπουργείο Οικονομικών και στο θέμα της φορολόγησης των μπόνους τραπεζικών στελεχών με συντελεστή 90%, όπου πλέον εξετάζεται η καθιέρωση κλίμακας για να μην ακυρώνονται οι εξτρά αμοιβές σε χαμηλόμισθους υπαλλήλους που δεν έχουν σχέση με τα λεγόμενα γκόλντεν μπόις.

Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από την υποχρέωση τήρησης ταμειακών μηχανών οι μικροί εποχικοί παραγωγοί ανάλογα με τα γεωγραφικά όρια του νομού, ενώ επανεξετάζεται η καθιέρωση παρακράτησης φόρου με συντελεστή 8% στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις για την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών άνω των 300 ευρώ.

«Αναπλήρωση»
Όσον αφορά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών είναι κατηγορηματικός: «Δεν θέλω να κάνω καμία εξαίρεση από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και μετά, αν χρειαστεί, να υπάρξει μια αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος».

Οι αλλαγές θα αποκρυσταλλωθούν την ερχόμενη Πέμπτη σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ενώ το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις 15 Απριλίου.

«Στεγνώνει η αγορά με την παρακράτηση»

ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ της διάταξης, με την οποία επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 8% σε όλα τα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ, που εκδίδουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ζητούν οι εκπρόσωποι της αγοράς. Χθες με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Κ. Μίχαλος ζήτησε την απόσυρση της διάταξης, καθώς όπως αναφέρει με την εφαρμογή της θα στεγνώσει η αγορά, καθώς οι χιλιάδες επιχειρήσεις στον ευρύτερο τομέα παροχής υπηρεσιών θα αποστερηθούν σημαντικής ρευστότητας και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που η κρίση έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις επιχειρήσεις.
πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα