Σελίδες

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Στρώνεται χαλί για ενεργοποίηση;Επιστολή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε ....

....το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία ζητά διευκρινίσεις για τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης.
Στην επιστολή σημειώνεται ότι "οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Ecofin του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια".
Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι η επιστολή δεν αποτελεί αίτημα ενεργοποίησης της στήριξης, αλλά διευκρίνισης των όρων της.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ωστόσο, πρόκειται για το πρώτο βήμα της ελληνικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης του σχεδίου στήριξης, που κάποιοι μάλιστα τοποθετούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Οι αγορές, άλλωστε, φαίνεται πως "προεξοφλούν" ήδη αυτή την προοπτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έγινε γνωστή η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης, ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο της Αθήνας, πέρασε από αρνητικό σε θετικό έδαφος με σημαντική άνοδο των τραπεζών.
Στις αγορές ομολόγων, τα spreads των 10ετών που είχαν φτάσει έως και τις 426 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας τα επιτόκια δανεισμού της χώρας πάνω από το 7%, έπεσαν έως και τις 392 μετά τη δημοσιοποίησης της επιστολής.
Όλοι οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αγορές πιέζουν, θέλοντας να τεστάρουν τα όρια αντοχής της ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος. Μέσα σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, το στέλεχος της ΕΚΤ Λορέντζο Σμάγκι και ο επίτροπος Όλι Ρεν ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφεθεί κάποιο-κράτος μέλος να χρεωκοπήσει.
Tην Παρασκευή πραγματοποιείται στη Μαδρίτη έκτακτη, άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup. Επικαλούμενο πηγές της ισπανικής προεδρίας, το πρακτορείο "Reuters" μεταδίδει ότι στο Eurogroup, και στο άτυπο Ecofin που θα ακολουθήσει το Σάββατο, η Ελλάδα θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται αμέσως μετά τη συμφωνία και τις τελικές ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης. Όπως τονίζει η ίδια πηγή, κανείς δεν πρόκειται να ζητήσει από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα για φέτος.
Την ίδια ώρα, η μία μετά την άλλη, οι χώρες της ευρωζώνης ετοιμάζονται να κινήσουν τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, περνώντας τη συμφωνία από τα εθνικά τους Κοινοβούλια. Σήμερα, συζητείται στην ολλανδική Βουλή, ενώ ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο και ετοιμάζεται να φέρει νόμο στη Βουλή.
Κλειδί παραμένει ωστόσο, η στάση της Γερμανίας, που προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο μέχρι τις εκλογές της 9ης Μαΐου, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να περάσει από το Κοινοβούλιο η κύρωση της συμφωνίας, πριν η Ελλάδα ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού.
Όπως αναφέρει η "Handelsblatt", ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Οι παλινωδίες της γερμανικής κυβέρνησης προκαλούν την αντίδραση των υπόλοιπων Ευρωπαίων, με τον πρόεδρο του Eurogroup να κατηγορεί τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται η Μέρκελ, ότι για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης επιχειρεί να μπλοκάρει τη συμφωνία.
"Το ότι αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα με θεώρηση εσωτερικής πολιτικής οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, αντί να αντιμετωπίζονται με ευρωπαϊκή θεώρηση οι υποθέσεις της εσωτερικής πολιτικής, αυτό με ανησυχεί" δηλώνει αιχμηρά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στους "Financial Times Deutschland".
Το κλίμα ανησυχίας στις αγορές εντείνεται και από τις αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το ύψος του δανείου, για τα έτη 2011-2012.
Η "Handelsblatt", επικαλούμενη κοινοτικές πηγές, υποστηρίζει ότι το συνολικό ποσό θα ανέλθει σε 90 δισ. ευρώ στην τριετία, για να διαψευστεί στη συνέχεια από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης. Όμως ο Όλι Ρεν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, αρνήθηκε να διαψεύσει την πληροφορία και υποστήριξε ότι το ύψος των δανείων του 2011 και 2012 θα αποφασιστεί τα επόμενα χρόνια.
Η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega", υποστήριξε ότι η όποια βοήθεια θα συνοδεύεται από σκληρά μέτρα για το λαό, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η κρίση είναι ακριβώς ίδιο το στοιχείο του ίδιου του καπιταλισμού και έρχεται μετά από μία κερδοφορία. Από ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Ο λαός για άλλη μια φορά".
ΠΗΓΉ:MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα